По-евтин лидар ни приближава към автономното шофиране

19 октомври 2020, 7:00

Израелският производител на лидари Innoviz Technologies заяви, че намаленията на цените на лазерните сензори ще бъдат от ключово значение за позволяването на автомобилните производители да достигнат следващото ниво на автономно шофиране в по-голям мащаб.

Innoviz разработи лидар, който струва 70 процента по-малко от продукта InnovizOne, който предлага за програмата за самоуправляващи се автомобили на BMW и Magna International, която се очаква да стартира до края на 2021 година.

Изпитанията на InnovizTwo ще се проведат през третото тримесечие на 2021 г., каза изпълнителният директор Омер Кейлаф. Софтуерът на продукта ще позволи на автомобилните производители да събират данни от клиентите за пътното платно и могат да бъдат надградени за следващото ниво на автономно шофиране.

С изключение на Tesla, повечето автомобилни производители заявиха, че техните самоуправляващи се автомобили ще разчитат на лидарни сензори, които използват лазерни светлинни импулси за измерване на разстояния и визуализиране на прецизни изображения на околната среда около автомобила.

Въпреки че Keilaf не разкрива разходите за InnovizTwo, той каза, че ценовата бариера за автомобилните производители да използват lidar при сегашното ниво на автономно шофиране е 500 долара и продуктът на компанията му може да отговори на тази бариера.

“Вярвам, че повечето клиенти вероятно ще започнат с InnovizOne, за да стартират по-рано, а след това ще преминат към InnovizTwo, за да получат мащаб на по-ниска цена”, каза той пред Ройтерс.

Innoviz, която е събрала 252 милиона долара, се конкурира с компании като Velodyne и Luminar.

В миналото лидарната система струваше около 10 000 долара. Luminar, която ще достави своите лидарни системи на Volvo, казва, че е успяла да намали това до $ 1000 за приложения за автономно шофиране и $ 500 за усъвършенствани решения за помощ на водача, вградени в стотици хиляди превозни средства.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!