Технически съвет на Bendix за осигуряване на качествен въздух за спирачната система

1 юли 2020, 13:00

Когато пневматичните спирачни системи на вчерашните камиони разчитаха предимно на механични клапани с легла и пружини, днешните товарни превозни средства се предлагат с повишена автоматизация и по-сложни компютърно контролирани соленоидни клапани, които могат да се движат по-често и да имат по-строги отклонения. Bendix Tech Tips се фокусира върху изискванията за качество на въздуха и как да се уверите, че компресорът ви доставя въздух, който ще поддържа свързаните системи на вашето превозно средство да работят безопасно.

Качество на въздуха: Не само сух, но и чист

„Определянето на „висококачествен“ въздух е трудно, защото няма индустриален стандарт“, казва Рич Нагъл, директор на маркетинга и клиентските решения на Bendix – Air Supply & Powertrain. „И въпреки това, тъй като системите днес са по-сложни от преди, те също изискват по-високо качество на въздуха.“

Сухотата допринася за качеството на въздуха, отбеляза Нагел и вероятно е първото нещо, което идва на ум, когато мислим за въздуха. Докато дехидратора отстранява водата от въздушната система, сгъстеният въздух съдържа и други замърсители, включително маслени аерозоли и в някои екстремни случаи, маслени пари. Дехидраторът традиционно не е оборудван за отстраняване на тези видове замърсители и ако те преминат във въздушната система, могат да причинят проблеми в свързани системи като спирачни клапани, контрол на емисиите и автоматизирани ръчни трансмисии.

Висококачественият въздух не е само сух: Той е чист. Никоя система не може да предотврати всички замърсители, особено маслените, но целта, е да се сведе до минимум това, което попада в сервизните резервоари. Това е особено важно за високоефективните въздушни компресори и технологията за отделяне на маслото.

„Дехидраторите за въздух с маслено отделяне се използват при камионите от почти 10 години и повечето дехидратори вече се доставят стандартно с тях“, отбелязва Нагел. „Това, което отличава масления коагулиращ филтър от обикновенния филтър-дехидратор, е допълнителен филтър, който премахва маслените аерозоли, които се предават от компресора. Те се събират в по-големи капки и след това под въздействие на гравитацията падат в дъното на патрона, от където се изчистват по време на цикъла на продухване. ”

Докато дизайнът на тези касети се различава в зависимост от производителя – маслоотделящия филтър може да бъде поставен така, че въздухът да премине през него преди изсушителя или след него – всички те предлагат някакво ниво на защита от масло, особено когато са нови. С течение на времето отделните варианти ще осигурят различна ефективност и те не могат да премахват напълно маслените пари – но могат да бъдат много ефективни за отстраняване на повечето маслени частици, които от компресора преминават във въздушната система.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!