Признаци на повреди на демпферната шайба

8 октомври 2020, 13:00

Демпферните шайби на коляновия вал се състоят от гумен амортисьорен елемент между двете основни метални части. Те са проектирани да поемат вибрациите от коляновия вал и да осигурят много по-плавна работа на задвижващата система. Монтират се на повечето нови модели леки и лекотоварни автомобили.

Без техния амортисьорен ефект, вибрациите биха се предали през системата за задвижване на ремъка и могат да доведат до преждевременна повреда. Заслужава да се отбележи също така, че тъй като зъбният ремък е прикрепен и към коляновия вал, неправилно функционираща демпферна шайба също би имала неблагоприятни последици за синхронизиращата система.

Когато демпферната шайба достигне края на своя експлоатационен живот, Gates препоръчва всички износващи се части да се сменят едновременно, за да се осигури най-доброто дългосрочно решение.

Как се поврежда демпфернта шайба?

Внимавайте при проверка на демпферните шайби, тъй като повредата не винаги е очевидна: 

1. Микропукнатини в гумения демпфериращ елемент

Външен вид : В гумата има фини пукнатини.

Причина : Втвърдяване на повърхността поради стареене, което в крайна сметка води до повреда на шайбата.

Решение : Сменете демпферната шайба.

Забележка : Пукнатините под ъгъл от 45 ° са типичен признак на износване поради прекомерно висок празен ход на двигателя.

2. Деформация на гумения елемент

Външен вид : Пръстенът от еластомерен материал е явно деформиран. Деформацията първоначално става видима от задната страна на шайбата. Този вид повреди често се пренебрегват при проверките, тъй като самата ролка често не се отстранява за целите на визуалната проверка и се изследва само отпред.

Причина : Задната страна на шайбата е разположена по-близо до двигателя, излагайки го на повече топлина и замърсяване.

Решение : Сменете демпферната шайба.

3. Отделяне на гумения елемент

Външен вид : Гумата се разцепва и се забива между шайбата и ремъка.

Причина : Тежките условия на работа (вибрации, удари, топлина и замърсяване) неизбежно засягат демпферната шайба. С течение на времето това води до отделянето на каучука: пробиви в самата гума, както и отделяне от метала.

Решение : Сменете демпферната шайба.

4. Повредени прорезни отвори

Само демпферни шайби, които имат индикатори за износване позволяват проверка на ъгловото изместване на гумата спрямо ролката.

Външен вид : Контактните следи от металния щифт в прорезите.

Причина : Металният щифт не може да се докосне до отвора с прорези, докато демпферната шайба не е силно износена. Веднъж износена, той многократно се удря в отвора с прорези, оставяйки ясни следи от контакт.

Решение : Сменете демпферната шайба.

5. Повредени втулки

Външен вид : Напукани или разцепени втулки, което води до силни вибрации.

Причина : Грешен въртящ момент при монтажа.

Решение : Сменете демпферната шайба.

Забележка : За всеки модел се изискват точни настройки на въртящия момент на затягане.

 6. Тотална повреда

Външен вид : Демпферната шайба физически се разпада. Тя също може да изпадне напълно от двигателя, което води до незабавна повреда и допълнителни щети.

Причина : Прекомерни вибрации и липса на поддръжка.

Решение : Сменете демпферната шайба и не забравяйте да проверите всички останали компоненти за възможни повреди. Проверете дали нивата на вибрациите на двигателя са в рамките на допустимите отклонения. Уверете се, че двумасовия маховик и ролката за свободен ход на алтернатора функционират правилно.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!