Как един полупроводников чип на Bosch революционизира навигацията

9 юни 2020, 13:00

  • Новият сензор на Bosch MEMS осигурява непрекъсната навигация и спомага за реалистичното изобразяване на движенията на автомобила.
  • Полупроводниковият чип улавя движенията на превозното средство още по-точно и надеждно.
  • Други приложения: eCall, алармени системи и управление на автопарка.

Вероятно се е случвало на всеки поне веднъж: шофиране в непознат, оживен град, само за да може навигационната система да се провали точно когато е най-необходима. За щастие тези дни вече приключиха, благодарение на новия сензор на Bosch MEMS: SMI230. Този високо прецизен сензор постоянно регистрира промените в посоката и скоростта на автомобила, оценява информацията и я предава на навигационната система. Там информацията се комбинира с позиционните данни от глобалната навигационна сателитна система (GNSS) и се използва за навигация. Внезапно прекъсване на GPS сигнала – може да се дължи на тунел или градски каньон – кара новият сензор на Bosch да задейства. „Когато навигационната система е загубена, полупроводниковите сензори Bosch гарантират, че колата няма да загуби пътя си, казва Йенс Фабровски, член на изпълнителното ръководство на отдел „Автомобилна електроника“ на Bosch. Появата на постоянно надеждни данни за движенията на превозното средство означава, че навигацията ще работи сигурно. Благодарение на комбинацията от информация за положението на GPS и сензора, навигационната стрелка на дисплея вече не прави нереалистични скокове или внезапно променя ориентацията по пътя си от точка към точка. „Полупроводниците са ключови за съвременната мобилност и днес е невъзможно да си представим автомобилите без тях“, казва Фабровски. Наскоро Bosch започна производството на SMI230, а първите клиенти вече получават сензора като стандартно оборудване.

Няма повече накъсано движение

Сензорната технология под формата на чип – това е тайната за запазване на движението на стрелката през навигационната карта. Експертите наричат ​​тези видове сензори микроелектромеханични системи или MEMS сензори. За да генерира данни с висока точност за движението на превозното средство, Bosch събира два от тези малки, изключително чувствителни сензори – единият за ускорението на автомобила, а другият за скоростта – в един корпус. Силата на SMI230 се крие в тази комбинация. В допълнение, сензорният дует постига изключителна степен на точност и може да открие промените в движението на автомобила необичайно бързо. „Bosch притежава всеобхватен експертен опит, ненадминат в целия свят, в разработването и производството на полупроводници за автомобилни приложения. Това ни помага както да разработим нови автомобилни функции, така и постоянно да подобряваме самите чипове.”

SMI230 инерционният сензор подобрява надеждността на навигационните системи

Благодарение на данните от сензора SMI230, дисплеят на картата се движи плавно в тандем с движението на автомобила. Същото се отнася и за ситуация, при която навигационната система напълно губи ориентацията си поради изгубен сателитен сигнал. „Сензорът на Bosch разрешава слепите точки на GNSS навигацията“, казва Майкъл Руп, продуктов мениджър в Automotive Electronics от Bosch. „Той помага да се определи точно положението на автомобила, дори и със слаб сателитен сигнал, и да се дадат указания в точното време за продължаване по маршрута. “За да постигне това, навигационната система постоянно анализира промените в посоката и скоростта на превозното средство, установени от сензора Bosch и предава позицията на автомобила в навигационната карта.

Един сензор, много възможности

Полупроводниковите чипове Bosch се използват главно като сензори за системи за безопасност и помощ на водача, но също така и в приложения за мултимедия и свързаност, както и в конвенционални и електрифицирани силови двигатели. Възможностите на SMI230 MEMS сензора на Bosch не само подобряват навигацията, но също така го правят идеален за използване в системата за управление на автопарка и пътните такси, тъй като тези области също изискват прецизни детектори за движение. Освен това сензорът е подходящ за използване в алармени системи на автомобила поради способността му да открива вибрации и удари. Ако има авария – откриваема чрез изключително отрицателни стойности на ускорението (сблъсък) или огромно въртеливо движение (обръщане) – данните от сензора ще могат да задействат автоматичната система за спешни повиквания eCall.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!