Мощност на сензорите на ZF: автономно шофиране с всички сетива

12 февруари 2019, 13:00

  • ZR Full-Range Radar предлага нови възможности за откриване на обекти
  • Твърдотелни LiDAR (технология за получаване на информация за отдалечени обекти) сензори могат да откриват и най-малки препятствия
  • Най-малката камера с обектив в света S-Cam4 с широка гама функции
  • Модулните глави на отдалечената камера осигуряват 360-градусови изображения на обкръжението на автомобила, включително откриване на обект
  • Интериорната камера на ZF може да предложи допълнителни ползи за комфорт и безопасност
  • Sound.AI позволява на превозните средства да откриват акустични сигнали

Тази година ZF подчертава мощното си портфолио от сензори, което може по-точно да открива обкръжението на автомобила – както вътре, така и отвън – и по този начин да подобри безопасността на конвенционалните и автоматизирани превозни средства. Получената архитектура – включително нов, радар с пълна гама, твърдотелни LiDAR сензори, иновативни камери и акустични сензори – се комбинират със суперкомпютри от семейството на ZF ProAI, за да създадат мощна цялостна сензорна система.

“Като системни архитекти за автономно шофиране разработихме сензорен комплект, който оборудва автомобилите с всички необходими сетива за цифрово откриване на обкръжението им”, каза Торстен Голлевски, ръководител на Advanced Engineering в ZF и генерален мениджър на Zukunft Ventures GmbH. “Нашите системи могат по-прецизно и изчерпателно да позволят отчитане в реално време и обработка на сигнала на заобикалящата среда, което е от съществено значение за осигуряване на безопасни, автоматизирани функции за управление.”

Сензорният комплект включва камери на ZF от най-новото поколение, радари, LiDAR и акустични сензори и – от гледна точка на софтуер – инструменти и алгоритми за откриване и класифициране и контрол на превозни средства, които се намират в централния контролен блок на ZF ProAI. Цялата архитектура е проектирана да отговаря на взискателните автомобилни изисквания, включително екстремни температури и вибрации. Тези високотехнологични сензорни системи са важни за спазването на бъдещите правила за безопасност и рейтингите за безопасност на потребителите (напр. NCAP).

Превъзходно зрение

Поставен в предната част на превозното средство, висококачественият радар на ZF с висока резолюция се отличава с превъзходно представяне в четирите измерения на скоростта, разстоянието, ъгловата разделителна способност и височината. Този високопроизводителен 77-GHz сензор е предназначен за първокласни ADAS (усъвършенствани системи за подпомагане на водача) приложения и високо автоматизирано и автономно шофиране (Ниво 3 и по-високи). Подобно на други радарни системи, той предава електромагнитни (радио) вълни към целта и определя обхвата, ъгъла или скоростта на обектите (ехо-принцип). Сензорът с висока резолюция, обаче, може също така по-точно да измери височината, за да създаде триизмерен изглед на околната среда. Радарът може да работи – дори при най-лошото време, слабото осветление и лоша видимост – подобно на средните радари на ZF, които осигуряват редица функции на ADAS.

Осветяване с автоматизацията

В комбинация със софтуерните инструменти, LiDAR сензорите, базирани на лазерна технология, могат също да създадат по-точен 3D модел на околната среда на автомобила. Те могат да помогнат за по-добро разпознаване на обекти и свободно пространство – включително сложни ситуации на трафика и практически във всички условия на осветление. Новият Solid-State LiDAR с висока резолюция, който ZF развива заедно с IBEO, може също така да открие по-добре пешеходците и малките обекти в 3D. Това играе важна роля за високо автоматизираното шофиране на ниво 3 и по-високо. Технологията прави тази иновация много по-стабилна от предишните решения. Благодарение на модулния си дизайн и опциите на полето на видимост, сензорите са подходящи за широк спектър от приложения.

Камери на превозни средства

S-Cam4 от ZF подчертава по-нататъшното развитие и разширяване на портфолиото на S-Cam. С 100-градусово поле на видимост и 1,7-мегапикселов сензор за висока динамика (HDR), технологията предлага висока производителност, когато става въпрос за откриване на пешеходци и велосипедисти в градска среда. Камерите могат също така да включват усъвършенствани алгоритми за надлъжно и напречно управление на ZF за адаптивен контрол на скоростта (ACC), автоматично аварийно спиране (AEB) и помощник за поддържане на лентата (LKA), както и други функции.

Дистанционните глави на камерата, които могат да бъдат инсталирани в много малки кутии, могат да помогнат за откриване на околната среда на превозното средство и за видео към водача или за класифициране на обекти. Възможно е да се комбинират до 12 камери, за да се изгради 360-градусов изглед на околността на автомобила. За всяка дистанционна камера производителите могат да избират резолюции на сензорите между 1,2 и 8 мегапиксела, както и полета на видимост между 28 и 195 градуса. Това означава, че многокамерната система може да бъде съобразена с конкретните изисквания на клиента.

Окото на интериора: безопасно и удобно

Силно автоматизираното шофиране ще даде на пътниците на превозните средства по-голяма свобода на движение в превозното средство. 3D интериорна камера от ZF може да осигури нови предимства за комфорт и безопасност. Като част от системата за наблюдение в купето ZF (IOS), тя може да събира в реално време информация за размера, позицията и стойката на пътниците. В резултат на това, работата на различни системи за безопасност на пътниците в превозното средство може да бъде адаптирана по такъв начин, че при авария въздействието на сблъсъка може да бъде по-добре смекчено. Мониторингът на водача ще играе също така ключова роля в сценариите за прехвърляне на управлението между шофьора и автопилота; IOS може също да определи дали водачът държи ръцете си върху волана, активно управлява автомобила и е с лице към пътя.

Ослушване за опасност

С Sound.AI, ZF също помага на автомобилите да чуват. Наред с други неща, системата анализира сигналите за сирена, за да определи какъв тип аварийно превозно средство се приближава и от коя посока (откриване на сирена). Дисплеят на системата може също така да предостави на водача важна информация, включително инструкции като “изтегляне надясно” или “преместване в аварийна лента”. Напълно автоматизираните превозни средства от ниво 4 нагоре могат самостоятелно да извършват маневри като тези. “Комбинираната ни сензорна мощност може да помогне да се отговори на бъдещите изисквания. Каквито и да са метеорологичните условия или осветлението, нашите системи за разпознаване на околната среда са проектирани да работят с нивото на прецизност, необходимо за безопасно високо автоматизирано и автономно шофиране.“ Казва Torsten Gollewski. Масовият обем данни, генерирани от системите за радар, камера, LiDAR и Sound.AI, трябва да се превърне в ясен модел на цифрова среда. За тази цел ZF разработи семейството на продуктите ZF ProAI – най-мощните централни компютри, които понастоящем се предлагат в автомобилната индустрия.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!