Нов стенд за тестване и филмиране поведението на запалителните свещите в реални условия при високо налягане

1 септември 2020, 7:00

Това уникално ново устройство от NGK SPARK PLUG EUROPE поставя свещите под налягане до 100 бара, за да тества техните запалителни характеристики в реални условия – предоставяйки полезна информация при намаляващите работни обеми на двигателите, както и за управление на рекламационни претенции. Две интегрирани камери записват поведението на свещите и доставят прецизна видео документация за различни цели.

„Нашите технически експерти се сблъскаха с предизвикателство“, казва Кай Вилшрай, мениджър техническо обслужване следпродажбено обслужване EMEA в седалището на NGK SPARK PLUG EUROPE в Ратинген. „Стендовете за тестване на запалителни свещи, които се предлагат в търговската мрежа до момента, не биха могли да генерират същото екстремно налягане, което турбо двигателите с намаляващ работен обем упражняват върху днешните свещи. Така че трябваше да намерим решение. ”

Този високотехнологичен дисплей за тестери на свещи показва налягане от 88,3 бара.

Затова три отдела обединиха усилията си. Заедно екипите за осигуряване на качеството, Техническият център и Техническото обслужване излязоха с иновация, която помага да се поддържа качеството на продуктите на NGK SPARK PLUG на най-високо ниво. След две години проектиране и създаване на прототипи, инженерите на компанията разработиха и създадоха собствено, уникално устройство за тестване на високоефективните свещи в реални условия.
„Вместо обичайните 10 бара, това устройство вече може да увеличи налягането до 100 бара“, обяснява Кай. Но високотехнологичното устройство не спира дотук. „Камерата под налягане, която сме проектирали, има снимачни камери, които също издържат на налягане до 100 бара. Това прави възможно заснемането на искрата на свещите с помощта на инсталираните високоскоростни камери – и това в реални условия, като се заснемат по 1-150 кадъра в секунда. ”
Резултатите от теста също могат да бъдат записани и изпратени до съответния отдел с помощта на висококачествен софтуер.
Екипът на Техническата служба използва главно новия тестер за проучване на проблеми с производителността на запалителните свещи и за сравнения на продукти. Екипът на компанията за осигуряване на качеството на оригиналното оборудване (OE) също извлича важна информация от тестовете, за да ускори разработването на нови свещи. В резултат на това NGK SPARK PLUG е напълно оборудван, за да отговори на изискванията на бъдещ даунсайзинг на двигателя.

Защо се прави намаляване на работните обеми на турбо двигателите?

Тенденцията към намаляване на двигателя идва от опитите на производителите на автомобили да проектират по-ефективни превозни средства, които произвеждат по-малко въглеродни емисии. „За да постигнат тази цел, производителите все повече са склонни да конструират малки двигатели с намален работен обем и по-малък брой цилиндри“, казва Кай. Най-новите технологии, които добавят устройства за принудително пълнене (като турбо или свръхкомпресор) или технология за директно впръскване, позволяват на двигателите с по-малки размери да работят като много по-големите. Освен това по-малкият двигател е по-лек, което намалява общото тегло на автомобила и подобрява неговата пъргавина. На всичкото отгоре, по-малкото цилиндри означава по-малко триене в двигателя, увеличавайки неговата ефективност. „Разбира се, това също увеличава налягането в цилиндрите – и върху свещите – на нови нива“, обяснява Кай.

Иновативното устройство се намира в Техническия център в централата на NGK SPARK PLUG EUROPE в Ратинген.

Като обобщение, Кай казва: „Не очакваме тази тенденция да приключи. Това е по-скоро непрекъсната еволюция. Но с нашето ново изобретение NGK SPARK PLUG е добре подготвен за бъдещи разработки.”

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!