Правилно боравене с генератори с плаващи статори

13 юни 2020, 8:00

Някои оригинални генератори, произведени през последните години, разполагат с „плаващ статор“, който е по-чувствителен за транспорт и монтаж от предишните дизайни. Преди това статорът – съвкупността от намотки, които обграждат ротора – в повечето модели алтернатори, е монтиран с преса или в строг толеранс. През последните години обаче някои производители избраха да центрират статора в корпуса на алтернатора като просто го закрепят на място, което води до термина, както е известен като „плаващ статор“.

Дизайнът работи чудесно, но е по-чувствителен към правилното боравене, отколкото предишните дизайни със статори, поставени с преса. Ако алтернатор с “плаващ статор” е подложен на неоправдан удар по време на процеса на транспортиране или инсталиране, статорът всъщност може да излезе от концентричност. Това може да доведе до шумен алтернатор, алтернатор, който има вътрешно триене, или дори до такъв, който е блокирал и изобщо няма да се завърти.

Как да разберете, че работите с генератор с „плаващ статор“?

Потърсете указателен етикет на алтернатора, който ви предупреждава да боравите с алтернатора внимателно. Всеки фабрично рециклиран генератор на Bosch, например, който разполага с плаващ статор, идва с доста очевиден предупредителен етикет. Предупредителният етикет гласи: „Повдигането с щанга на външния корпус за подравняване или опъване на задвижващия ремък и / или грубото боравене с частта ще доведе до вътрешни повреди.“ Поддържайте клиентите си щастливи и избягвайте рекламации, като грижливо работите с алтернатори с плаващи статори.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!