Как Daimler, Bosch, Nokia и Sharp се озоваха в безжична технологична война с високи залози

19 септември 2020, 8:00

Десетилетие след като мобилният телефон на Nokia претърпя фатален удар от iPhone, финландската компания все още се захранва с доходоносен актив, спасен от останките.

Nokia запази каталог от хиляди патенти за безжична комуникация, който непрекъснато се разраства благодарение на процъфтяващата изследователска работа. Сега опит за промяна на начина на осребряване на тези патенти доведе Nokia и Daimler до съд.

Решение отпреди няколко седмици в Германия застана на страната на Nokia и още решения се очакват през септември и по-късно тази година.

Съвременните автомобили са толкова изпълнени с електронни устройства, че индустрията ненапразно оприличава своите продукти на смартфони на колела. Безжичната технология позволява на пътниците да осъществяват обаждания, да слушат музика или да набират спешни номера в случай на инцидент.

Традиционно производителите на автомобили изискват доставчици като Continental или Robert Bosch да се справят с всякакви проблеми с патентни възнаграждения и да ги обезщетят за евентуални патентни искания, които могат да дойдат по-късно.

В опит да усъвършенстват процеса, компаниите за безжични технологии от Qualcomm до Sharp и Nokia обединиха сили в патентния фонд Avanci LLC, който обещава да събира възнаграждения от автомобилната индустрия, като предлага фиксирана цена за превозно средство, което в момента струва 15 долара на автомобил за стандартен 4G лиценз.

“Трябва да има решение и ние смятаме, че сме решението”, каза основателят и изпълнителен директор на Avanci Касим Алфалахи. “Това е справедлива цена за стойността на технологията в колата.”

Проблемът е, че Daimler не е съгласен и няма желание да се регистрира. Вместо това, компанията иска да запази практиката на доставчици да договарят лицензите, в идеалния случай на малка част от цената на сделката.

Nokia се опитва да наложи своя подход чрез съдебна битка с високи залози, с изслушвания в Мюнхен, Дюселдорф и Манхайм. Тук финландците удариха джакпота: компанията спечели заповед, която може да попречи на Daimler да продава автомобили в Германия, което би било самоубийствена ситуация за изобретателя на автомобила у дома му.

Една утеха за Daimler е, че налагането на забрана за продажба на автомобили ще изисква от Nokia да внесе обезпечение от 7 милиарда евро в отделна процедура, рисковано предложение за финландската компания предвид огромната сума.

Но след това на 10 септември Sharp спечели съдебно разпореждане в съд в Мюнхен, което също заплашва забрана за превозни средства на Daimler, макар и с много по-ниско обезпечение от само 5,5 милиона евро, което оказва допълнителен натиск върху автомобилния производител.

Daimler казва, че иска справедлив и недискриминационен достъп до патенти за стандартизирана технология, наричайки практиката от съществено значение за подкрепа на развитието и услугите. Nokia, от друга страна, казва, че е направила “честни и разумни предложения на Daimler”,  който вместо това е избрал да използват изобретенията на компанията “без разрешение и обезщетение”.

Докато Daimler обжалва решението, съда в Манхайм изпрати големи ударни вълни през индустрията и извън нея.

Заложено е не само лицензионният модел за патенти, използвани в автомобилите, но в почти всеки продукт, който обещава безжична свързаност, било то хладилник, климатик, комбиниран уред или медицинско устройство. За Nokia автомобилната индустрия е само върхът на лицензионния айсберг и те стават глобални.

“Днес това е автомобилната индустрия, а утре домакинските уреди”, казва Атиф Бати, съдебен експерт по патенти в Linklaters във Франкфурт, който не участва в случая. “В един момент всяка индустрия ще зависи от свързаността и трябва да се справи с тези проблеми.”

За Nokia това е битка, в която си струва да се бори, дълго след като компанията загуби значението си като производител на телефони за крайни потребители. Продажбите на Nokia от патенти и лицензиране на марки достигнаха 1,5 милиарда евро миналата година, достатъчно голям бизнес, за да се класира като един от четирите й основни стратегически стълба.

Nokia притежава лиценз за повечето от големите доставчици на смартфони, заедно с продукти, като различни смарт индикатори, автомобили и терминали за разплащане.

Германските доставчици са само част от битката, водена от компаниите, обединени под чадъра на Avanci. Sharp се присъединява към Nokia и завежда свои дела срещу Daimler. От друга страна, доставчиците, включително специалистите по навигация TomTom и Bosch, подкрепят Daimler в процеса.

Continental направи още една крачка напред, като заведе дело срещу Avanci в САЩ и призова Европейската комисия да се намеси и да спре това, което смята за нелоялна конкуренция. Подобно на Daimler, Continental се позовава на правило, според което технологията, необходима на всички, трябва да се споделя при справедливи условия.

Роялти от 15 долара, поискани от Avanci, биха унищожили цялата печалба за производителите на компоненти, като това не включва собствениците на патенти, които не са част от платформата на Avanci, но също искат да получат пари, твърди компанията.

В края на краищата всичко е свързано с пари. Всъщност няма други проблеми извън парите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!