Какво означава цветът на моторното масло?

30 юни 2020, 13:00

Цветът на един обект може да разкрие много за неговото състояние. Кафява ябълка? Вероятно не е страхотнa за ядене. Филийка зелен хляб? Същото. Какво ще кажете за цвета на моторното масло? Може ли очите ви да дадат представа за годността на маслото ви да защити вашия двигател?

Моторното масло, което е станало черно, изисква ли смяна?

Не е задължително. В този случай цветът на маслото е знак, че върши своята работа.

Маслото естествено потъмнява по време на употреба по няколко причини, включително топлинните цикли. По време на шофиране двигателят достига нормална работна температура (обикновено 90ºC – 104ºC), загрявайки моторното масло.

След това маслото се охлажда, докато колата седи на паркинга. Процесът се повтаря многократно.

Това непрекъснато ежедневно излагане на повишена топлина естествено потъмнява маслото.

Освен това нормалното окисляване може да потъмнява маслото.

Окисляване възниква, когато молекулите на кислорода взаимодействат с маслените молекули и причиняват химическо разпадане, точно както кислородът причинява промяна на цвета на нарязана ябълка до кафяво или желязо да ръждясва.

Саждите също са причина маслото да става черно.

Докато ние свързваме саждите с дизелите, днешните бензинови двигатели с директно впръскване могат да произвеждат повече сажди от по-старите дизели без устройства за пречистване на изгорелите газове. Докато отделните частици сажди са твърде малки, за да причинят износване на двигателя, частиците могат да се агломерират в по-големи замърсители, които могат да причинят износване, преди да се задържат в масления филтър .

Само защото маслото е потъмняло, не означава непременно, че е достигнало края на експлоатационния си живот.

Моторното масло съдържа почистващи и диспергиращи добавки, предназначени за почистване на замърсители като сажди и предотвратяване на отлагането им върху метални повърхности.

Маслото, което е станало черно, е показател, че добавките вършат своята работа.

Какво ще кажете за моторното масло, което прилича на шоколадово мляко?

В този случай цветът на моторното масло отразява ефективността … а маслото, което изглежда като шоколадово мляко, е лошо. Много лошо.

Охлаждащата течност на двигателя е замърсила маслото, обикновено поради протичане на уплътнение на цилиндровата глава.

Всички знаем, че водата и маслото не се смесват. Когато се комбинират в двигателя, водни капчици суспендират в маслото и променят външния му вид, като изглежда като пяня или като шоколадово мляко.

Наличието на вода води до мехурчета от пяна, които се разкъсват, когато попаднат между частите на двигателя по време на работа, оставяйки металните компоненти незащитени срещу износване.

Освен това образува утайка, която може да задръсти маслопроводите и да съсипе двигателя. В такъв случай реагирайте възможно най-скоро.

Какво става, ако маслото изглежда или се усеща тънко?

Макар да не е свързан с цвета на моторното масло, това е друг често срещан въпрос.

Не приемайте това по грешен начин, но в този случай помиришете маслото.

Маслото, което е загубило вискозитет, често се дължи на разреждане с гориво. В такива случаи обикновено можете да усетите мирис на бензин или дизелово гориво върху щеката за проверка.

Разреждането на гориво възниква, когато бензин или дизел се навлизат покрай буталните пръстени и замърсят маслото в картера. Намалява се вискозитета на маслото, което намалява способността му да предотвратява износването. Освен това води до образуване на вредни лакове и утайки.

Разреждането с гориво може да възникне, ако оборотите на празен ход на двигателя са прекалено високи или поради механичен дефект. Често срещано е и в някои съвременни двигатели с директно впръскване.

Важно е да се отбележи, че никой не може точно да измери вискозитета на маслото, просто като го погледне или разтрие малко между пръстите си.

Маслото ми се усеща зърнесто? Трябва ли да го сменя?

Когато проверяват нивото на маслото, някои механици обичат да търкат масло между пръстите си, за да проверят за частици.

Песъчинки или други замърсители могат да означават, че маслото се е разпаднало химически, но това е малко вероятно, особено при синтетично масло от най-висок клас.

По-вероятно масленият филтър да се е напълнил със замърсители, а нефилтрираното масло заобикаля филтъра и циркулира през двигателя.

Филтърът е проектиран с байпасен клапан, за да се гарантира, че двигателят получава масло, дори ако филтърът е запълнен със замърсявания.

Макар че мръсното масло е за предпочитане пред липсата на масло, това не е дългосрочен план за успех. В този случай сменете маслото и филтъра.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!