Кондензация във фаровете – симптом на неизправност или нещо нормално?

14 септември 2020, 7:00

Кондензът във фаровете веднага предизвиква асоциации с много запусната кола – и все пак това може да се случи дори в нова кола. Каква е причината и кога фаровете трябва да бъдат сменени?

Противно на общоприетото схващане, автомобилните фарове не са херметически затворени. Всеки от тях има няколко вентилационни отвора, през които циркулира въздух. Това е необходимо, тъй като халогенните и ксеноновите крушки генерират много топлина, която трябва ефективно да се разсейва. За съжаление въздушната влага прониква през вентилационните отвори във фара. Поликарбонатният корпус е разположен в контактната точка на топъл въздух във фара и обикновено по-хладен въздух отвън. Ако въздухът във фара има относителна влажност 50% и температура 20 градуса, е достатъчно температурата на околната среда да спадне до 9 градуса, за да се образува мъгла от вътрешната страна на фара.

Това е напълно естествено. Кондензът обикновено изчезва само след няколко километра шофиране, когато въздухът, циркулиращ в корпуса на фара, премахва ефективно влагата.

Това се вижда и е напълно естествено, когато автомобил напуска автомивката през лятото. Замъгляването на фаровете се случва често, въпреки че температурата на околната среда е висока.

Необходимо е обаче да се прави разлика между лека мъгла, която обикновено се появява близо до ръба на рефлектора на крушката, и ситуация, при която влагата се кондензира във фара, да не говорим за постоянно наличие на вода. Ако е така си струва да се уверите, че уплътнението на отвора на крушката е правилно поставено. Ако е на мястото си, това означава, че фарът е повреден – може да има пукнатина в стъклото или в корпуса. Това често е резултат от непрофесионален ремонт след авария. В такава ситуация единственият изход е да смените фара с нов. Няма ефективен начин за подсушаване и повторно сглобяване на фара, така че той да бъде правилно уплътнен. От друга страна, използваният фар не само не гарантира ефективност, но и може да причини значителна разлика в качеството на пътното осветление от двете страни на автомобила.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!