Тест за компресия на цилиндрите

25 юни 2020, 13:00

Изпитването на компресията е добър начин за проверка на състоянието на буталните пръстени, цилиндрите и клапаните. Ще ви трябва помощник, за да направите този тест.

ИЗПИТВАНЕ (сухо)

Двигателят трябва да е топъл, запалването да е изключено и всички свещи за запалване да бъдат отстранени. Внимание: Носете предпазно облекло и ръкавици, докато работите около горещ двигател. Докато правите теста, дроселовите клапи трябва да са напълно отворени за точен тест. Вашият помощник трябва напълно да натисне газта, докато върти двигателя. Внимание: Избягвайте открит огън около двигателя по време на изпитването, тъй като гориво-въздушната смес се изпомпва от отворите на запалителни свещи.

Свържете тестера към даден цилиндър и завъртете двигателя за около 6 до 8 хода на компресия. Ще чуете забавена скорост на коляновия вал, когато тестваният цилиндър е в хода на компресията. Обърнете внимание колко бързо се увеличава компресията и записвайте най-високото отчитане. Тествайте всичките четири цилиндъра по един и същи начин с един и същ брой удари на компресията.

ТЪЛКУВАНЕ НА ДАННИТЕ

Има повече от едно виждане за това каква трябва да бъде компресията на средния двигател. Като общо правило компресията от 135 PSI или по-добра е отлична, а компресията от 85 PSI или по-ниска е изключително лоша.

Най-желаната ситуация е, че всички цилиндри дават еднакво или близко до една и съща стойност и тя да е над 135 PSI. Неравномерното отчитане не е рядкост при износени двигатели и ако разликата между най-високото и най-ниското отчитане е не повече от 21 PSI, а най-ниското отчитане е 100 PSI или по-добро, тогава двигателят е приемлив. По-големите разлики между цилиндрите показват износени или счупени бутални пръстени, пропускащи клапани или комбинация от всичко.

Когато наблюдавате стойностите по време на развъртане на двигателя, трябва да забележите начина, по който компресира всеки цилиндър. Обикновено цилиндърът ще произведе около 40 PSI при първия ход и около 35 PSI при всеки допълнителен ход, докато не бъде достигната максималната компресия.

Проблемните цилиндри могат да увеличават само с около 10 PSI на ход. Възможно е да развъртите тези цилиндри повече пъти, за да се доближите до общия PSI на другите цилиндри и това е една от причините да ограничите броя на ударите на компресия. Лошите бутални пръстени обикновено причиняват това състояние. Имайте предвид, че цилиндърът, страдащ от прекомерно омасляване и от лоши пръстени, може да доведе до високи резултати от теста за компресия, тъй като излишното масло в цилиндъра уплътнява пръстените. Други симптоми, които могат да ви дадат представа за проблема е пушещ двигател.

Има някои променливи, които влияят на показанията, получени от тестването за компресия. Те са скоростта на коляновия вал, надморската височина, температурата, износените гърбици на разпределителния вал. Скоростта на въртене трябва да се поддържа една и съща за всеки цилиндър. Това означава да разполагате с добра батерията, за да поддържате скоростта.

ИЗПИТВАНЕ (мокро)

Много автомобилни книги описват тест за сухо и мокро компресиране. Обикновено тези тестове трябва да се тълкуват заедно, за да се изолират проблемите в цилиндрите или клапаните. За съжаление, тестът за мокра компресия е ненадежден, когато се извършва на двигатели, където цилиндрите са хоризонтални. За да се извърши мокрото изпитване, супена лъжица масло се излива в цилиндъра през отворът на запалителната свещ преди да се провери компресията. В хоризонтални цилиндри маслото не се разпределя равномерно върху челото на буталото, което е необходимо за този тест.

Изсипвате супената лъжица масло (SAE 30W е добре) в цилиндър, който се отчита ниска компресия. Завъртете двигателя на около два оборота, за да разнесете маслото, след което отново изпробвайте цилиндъра. Ако компресията се появи забележимо, 40 PSI или повече, проблемът е лошо уплътняващи пръстени. Ако компресията не се увеличи много, около 5 PSI, тогава проблемът вероятно е с клапаните. Той може също да бъде гарнитурата или изкривена цилиндрова глава.

Рекапитулация:

  1. Заредете батерията, ако батерията не е напълно заредена.
  2. Деактивирайте системата за запалване.
  3. Деактивирайте системата за впръскване на гориво.
  4. Извадете всички запалителни свещи.
  5. Блокирайте широко отворена клапата на дросела.
  6. Започнете с манометъра за компресията при нула и завъртете двигателя на около 6 удара на компресия (6 издухвания).
  7. Направете проверка на компресията за всеки цилиндър. Запишете отчетеното.
  8. Ако цилиндърът има ниска компресия, инжектирайте приблизително 15 ml (една супена лъжица) моторно масло в горивната камера през отвора на запалителната свещ, проверете отново компресията и запишете показанията.
  9. Минималната компресия във всеки един цилиндър не трябва да бъде по-малка от 70% от най-високата стойност. Никой цилиндър не трябва да отчита по-малко от 100 PSI. Например, ако най-високото налягане във всеки един цилиндър е 150 PSI, най-ниското допустимо налягане за всеки друг цилиндър би било 105 PSI.

Тълкуване на състоянието според показанията.

  • Нормално: Компресията се изгражда бързо и равномерно до определеното компресиране за всеки цилиндър.
  • Пропускане на буталните пръстени: Компресията е ниска при първия удар. Тя се увеличава със следващите удари, но не достига нормални стойности. Компресията се подобрява значително, когато добавите масло.
  • Изпускане от клапани: Компресията е ниска при първия удар. Компресията обикновено не се изгражда при следващите удари. Компресията не се подобрява много, когато налеете масло.
  • Ако два съседни цилиндъра имат по-ниско от нормалното сгъстяване и впръскването на масло в цилиндрите не увеличава компресията, причината може да бъде уплътнението на главата, изтичаща компресия между цилиндрите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!