Bosch разработи икономичен активен педал на газта

2 октомври 2020, 13:00

Активният педал за газ може да увеличи икономията на гориво и да подобри безопасността

Технологичният гигант Bosch разработи педал за газта, за който твърди, че може да подобри разхода на гориво със седем процента. Active Gas Pedal използва обратна връзка, за да подобри стиловете на шофиране на собствениците по отношение на ефективността, свързвайки се с други автомобилни системи за намаляване на разхода на гориво.

Активните педали вече се предлагат при някои модели, като plug-in хибридa на Mercedes C350e, който може да се „отблъсне“ към крака на водача, когато автомобилът се движи, за да намали оборотите и да подобри ефективността. Bosch е разработил по-всеобхватна система, която има за цел не само да подобри ефективността, но и безопасността, и се възползва от различни сигнали от автомобила, за да помогне на водача да излезе от опасна ситуация.

Активният педал за газ се свързва с навигационната, двигателната и сензорната системи на автомобила за определяне на различни реакции на обратна връзка в зависимост от ситуацията. Когато оборотите на двигателя са по-високи от необходимото, например когато се изкачва хълм, педалът ще се натисне обратно към крака на водача.

Bosch също се задълбочи в този начин на шофиране, като включи пълна функционалност и с хибридни автомобили. Когато хибридът е на път да премине от електрическа към мощност на двигателя, или обратно, педалът ще почука, за да осведоми шофьорите какво правят системите на автомобила. С много автомобили, които в наши дни могат да се движат изключително тихо при ниски скорости, това ще помогне на собствениците да осъзнаят в какви ситуации и скорости се извършват тези превключвания, което им позволява да адаптират стила си на шофиране, за да се възползват максимално от потенциалната ефективност на автомобила.

Във всички типове автомобили педалът също ще вибрира, когато водачът се движи над препоръчаните скорости за ефективно шофиране, като същевременно ще почука, за да покаже на водачите на автомобили с ръчни предавки кога е оптималното време за смяна на предавката.

Този тип системи имат за цел да се борят с преразхода на гориво, приписван на десния крак на водача – отговорен за около 25 процента от разхода на гориво на автомобила според Bosch. Те обаче не са се фокусирали само върху икономията на гориво и спестяванията на емисии. Активният педал за газ също може да използва свързана автомобилна технология, сензори и навигационни системи, за да направи по-безопасно шофирането.

Ако сателитната навигация знае, че предстои остър завой или кръстовище и колата се движи с висока скорост, педалът ще осигури обратна връзка, за да уведоми водача. По същия начин, ако сензорите на автомобила открият спрял автомобил или задръстване, водачът може да бъде информиран в случай, че не е разбрал каква е ситуацията.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!