Защо смяната на спирачната течност е толкова важна?

26 август 2020, 7:00

  • Консистенцията на спирачната течност се променя с течение на времето
  • Попадането на вода може да създаде мехурчета
  • ZF Aftermarket съветва ежегодно да сменяте спирачната течност

Висококачествената спирачна течност е от решаващо значение за осигуряването на правилното функциониране на спирачките. Ето защо експертите в ZF Aftermarket препоръчват на техните партньори в сервизите редовно да напомнят на клиентите си да смeнят спирачната течност. Независимо колко километра е изминал автомобилът, разумно е да сменяте течността всяка година.

Тъй като консистенцията на спирачната течност се променя с течение на времето, е необходимо редовно да се сменя, тъй като в противен случай спирачната сила може да се влоши или, в най-лошия случай, спирачките могат да откажат. За щастие, тази процедура не отнема много време или усилия. Експертите на ZF Aftermarket имат полезни съвети как да проверите текущото състояние на спирачната течност бързо и надеждно. С тях сервизите могат да предложат на своите клиенти по-широк спектър от услуги и по този начин да допринесат за увеличаване на безопасността.

Силното прегряване може да доведе до пълна повреда

Спирачната течност е разположена в маркучи и тръби и свързва педала на спирачката с буталата на дисковата спирачка или основните спирачни цилиндри на барабанната спирачка. Течността служи за предаване на налягането при натискане на спирачката. Усилвателят на спирачката допълнително поддържа този процес.

Различните фактори могат значително да повлияят на състоянието на течността във времето. Силното прегряване по време на натискане на спирачките при продължителен наклон може да доведе до надвишаване на точката на кипене на течността. Резултатът е реакция на изпарение. Това от своя страна може да доведе до образуване на мехурчета. Когато педалът се натисне още веднъж, въздушните мехурчета се компресират, но силата почти или изобщо не се предава. Липсата на предаване на усилие в крайна сметка води до отказ на спирачката.

Причина за намален спирачен ефект може да бъде попадане на вода в спирачната система. Слабата точка тук често е вентилационният отвор в капака на резервоарчето. Той осигурява необходимата атмосферна вентилация в случай на колебания в нивата на спирачната течност. В този вентилационен отвор обаче може да влезе и атмосферната влага. Освен това вода може да попадне през вентилацията, когато двигателят или превозното средство се почистват. Спирачните маркучи и уплътнителните елементи също могат да са отговорни за повишеното съдържание на вода в спирачната течност, тъй като водата може да проникне през тях.

Средно спирачните течности имат съдържание на вода около 0,05 %. Тази стойност може да се увеличи значително през годините. Ако съдържанието на вода надвишава 3,5 %, спешно се препоръчва течността да се смени, тъй като е достигната точка на мокро кипене. При надвишаване на 3-процентовата граница температурата на кипене на течността пада до между 140 и 180 ° C. Ако се използва подходящо устройство за смяна на спирачна течност, подмяната на течността е много лесна. За да постигне това, ZF Aftermarket предлага специални версии, които могат да се използват за професионална смяна на около 90 на сто от всички регистрирани на европейския пазар превозни средства.

ZF Aftermarket предлага широко портфолио от спирачни течности TRW, което обхваща повечето типове превозни средства. TRW спирачните течности осигуряват перфектно поведение при спиране от -50 ° C до + 50 ° C, предлагат оптимална защита срещу корозия и бързо реагират на системните сензори, инсталирани в най-новите спирачни системи, като ESP.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!