Шофирайте на хладно това лято – разберете какво причинява неизправност на A / C компресора

12 август 2020, 7:00

Със затоплянето на времето в цяла Европа и повече хора, които тръгват за дълги пътувания за почивка, системите за климатизация на автомобилите (A / C) се включват след дълги периоди на сън. Въпреки това, като всеки автомобилен компонент, климатичната система може да се повреди, оставяйки пътуващите на неприятно топъл интериор в кабината. Често, когато климатичната система има проблеми, те се свеждат до проблеми в компресора. Разбирането как да разпознаят признаците на повреда на компресора и наличието на резервни части и знания, необходими за ремонта, е от съществено значение за механиците по това време на годината.

Какво представлява A / C компресора?

A / C компресорът е неразделна част от климатичната система на автомобила. Когато системата е включена, компресорът работи, като изпомпва газообразен хладилен агент през кондензатора при високо налягане, където той се променя от газ в течност. След това изсушителя отстранява замърсителите и влагата от хладилния агент. Накрая хладилният агент се придвижва към изпарителя, където охлажда въздуха.

Добре функциониращият A / C компресор е от решаващо значение за климатичната система, за да осигури максимална производителност. С повреден или дефектен A / C компресор веригата от събития, описана по-горе, просто не може да се случи.

Защо компресорите за климатик се развалят през лятото?

Не винаги се случва така, че компресорите за климатик да се развалят по това време на годината, но през летните месеци всички повреди стават очевидни, тъй като системите за климатик се включват след дълго време на престой.

Както всеки компонент на превозното средство, A / C компресорите имат експлоатационен живот, но е трудно да се определи колко е, тъй като хората шофират по различен начин на различни терени и през всички сезони. Пробегът също играе съществена роля. Увеличеният пробег може да доведе до увеличаване на износването на всички части на автомобила, особено на A / C компресора. Често се случва, че първият признак на повреден компресор е намаляване на хладния въздух, излъчван от A / C системата.

Редовното обслужване на климатика може да удължи живота на A / C компресора, като позволява да работи по правилния начин. В повечето автомобили климатичните системи се използват за отопление и охлаждане, както и за вентилация. Когато A / C системата не се използва за дълги периоди от време, може да възникне повреда. Следователно, водачите трябва да бъдат съветвани да пускат A / C системата за повече от 10 минути всеки месец, за да се гарантира ефективна работа през цялата година.

Друг признак за повреда е шумът, идващ от компресора, или някакъв шум от стържене, идващ от системата, който понякога може да се чуе вътре в автомобила. Това може да означава недостатъчно количество хладилен агент – и двата са ключови признаци на (бъдеща) неизправност на компонентите.

Какво причинява повреда на A / C компресора?

Има няколко причини, поради които A / C компресорът може да се развали, като се започне от липса на поддръжка до сезонните условия на шофиране. По-долу са изброени някои от най-честите причини за повреда на A / C компресора …

Неправилно смазване

Всички механични системи в превозното средство изискват правилното смазване и компресорите не се различават. Всеки път, когато металните части се въртят или плъзгат, те са податливи на износване и прекомерно натрупване на топлина. Смазването помага да се осигури добра функционалност и дълъг живот.

Неправилното смазване – или изобщо никакво – ще натоварва климатичната система и ще доведе до отказ на компресора. Пълната подмяна може да бъде скъпа, така че е добре да се съветват клиентите да изберат честото обслужване на климатика и да поддържат смазването на A / C компресора възможно най-добро. Това ще помогне да не се стигне до неочаквани разходи за ремонт.

Мръсни или повредени кондензатори

Пътните настилки през лятото са прашни и могат да бъдат пълни с дребни отломки, с много малки частици във въздуха. Когато тези частици се съберат върху кондензаторните серпентини, климатичната система няма да може да изхвърли необходимите нива на топлина от системата и ще доведе до високи топлинни натоварвания на компресора при опитите му за охлаждането на купето. Това означава, че компресорите могат да се прегряват през летните месеци, което води до неизбежна повреда на компресора и необходимост от пълна подмяна.

Замърсявания вътре в системата

Замърсяванията вътре в климатичната система могат да бъдат причинени от гумени частици от маркучите. В зависимост от качеството на използваните гумени маркучи, при продължителна експлоатация, гумата започва да се влошава и малки гумени частици се отделят и плават през системата. Това може да доведе до запушвания. В най-лошия случай това ще доведе до повреда на A / C компресора, тъй като това блокиране предотвратява притока на хладилен агент и масло обратно към A / C компресора.

Малко количество или неправилен хладилен агент

R134a е хладилният агент, необходим, за да накара A / C системата да подава студен въздух в повечето автомобили днес на пътя. От януари 2017 г. всички новопроизведени превозни средства в рамките на ЕС са оборудвани с хладилен агент R1234yf поради екологични причини. Количеството хладилен агент в климатичната система на превозното средство трябва да се поддържа на постоянно ниво. Когато в A / C системата има недостатъчно количество хладилен агент, топлинното натоварване на A / C компресора ще стане по-високо и накрая може да доведе до отказ на A / C компресора.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!