Развитие на ADAS – технологията във възход

15 септември 2020, 7:00

Ако все още не сте работили с усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) във вашия сервиз, ще трябва да го направите много скоро. Миналата година ЕС временно се съгласи да направи ADAS задължителен за всички нови превозни средства от 2022 г. Иновативната технология за безопасност вече е един от най-бързо развиващите се сегменти на пазара за диагностика на превозни средства, инсталиран като стандарт в повечето марки и модели автомобили. За независими сервизи с подходящото оборудване и знания за тези системи, ADAS представлява огромна възможност за печалба, особено с напредването на автономното развитие на автомобила.

Какво е ADAS?

Системите ADAS са проектирани да подобрят безопасността на пътниците и да подпомогнат по-доброто шофиране. Въз основа на сензори, свързани към Интернет, технологията ADAS помага да се избегнат сблъсъци и инциденти, като предупреждава водачите за потенциални проблеми в реално време, прилагайки предпазни мерки и в някои случаи поемайки контрола върху автомобила.

Настоящият пазар за ADAS може най-общо да бъде разделен на два сегмента: камера и радар. Вероятно вече сте работили върху превозно средство със система, базирана на ADAS, която по същество представлява малка камера, монтирана на предно стъкло. При смяна на предно стъкло на тези превозни средства, системата ADAS изисква повторно калибриране с подходящите диагностични инструменти за сканиране и хардуер за калибриране.

Най-бързо растящата област на ADAS е в базираните на радари системи. Те покриват обкръжението на превозното средство, откривайки слепи зони, пешеходци, информация за пътните сигнали и, когато е необходимо, задействат аварийно спиране. При тези системи се изисква повторно калибриране след всяка работа, която засяга геометрията на превозното средство, тъй като именно чрез тези данни системата ADAS работи.

ADAS нараства популярността си от 2016 г., когато производителите на превозни средства трябва да разполагат с автономни системи за аварийно спиране и предупреждение за напускане на лентата, монтирани на превозни средства като минимално изискване за получаване на 5-звезден рейтинг за безопасност Euro NCAP. С появата на автономни превозни средства, системите ADAS са на път да станат още по-важни за новия дизайн на превозното средство.

Технология за различно шофиране

Повечето актуални системи ADAS са проектирани да се намесват само в случай на потенциална опасност, но тъй като автономните превозни средства се опитват да променят изцяло шофирането, технологията ADAS трябва да се развива допълнително.

Бъдещите технологии ще трябва да позволят автономно шофиране с висока скорост, докато пътникът се концентрира върху други дейности като работа или четене. Системите ADAS ще трябва да работят при всички условия на трафика, забавяйки превозните средства при задръствания и ускорявайки се, когато задръстванията се разпръснат. Освен това, тъй като превозните средства се превръщат в мобилни офиси, преносими дневни и зони за отдих, технологията в тях трябва да има 360º възприемане на околната среда. В бъдеще сензорните системи на водачите ще си взаимодействат със защитени мощни автомобилни изчислителни платформи и изкуствен интелект, подкрепени от сигурна облачна инфраструктура.

Новаторски автономни технологии

Като част от ангажимента си за създаване на по-безопасно автомобилно общество, DENSO се насочва към автономни технологии повече от 20 години. Усилията са насочени към разработване на продукти и технологии, които подобряват безопасността на водача и правят пътищата по-ефективни.

Работата на DENSO в тази област започна с разработки в технологията, която позволява на водача да запази контрола на превозното средство, но поддържа функциите му, свеждайки до минимум риска от сблъсък. По този начин функционират повечето системи ADAS днес. Широкото развитие на радарите и сензорите в автомобила е ключов момент, който дава възможност на DENSO да разработи технология, която открива и разпознава потенциалните опасности, преди да станат опасни.

През последните няколко десетилетия компанията стои зад някои от най-иновативните ADAS технологии, включително първата в света двуизмерна система за откриване и измерване на светлината (LIDAR) през 1996 г. Преди повече от две десетилетия DENSO представи линеен радар, който сканира зоната пред превозно средство хоризонтално, за да се идентифицират потенциалните рискове от сблъсък.

Допълнителни технологични нововъведения последваха с разработването на първата в света електронна сканираща радарна система с милиметрови вълни, която беше пусната на пазара през 2003 г. Технологията е способна да открива обект в три измерения, включително падащи предмети на пътя. Съвсем наскоро през 2015 г. DENSO стартира успешно V2X – своя система за комуникация на превозно средство към превозно средство и превозно средство към инфраструктура. Тази технология на DENSO е в състояние да получи информация за предстоящите пътни условия, която може да не се виждат веднага от шофьорите. Това би могло значително да подобри безопасността, като превозните средства комуникират помежду си и с обекти на пътното движение, като светофарите, за да се намалят произшествията.

Друга област на изследванията на DENSO е в усъвършенстваните системи за подпомагане на паркирането, оптимизирана автономна функция от трето ниво. През следващите няколко години се очаква технологията, която позволява на автомобилите да се паркират на претъпкани градски улици, да стане обичайна, докато границите ще бъдат придвижени още по-далеч на ниво четвърто, като водачът ще може да пътува безопасно и законно от началната си точка до дестинацията, без да правите нито едно въздействие върху органите за управление на превозното средство.

За да подпомогне изследванията и развитието на новите технологии за автономно шофиране от четвърто ниво, DENSO отвори своя специален Център за изследвания и развитие на компютърната визия през 2016 г. под ръководството на DENSO ADAS Engineering Services. Структурата подкрепя целта на DENSO да засили техническия напредък за разработване на алгоритъм, базиран на свръхмодерни камери.

Шофиране с утрешните проекти на превозни средства

Макар че няколко технологии на DENSO тепърва ще достигнат основния автомобилен пазар, те играят неразделна роля в тестването на осъществимостта на нови автономни програми за превозни средства, тъй като стандартизираните системи ADAS достигнаха зрялост за пазара.

За независимото следпродажбено обслужване, ADAS е технология, която вече достига до сервизите и е неизбежна през следващите няколко години. Инвестирайки в правилното оборудване и обучение, няма причина независимите механици да не могат да превърнат тези системи в основен източник на приходи. Освен това, с DENSO, задвижващи иновациите в автономните технологии в автомобилната индустрия, утрешните автомобили ще бъдат по-безопасни, по-независими и технически по-напреднали от всякога.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!