Шест признака на дефектна бобина

31 юли 2020, 13:00

Ако имате проблеми с колата, те може да се дължат на лоша запалителна бобина. Запалителната бобина е онази част от превозното средство, която преобразува енергията от акумулатора в по-високо напрежение, за да възпламени гориво-въздушната смес в цилиндъра. Ако трудно стартирате или автомобилът губи мощност, когато сте на магистралата, проблема може да е в бобината.

Как работи запалителна бобина?

Запалителната бобина е част от запалителната система на автомобила. Тя се състои от батерия, превключвателя на запалването, алтернатора, бобината за запалване, запалителната свещ и разпределителя. Бобината извършва най-важната работа, като преобразува тока с ниско напрежение на акумулатора в ток с високо напрежение. Средният автомобил използва 12V батерия, а свещите се нуждаят от около 20 000 до 40 000 волта, за да запалят горивото. Това е причината бобината за запалване да е известна и като компактен трансформатор. Запалителната бобина има две намотки, обвити около желязна сърцевина. Обикновено намотките са в корпуса с масло, за да действа като хладилен агент. Първичната намотка е тази с ток на ниско напрежение и е външната намотка. Вторичната намотка има много повече витки на проводника от първичната намотка и е тази, която създава ток с високо напрежение. Тази конфигурация превръща бобината в стъпаловиден трансформатор.

Когато токът с напрежение 12V навлезе в първичната намотка, той създава електромагнитно поле. Тогава тока внезапно спира и магнитното поле се срива бързо. Това събитие индуцира ток с високо напрежение във вторичната намотка, който се изпраща към свещта или разпределителя, в зависимост от конфигурациятя.

Признаци за лоша запалителна бобина

Неконтролирано обратно възпламеняване

Обратното възпламеняване е съпроводено със силен шум, произтичащ от експлозия извън цилиндрите на двигателя. Може да се случи и в ауспуха. Когато запалителната бобина не работи, тя не изпраща достатъчно напрежение към запалителните свещи, което води до непълно изгаряне. Непълното изгаряне оставя неизползвано гориво, което по-късно излиза през ауспуха.

Понякога това неизползвано гориво преди да се изведе причинява по-големи щети на системата в дългосрочен план. Друга причина за този проблем може да бъде, че запалителните свещи не функционират правилно или богата гориво-въздуна смес.

Ясен знак че това се случва, когато колата започне да отделя черен дим. Това се съпровожда със силна миризма на бензин или пламъци в изгорелите газове поради случайни експлозии. Такъв проблем трябва да бъде проверен незабавно или може да доведе до сериозни и по-скъпи проблеми.

Прекъсване или спиране на двигателя

Прекъсването на запалване имаме когато някои от цилиндрите се запали неправилно или изобщо не се запали. Това може да доведе до странни шумове, подобни на кашлица, трептене и вибрации, докато колата работи на празен ход. Това са ясни признаци на дефектна запалителна бобина. Други причини могат да бъдат проблеми със системата за подаване на гориво, свещи и кабели.

Прекъсванията могат да се появят по всяко време, но са най-често в момента, в който двигателят е под по-голямо натоварване, например когато ускорявате. Освен това, когато автомобилът прекъсва, той генерира повече емисии и може да повреди други части, като каталитичния конвертор. Сензорите се повреждат и могат да променят гориво-въздушната смес, създавайки още повече проблеми като забавяне на автомобила, вместо да ускорява. Когато този проблем се влоши, колата може да спре. Това може да се случи, когато стартирате автомобила и се опитате да ускорите, когато спрете и го изключите, докато работи на празен ход или когато ускорявате твърде бързо. Това също може да се дължи на проблем с трансмисията, регулатора на въздуха за празен ход, системата за подаване на гориво или запушен EGR клапан.

Лоша икономия на гориво

Когато управлявате автомобил по-продължително, можете да определите неговия среден разход на гориво. Ако забележите по-малък пробег със същото количество гориво, бихте могли да се усъмните в лоша запалителна бобина. Когато запалителните свещи не получават достатъчно мощност, системата компенсира чрез впръскване на повече гориво. Друга причина за лошия разход на гориво е, че когато бобините не функционират правилно, ламбда сензорът прави неправилно отчитане и системата изпраща повече гориво от нужното. Освен това при наличие на лоши инжектори за гориво може да доведе до протичане.

Двигателят трудно стартира

Това се случва по-често при автомобил със една запалителна бобина. Зависимостта на цялата система от една бобина е основен проблем при неизправността и, но това може да се случи и при всяка друга конфигурация. Ако повече от една запалителна свещ не получат достатъчно мощност, колата изобщо няма да стартира.

Ако чуете щракащ шум, когато се опитвате да стартирате автомобила, бобината за запалване вероятно все още работи. Дефектната бобина обаче няма да генерира никаква мощност и от своя страна няма да има искра за стартирането на горенето.

Контролната светлина на двигателя на таблото светва

Ако контролната светлина на двигателя внезапно се включи, това може да е знак, че нещо с бобината на запалването не е наред. Това е момента да се направи диагностика. Възможните стандартни диагностични кодове за неизправности (DTC) са от P0300 до P0312, които са кодове за открито прекъсване. Кодовете от P0350 до P0362 са запазени за неизправности в бобината.

Изтичане на масло

Когато бобината не работи правилно, тя може да прегрее. Това може да доведе до спукване на корпуса и до протичане на масло. Друга причина може да бъде, че хлабината на запалителните свещи е по-голяма поради ерозия. Това ще накара бобината да работи при по-високо напрежение. Поради това запалването се претоварва и лесно се прегрява.

Видове запалителни бобини
  • Конвенционални: Този тип дистрибуторна система се използва от началото на 1900 г. Бобината за запалване и дистрибуторът заедно съставят разпределителната система. Батерията изпраща захранване към първичната намотка и когато връзката се прекъсне внезапно от дистрибутора, това предизвиква по-високо напрежение във вторичната намотка. Тогава капачката на разпределителя изпраща тока към запалителните свещи.
  • Електронни: Този тип бобина е подобна на конвенционалната. Въпреки това, след като разпределителят прекъсне тока, има електронна система за изпращане на сигнал и стартиране на запалване. Тези бобини за запалване се използват често в началото на 70-те години.
  • Без дистрибутор: Тази система използва по една бобина за запалване на всеки два цилиндъра. Бобините се предлагат в единични опаковки или в комплект.
  • Индивидуални бобини: В тези системи всяка запалителна свещ има своя бобина за запалване. Те включват електронната система за запалване.

Как се тества запалителна бобина

  • Когато автомобилът е с изключено запалване, отворете капака, за да определите местополжението на бобините. То ще се различава, в зависимост от модела на автомобила.
  • Извадете един от кабелите и запалителната свещ.
  • Внимателно прикрепете кабела към свещта, която сте извадили.
  • Допрете резбата на свещта към маса на шасито.
  • Изключете горивната помпа или предпазителя и.
  • Извикайте някой да завърти ключа за стартиране.
  • Ако бобината работи, трябва да видите синя искра между резбата на свещта и металната част, която докосвате.
Начини за предотвратяване на повредите на запалителната бобина

Има лесни начини да поддържате колата си в добра форма. За бобините трябва да обръщате внимание на всички части на запалителната система. Ако свещите са в добро състояние, ще се спестят допълнителни ремонти. Проверка на хлабината на свещите за ерозия и нормално износване са от съществено значение. Също така проверете бобините, за да се уверите, че корпусът е здрав и не е протекъл. Проверете дали кабелите на системата за запалване не са твърди и изпечени. В заключение, лоша бобина може да причини обратно възпламеняване, спиране на двигателя,  включване на контролната светлина на двигателя, и повишена консумация на гориво.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!