Как визуалната технология революционизира шофьорския опит

17 юни 2020, 7:00

Една област, която е свидетел на много развития, са автомобилните визуални технологии. Изминаха дните, когато единствената форма на визуална технология, която ще намерите в автомобилите, беше обикновен моно LCD, който показваше само времето и основната информация за CD плейъра. Днес качествените дисплеи са стандартни за повечето превозни средства, които излизат от производствени линии и са снабдени с много възможности, които позволяват на потребителите да правят повече от всякога.

Подобряване на забавленията в колата

В миналото единственото нещо, което имахте в колата за развлечение, беше радиото и CD плейърът. Днес TFT LCD панелите са в норма, като по-модерните автомобили предлагат сензорни екрани с мощни вградени информационно-развлекателни системи, които позволяват на шофьорите да пускат музика, да слушат свалени от интернет файлове, да гледат видеоклипове или дори да играят игри, всички без да се налага да използват традиционните циферблати, копчета или бутони. Някои изключително високоспецифични системи също позволяват на шофьорите да контролират развлеченията си с прости жестове или с гласа си, така че да могат да се съсредоточат изцяло върху шофирането.

Подобряване на безопасността на превозните средства

Безопасността на превозните средства се подобрява с помощта на различни визуални технологии. За някои, съвременните превозни средства показват всякаква информация, свързана с безопасността за водачите – скоростта, режима на шофиране, състоянието на автомобила и метеорологичните условия – което им позволява да вземат по-добри и по-безопасни решения при шофиране. С помощта на различни сензори и камери някои превозни средства могат също така да показват по-модерни данни за безопасност като предупреждения за сблъсък отпред, предупреждения при смяна на лентата, откриване на пешеходци и животни, предупреждения за сънливост.

Благодарение на напредъка в съхранението на данни и технологията на камерите, също се превърнаха в евтини и надеждни инструменти за подобряване на безопасността на пътя. Висококачествените кадри от камерите могат да се използват при докладване и преследване на опасни шофьори, както и при идентифициране на грешки, така че водачите да възприемат по-безопасни шофьорски навици. По същия начин, интериорните и камерите за заден ход създават съответно големи добавки за сигурност и безопасност.

Лесна употреба

Използвайки визуални технологии, автомобилните производители се състезават, за да направят автомобилите си по-лесни за използване и по-удобни, особено за по-младите поколения и хората с увреждания. Например, вместо да разполагат с бутони, циферблати и копчета, които заемат по-голямата част от пространството на таблото, съвременните автомобили имат един единствен сензорен екран, който позволява на шофьорите да контролират различни елементи на автомобила си, от нивата на климатика до режима на двигателя и звуковите характеристики. Влизането и излизането от тесни места за паркиране също е по-лесно благодарение на задни и други камери в съвременните автомобили. Друга разработка, която беше приветствана като бъдещето на автомобилните визуални технологии, е разширената реалност, при която автомобилните производители използват хед-ъп дисплеи (на предното стъкло), за да предлагат подобрена информация за автомобила и водача по лесно разбираем начин пред очите им. AR-HUD проектира виртуална информация – като навигационни данни – директно в зрителната линия на водача, като им помага да избегнат разсейване и сензорно претоварване по време на движение. Множество нови визуални технологии навлизат в автомобилната индустрия, до голяма степен водени от развитието на интелигентни технологии и свързаност. Благодарение на тези технологии, съвременният автомобил е много повече от машина за шофиране: това е навигационно устройство, комуникационен инструмент и система за забавление, които са превърнати в едно цяло.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!