Код P0507 – симптоми, причини и как да се отстрани

6 юли 2020, 13:00

Да имаш отвратително шумен автомобил, дори когато работи на празен ход никога не е добре. В съчетание с тази светлина „Check Engine“ тя незабавно вкарва повечето хора в режим на паника. Проблемите с двигателя на колата обикновено са сложни и скъпи.

Добрата новина е, че всички съвременни автомобили разполагат с всеобхватен бордов компютър, който непрекъснато събира данни при стартиране, движение или спиране на автомобила.

Компютърът записва всички възникнали проблеми и ги идентифицира с помощта на DTC или диагностични кодове за неизправности. Всеки код е уникален и представлява общ проблем в автомобила, което улеснява диагностицирането и отстраняването на проблемите.

Код P0507 идва от същата система. Ако светне индикатор „Проверка на двигателя“ и се задейства код P0507, има вероятност колата ви да има проблем с високи обороти, когато двигателят на автомобила работи на празен ход.

Какво означава код P0507?

Обороти на празен ход, по-високи от очакваното

За да разберете по-добре значението на код P0507, жизненоважно е да разберете ролята, която системата за управление на въздуха на празен ход играе в колата.

Системата за контрол на въздуха на празен ход гарантира, че двигателят работи с оптимална скорост на празен ход, когато колата не се движи. Тази оптимална скорост зависи от множество фактори, например какви други устройства и системи се използват, включително стерео, климатик, чистачки на предното стъкло или нагреватели на седалките.

Код P0507 се задейства, когато PCM (Powertrain Control Module) открие, че скоростта на двигателя на празен ход е по-бърза от определената предварително по проект.

Повечето PCM ще задействат Code P0507, ако скоростта на двигателя на празен ход е с 200 или повече оборота в минута по-висока от планираната, а на таблото за управление ще се появи светлината „Check Engine“.

Системата за управление на въздуха на празен ход е елемент от електронното сглобяване на корпуса на дросела в повечето съвременни автомобили, произведени след 2000 г. Основният компонент на системата за управление на въздуха на празен ход е регулиращият клапан (наричан още мотор или задвижващ механизъм) за празен ход, който определя количеството въздух, с който системата трябва да работи на оптимално ниво, заедно с PCM.

Симптоми на код P0507

За щастие, Code P0507 се забелязва доста лесно, тъй като симптомите са очевидни и дори неопитен механик ще може да ги забележи. За да сте сигурни, че колата ви има проблеми с код P0507, обърнете внимание на тези симптоми:

  • Лампичката „Проверка на двигателя“ свети. Това е ключово. След като кодът P0507 се задейства, светлината „Check Engine“ винаги ще свети.
  • Оборотите на празен ход на двигателя са твърде високи, а двигателят е по-шумен от обикновено.
  • Празният ход на двигателя е неравномерен.
  • Колата има проблеми с ускорението .
  • Двигателят има проблеми със задържането на оборотите, когато работи на празен ход. Заплашва да спре.

Причини за код P0507

Причините за код P0507 могат да варират значително. Почти невъзможно е да се определи една-единствена причина без задълбочена диагностика и проверка на цялата система.

Все пак това са най-честите причини за код P0507:

  • Клапанът за управление на въздуха на празен ход не функционира или се нуждае от поддръжка
  • Всмукателният колектор има вакуумни течове
  • Повреда на корпуса на дросела
  • Неизправност на системата EVAP
  • Поява на теч в EGR клапана
  • Късo съединение на вериги или контролери на системата за управление на празен ход
  • Неправилно налягане в системата за управление на волана
  • Системата за зареждане или алтернатора не работи
  • Повреден температурен сензор на охлаждащата система
  • Прекомерното натрупване на въглерод върху въздухозаборниците на тялото на дросела

Възможно е също така, други компоненти и връзки да се комбинират със споменатите причини за задействане на код P0507.

Сериозен ли е кодът P0507?

Код P0507 е DTC с нисък приоритет, който няма да повлияе негативно на здравето на автомобила в близко бъдеще. Проблеми като затруднения с ускорението и прекомерната скорост на празен ход на двигателя обаче могат да причинят вреда на двигателя в дългосрочен план, така че не отлагайте да се погрижите за проблема възможно най-скоро.

Как се поправя

Това са най-честите стъпки, които трябва да следвате като квалифициран сервизен техник, за да се погрижите за отстраняването на Code P0507:

  1. Прикачете добър OBD-II скенер към автомобила, за да започнете диагностичния процес. Това е решаващо за правилното определяне кой компонент на автомобила причинява проблема.
  2. Използвайте скенера OBD-II, за да прочетете кодовете, налични в системата и да потвърдите наличието на код P0507.
  3. Изчистете кодовете от системата, подгответе колата за пробно шофиране, за да повтори появата на кода, и потвърдете диагнозата.
  4. Проверете всички вакуумни линии за скъсване или напукване и идентифицирайте всички потенциални външни течове.
  5. Започнете задълбочена проверка на тялото на дросела – за правилното отваряне и затваряне на клапата, както и проверката за натрупването на въглерод върху въздушните канали на дроселовата клапа.
  6. С OBD-II скенер тествайте оборотите на оборотите на празен ход и функцията на превключвателя на хидравличното управление на рейката.
  7. Последната стъпка е тестът на системата за зареждане.
  8. След като всички ремонти приключат, се изчистват кодовете от системата и се рестартира, преди пътния тест.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!