Tesla смазва конкурентите с целогодишна печалба, предефинира бъдещето на автомобилната индустрия

27 юли 2020, 7:00

Производителят на електрически превозни средства Tesla отчете първата си целогодишна печалба – не само надвиши очакванията на анализаторите, но и затвърди позицията си на най-ценния автомобилен производител в света и подчерта огромното предимство, което притежава пред следващите  го производители на автомобили.

Ключовите числа, които наблюдаваха анализаторите, бяха приходите и печалбата, а Tesla лесно победи и по двата критерия – отчете 6 милиарда долара приходи, нетен доход от 104 милиона щатски долара и малка печалба от 50 цента на акция.

Но отвъд обикновените финансови числа имаше още един показател, който подчертава значението на тази история – графика, която показва, че през първите шест месеца на 2020 г. продажбите на Tesla са се увеличили спрямо същия период година по-рано, докато за всеки друг водещ производител те са спаднали значително.

Данните за продажбите в таблицата по-горе от всички ключови световни пазари показват спад в продажбите на бензинови и дизелови автомобили – обусловен най-вече от въздействието на Covid-19.

Нищо не може по-добре да обясни монументалната промяна, която се случва на световните автомобилни пазари. Все по-голям брой потребители задържат купуването на нови бензинови и дизелови автомобили, но купуват EV-та.

Но на фона на това продажбите на електрически превозни средства, и по-специално на Tesla, се задържаха силни. И пазарът започва да разбира, че това е също толкова технологична история, колкото историята на автомобилната индустрия.

И инвеститорите обичат добра технологична история, поради което акциите на Tesla излязоха в орбита тази година. Сега компанията струва повече от 300 милиарда щатски долара. И обяснява защо Amazon и неговите конкуренти Google и Apple също планират големи участия в това, което вероятно сега би трябвало да бъде наричан пазар на електронна мобилност, а не просто автомобилен пазар.

Следващите Tesla производители на автомобили планират да изразходват половин трилион долара през следващите години, за да направят прехода от бензинови и дизелови автомобили към електрически и да се опитат да наваксат нивото на Tesla. Но тъй като колите сега стават нещо повече от предлагане само на вид транспорт, но и iPhone на колела и потенциално решение за съхранение на енергия, въпросът е как Tesla може да издържи пред световните технически гиганти.

Tesla струва три пъти повече от трите  следващи я американски автомобилни производители, взети заедно. И сега е по-голяма от Toyota, VW и всеки друг световен производител на автомобили.

Светът се обърна и той ще се върти по-нататък и по-бързо. Основателят и изпълнителен директор Елон Мъск казва, че истинската стойност на Tesla е в нейните възможности за автономно самоуправление на автомобилите, както и продажбите на софтуер, които вървят заедно с него.

„Смята се, че това ще е най-голямото увеличение на стойността на активите в историята. “, казва той. Мъск обясни, че лично е тествал FSD софтуера (за автономно шофиране) на собствените си превозни средства.

Разбира се, местните регулатори ще решат кога и къде тази технология може да бъде използвана в мащаб. Мъск обаче казва, че това е неизбежно и няма да увеличи само стойността за компанията, но и на отделните автомобили – възможно е петкратно увеличение на стойността на автомобилите.

Мъск казва, че стойността на тези технологии все още не се оценява. „Мисля, че е така, защото хората не могат да си представят, че компютърът може да бъде много по-умен от тях.“

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!