Системи за помощ на Mercedes-Benz въведени през далечната 1985 г.

10 юли 2022, 8:00

Три градивни елемента за по-голяма безопасност

  • Mercedes-Benz представи ASD, ASR и 4MATIC асистиращи системи на изложението във Франкфурт IAA 1985
  • Водачът е активно подкрепен, особено при неблагоприятни пътни условия
  • ASR и ABS формират основата за електронната програма за стабилност ESP ®

Премиера за иновативна система: През септември 1985 г. Mercedes-Benz представя автоматично управление на всички колела 4MATIC на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт. Тази иновация беше фокусът и бе подсилена от по-дискретния, но не по-малко важен диференциал с автоматично блокиране (ASD). Също така премиера преди 35 години беше и контролът на сцеплението (ASR). Ясното послание на трите нововъведения: в критични ситуации водачът не е оставен сам, а и колата мисли.

В прессъобщението на Mercedes-Benz за IAA 1985 се казва: „Съвременното автомобилно инженерство и хидравлика заедно с интелигентната електроника сега показват пътя в областта на задвижващите системи, които далеч надхвърлят конвенционалното тягово оборудване, които са били стандартни до сега. Автоматично блокиращ диференциал (ASD), контрол на ускорението при буксуване (ASR) и 4MATIC са резултат и съдържание на концепцията за динамично управление на Mercedes-Benz, която поставя стандарти, касаещи връзката между човек и превозно средство. ASD, ASR и 4MATIC се присъединиха към дългогодишната традиция на електронните асистиращи системи от Mercedes-Benz, започвайки през 1978 г. със стандартната версия на антиблокиращата спирачна система (ABS) и която все още се подобрява и до днес.

Автоматично блокиращ диференциал (ASD):

Системата работи електрохидравлично. Това е помощно средство при стартиране и блокира диференциала при скорост до 25 км / ч с до 100 процента, за да се постигне по-добро сцепление. За целта контролен блок определя скоростта на задвижваните колела. В течение на 90-те години системата беше заменена от системата за контрол на плъзгането, която първоначално се предлагаше паралелно.

Контрол на плъзгане при ускорение (ASR):

Тази помощна система противодейства на въртенето и страничното приплъзване на задвижващото колело, като регулира надлъжните сили между гумата и пътната настилка. Следователно ASR влияе както върху спирачката, така и върху въртящия момент на двигателя. Това позволява на системата да стабилизира движението по повърхности с ниско сцепление, като лед, сняг, мокри павета и насипен чакъл. Собствен софтуер ограничава изравнителното движение на другото колело в диференциала с управляващ блок. Системата може да бъде поръчана още през есента на 1985 г., първоначално само за новите осемцилиндрови модели от S-класа (серия 126). Допълнителната цена първоначално е била 2 850 DM. По-късно ASR беше монтиран и в шестцилиндровите модели от серията 126 модели, както и за отделни модели от E-Class (серия 124) и SL-Class (серия R 107). Наред с ABS и сензорната система, която използват новите системи, ASR е градивен елемент за ESP® Електронна програма за стабилност, представена през 1995 г., която е стандартно оборудване във всички модели автомобили от Mercedes-Benz от 1999 г.

4MATIC задвижване на всички колела:

Привличащият погледа в изложбената зона на Mercedes-Benz на IAA 1985 беше новото комби (модел S 124). Поглеждайки задната част на 300 TE, обозначението „4 MATIC“ се открояваше. 4MATIC включва задвижването на предните колела и блокирането на диференциала в ситуации, в които нормалната задвижваща система на задния мост не е достатъчна. Като например върху сняг или лед, мокри или рохкави повърхности. Централният елемент на 4MATIC е едностепенна трансферна кутия с отворен централен диференциал, който компенсира скоростта между осите. Той е директно свързан с автоматичната скоростна кутия и заедно с двигателя, преобразувателя на въртящия момент и задвижването на предния мост образува цялостен задвижващ блок. Развитието продължи: Mercedes-Benz представи новопроектирана система 4MATIC в модела E-Class от серия 210 през 1997 г. Тя се различава от предишната версия по силата на сегашното постоянно задвижване на всички колела със задно разпределение на въртящия момент от 35 до 65 процента. Блокировките на диференциала бяха заменени от 4ETS (Електронна система за сцепление), която задейства спирачките автоматично, ако едно или повече колела започнат да се въртят. От 2013 г. Mercedes-Benz започва да предлага допълнително разработената постоянна 4MATIC система на всички колела с напълно променливо разпределение на въртящия момент. Той се основава на архитектурата на предното задвижване с напречно монтирани двигатели. Като резултат, 4х4 технологията е достъпна за всички класове превозни средства.

Легендарна кампания 4MATIC:

Под мотото „технологията побеждава метеорологията“ през 2012 г. Mercedes-Benz започва рекламна кампания за постоянното задвижване на четирите колела 4MATIC. Ключово изречение: „Студено е, мокро е. Няма значение. Сега остава само едно нещо, което прави зимата опасна: пътят до колата. „

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!