Топ 4 мита срещу използването на азот за надуване на автомобилни гуми

23 юли 2020, 7:00

Искате ли да знаете дали е по-добре да използвате сгъстен въздух или азот, за да надуете автомобилните си гуми? Разбирането на разликите между двете може да ви помогне да вземете информирано решение и евентуално дори да ви спести пари.

Мит: Азотът не изтича от гумите толкова бързо, колкото сгъстения въздух, и затова поддържа правилното налягане в гумите за по-дълго време.

Факт: Гумите естествено губят малки количества налягане с течение на времето, независимо дали са пълни със сгъстен въздух (кислород) или азот. Ако гумата има голям теч, въздухът вероятно изтича през вентила или пробиви в гумата или от мястото, където гумата се монтира към джантата. В тези случаи и кислородът, и азотът изтичат с една и съща скорост.

Мит: Азотът не се влияе от температурните промени и следователно поддържа правилното налягане в гумите независимо от климата.

Факт: Гумите, пълни с азот, поддържат налягането по-дълго от гумите, пълни със сгъстен въздух, при колебателни температури. Ето защо азотът се използва за пълнене на гумите на самолети, тъй като температурите могат драматично да се променят между излитане и кацане. Тъй като азотът не елиминира напълно промените в налягането, свързани с температурата при нормални условия на шофиране, това е от малка полза за собствениците на превозни средства, които поддържат правилно гумите си.

Мит: Използването на азот в гумите ги прави „без поддръжка“, така че вече няма нужда да се проверява налягането в гумите.

Факт: Вярно е обратното. Гумите, пълни с азот, все още изискват редовни проверки на налягането, за да се установят бавни течове. Също така е добра практика визуално да се инспектират гумите за прорези, разкъсвания, издутини и износване на протектора или други признаци на предстоящи проблеми с гумите.

Мит: Липсата на кислород и влага в гума, пълна с азот, намалява потенциала за химическо влошаване на облицовката на гумите и ограничава възможността от ръжда и корозия на джантата.

Факт: Системите за сгъстен въздух в повечето сервизи за гуми имат сепаратори на влага, които ограничават количеството водна пара при подаването на сгъстен въздух. Ограничаването на водната пара защитава гумите и колелата, както и скъпите инструменти за монтаж и демонтаж на гумите с пневматично задвижване. Във връзка с броя на превозните средства на пътя и общия брой продадени гуми годишно, появата на повреди на гуми и джанти, причинени от влага, не е достатъчно широко разпространена, за да оправдае някаква специална загриженост.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!