Регулатор и разпределител на спирачната сила

8 юли 2020, 7:00

При спиране теглото на автомобила се измества от задната към предната ос. За да се предотврати занасяне на превозното средство, в спирачната система се използват регулатори на спирачната сила. Те гарантират намаляване на налягането върху спирачките на задната ос.

Функция

При спиране на превозно средство теглото на автомобила се измества от задната ос към предната. Това е така нареченото „динамично изместване на натоварването на осите“. Това означава, че задните колела са облекчени и сцеплението им е намалено. Ако налягането на спирачката върху задния мост е твърде високо, задните колела може да блокират. Резултат: колелата губят своето сцепление на завой и автомобилът може да се занесе.

За да се предотврати това, в спирачните системи се използват регулатори на спирачната сила. Те намаляват налягането на спирачките на задния мост.

ВИДОВЕ РЕГУЛАТОРИ НА СПИРАЧНАТА СИЛА

В спирачните системи се използват различни регулатори на спирачната сила.

Ограничител на спирачната сила

Ограничителите на спирачната сила позволяват само определено спирачно налягане върху задните колела, което е фиксирано. Те обикновено се монтират директно върху главния спирачен цилиндър.

Регулатор на спирачната сила, зависим от натоварването

Регулаторите на спирачната сила, зависима от натоварването, се използват в превозни средства, в които разпределението на теглото се променя значително поради броя на пътниците или полезния товар. В зависимост от моментното тегло те контролират спирачното налягане на задните колела. Това не ги блокира и намалява риска от пързаляне.

В превозни средства с диагонално разделение на спирачната система са необходими два отделни регулатора на спирачната сила или един регулатор с два блока за управление за спирачките на задните колела. Двойни регулатори, зависими от натоварването, съдържат два еднакви контролни блока в един корпус. Те работят паралелно, но независимо един от друг. Това означава, че единия спирачен кръг може да продължи да работи незасегнат, ако другия се повреди.

Електронно разпределение на спирачната сила (EBV)

Електронното разпределение на спирачната сила (EBV) вече е интегрирано в електронните спирачни системи. Налягането на спирачките е ограничено до задните колела, веднага щом е надвишено определено налягане. При EBV не са необходими допълнителни компоненти в спирачната верига.

Водачите трябва да могат да разчитат 100 процента на спирачките. Следователно качеството на компонентите трябва да бъде високо. Максималното спиране се постига чрез използването на регулатори на спирачната сила. В същото време предотвратява блокирането на задните колела и се избягва занасяне на автомобила.

Регулаторите на спирачната сила от добре известни доставчици използват материали като неръждаема стомана и алуминий. Те предпазват от корозия и гарантират дълготрайна, оптимална функционалност.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!