ZF си партнира със стартъпа Aeva за производство на сензори за автономно управление

10 септември 2020, 13:00

Германският доставчик ZF Friedrichshafen и стартиращата компания от Силициевата долина Aeva си партнират по основен сензор за автономни автомобили, съобщиха компаниите във вторник.

Lidar сензорите, които измерват разстоянията с лазерна светлина, помагат на автономните автомобили да получат триизмерна картина на пътя. Десетки компании работят за намаляване на разходите по сензорите, за да се даде възможност за масово производство.

Сензорът на Aeva използва честотно модулирана непрекъсната вълна или технология FMCW, която също може да открива скоростта на отдалечени обекти, като прави разлика между неподвижни като дървета от движещи се обекти като велосипеди.

В рамките на партньорството Aeva ще отговаря за функционалността, производителността и алгоритмите на сензорите. ZF ще произведе автомобилния сензор, който отговаря на изискванията на автомобилните производители.

Компаниите не посочиха потенциални клиенти, но се стремят да започнат да произвеждат сензорите до 2023 или 2024 г., заяви в интервю изпълнителният директор на Aeva Сороуш Салехиян.

„Вече излязохме от общото говорене за автономността, и всъщност започваме да работим, има ясен фокус върху създаването на продукти, които ще бъдат търговски жизнеспособни в краткосрочен план“, каза Салехиян.

Една от основните технологични разработки на Aeva е проектирането на лидар на FMCW, който може да бъде изграден с помощта на стандартно силиконово полупроводниково оборудване и процеси, а не по скъпи методи.

В изявление Торстен Голевски, изпълнителен вицепрезидент на решенията за автономна мобилност в ZF, заяви, че компанията ще използва технологията и опита на Aeva при производството на оптични сензори за автомобили, за да произвежда масово сензори, достатъчно здрави за пътища извън тестови ситуации.

„ Автомобилните разработки“ ще се превърнат в печат за качество, необходим за солиден бизнес модел на всички автономни доставчици на софтуерни продукти за превозни средства“, каза той.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!