Моторно масло: минерално, синтетично или напълно синтетично?

3 август 2020, 7:00

Немският специалист по масла LIQUI MOLY обяснява разликите и разкрива какво е наистина важно
Моторното масло се е развило от обикновена смазка до високотехнологична течност. В същото време броят на марките масла и спецификациите се е увеличил значително. Оливър Кун, заместник-ръководител на лабораторията за масло в LIQUI MOLY, дава повече информация и обяснява какво наистина има значение.

Какви масла има?

Моторните масла могат да бъдат грубо разделени в две категории: минерални и синтетични масла. Минералните масла се употребяват все по-малко в автомобилите, защото не предлагат толкова високи показатели. Съвременните двигатели изискват много повече от маслото, отколкото старите двигатели. Само синтетичните масла могат да отговарят на тези изисквания.

Значи синтетичните масла са по-добрите масла?

Да, но можете също да смесите минерално масло със синтетично масло. Такива полусинтетични масла обаче играят все по-малка роля на пазара, тъй като производителността им не е достатъчно висока, поради минералното им съдържание.

Звучи сложно. Но тогава поне всички синтетични масла са подобни?

За съжаление, не. Има два различни начина, по които могат да се произвеждат синтетични масла. По един от тези методи се получава така нареченото PAO масло в края. Това е класическото синтетично масло. То се появи на пазара през 70-те години. То е химически много чист продукт и следователно много ефективен, но и много скъп за производство. С другия подход маслото се произвежда чрез хидрокрекинг, поради което тези масла се наричат ​​и HC масла на технически жаргон. Хидрокрекираните (HC) масла са по-модерни и се появяват през 90-те години. Днес те предлагат възможно най-добрите показатели за всички съвременни двигатели.

Трябва ли да използвам PAO масло или HC масло?

Този избор често дори не е налице. Почти всички разработки на масло в наши дни се извършва на базата на HC масла. Много спецификации за масла могат да бъдат изпълнени само с HC масла.

Как мога да разбера какъв вид е синтетичното масло?

Това не е толкова лесно, защото тук няма единни условия. В САЩ например и PAO маслата, и HC маслата могат да бъдат описани като напълно синтетични, но в Германия само PAO масла могат да бъдат наречени синтетични. Ето защо ние даваме на нашите HC масла етикета „Synthesis Technology”. Други производители на масло използват термини като „100% синтетичен“ или „синтетичен микс“, като не е ясно какво точно се има предвид.

Това е доста объркващо.

Вярно. Но въпросът кое синтетично масло всъщност има предвид в конкретен случай, няма никакво значение за водачите и сервизите. Не става въпрос за това кое масло е уж по-добро. Решаващият фактор е, че маслото отговаря на спецификациите, които автомобилният производител е определил за този модел. Това е дадено в ръководството на автомобила или можете да използвате нашето безплатно ръководство за масло на www.liqui-moly.com .

Така че, ако спецификацията е правилна, няма значение дали това е PAO масло или HC масло?

Правилно. Във всеки случай пакетите с добавки стават все по-важни. Днес те са най-важният компонент на моторното масло, освен действителното масло. Те осигуряват голяма част от работата на моторното масло. При някои много модерни моторни масла, базовото масло едва ли е нещо повече от просто носещата течност за пакетите с добавки.

Така че защо винаги има дискусии за това кое синтетично масло е по-доброто?

Това е ехо от миналото. Когато преди 30 години се появиха първите HC масла, разликата в качеството на PAO маслата беше още по-голяма. Но това беше много отдавна. Никой експерт не би водил такава дискусия днес.

Относно LIQUI MOLY

С около 4000 артикула, LIQUI MOLY предлага глобална, уникално широка гама от автомобилни химикали: моторни масла и добавки, греси и пасти, спрейове, лепила и уплътнители. Основана през 1957 г., LIQUI MOLY се развива и произвежда изключително в Германия. Там той е безспорният лидер на пазара на добавки и многократно е награждаван за най-добрата марка масло. Компанията продава продуктите си в повече от 150 страни и генерира 569 милиона евро продажби през 2019 година.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!