Защо дизеловите двигатели ще играят важна роля сега и в бъдеще

20 октомври 2020, 7:00

Свръхефективен „работен кон“ и идеален автомобил с постоянно намаляващи емисии: това са само някои от предимствата на дизеловите двигатели. Водещият в света специалист по запалване NGK SPARK PLUG обяснява защо дизеловите двигатели остават ценен двигател за в бъдеще и предоставя съвети как да ги поддържате безпроблемно.

Съвременните дизелови автомобили остават оправдано популярни по целия свят. Те работят тихо, икономични са и се справят добре с емисиите. Тяхната мощност и горивна ефективност също ги правят идеален избор за товарния парк. Поради това дизеловите двигатели остават значителна възможност за следпродажбено обслужване и област на технологични инвестиции за доставчика на подгревни свещи номер едно в света.

Предимства на дизеловото шофиране

Дизеловите превозни средства предлагат редица предимства за шофьорите и собствениците на автопарка. По отношение на икономията на гориво на дълги разстояния, никой двигател с вътрешно горене не се доближава до дизеловия. Средно дизеловите автомобили осигуряват между 20 и 30% по-добра икономия на гориво от бензиновите им еквиваленти. Това означава, че макар първоначално да се купуват по-скъпо, дизелът спестява пари в дългосрочен план.

Освен това дизелите имат по-голяма „теглителна сила“ от бензиновите двигатели.

Кай Вилшрай, старши мениджър Техническо обслужване на следпродажбеното обслужване EMEA в NGK SPARK PLUG EUROPE обяснява:

„Дизеловите двигатели произвеждат по-високи нива на въртящ момент при по-ниски обороти в минута (RPM) в сравнение с бензиновия двигател. Колкото повече въртящ момент – или въртяща сила – произвежда коляновият вал на двигателя, толкова по-голяма е ефективността му на работа.
Въртящият момент и икономията на гориво също са от полза за по-големите дизелови двигатели на камиони, автобуси и офроуд превозни средства, които се нуждаят от по-високи нива на въртящ момент. Това е тип двигател, който със сигурност печели репутацията си на „работен кон“.

Ниски CO2 емисии

Що се отнася до емисиите на въглероден диоксид, дизелът е далеч по-добър вариант от бензина – обикновено произвежда 20% по-малко CO2. „Ако целта е намаляване на CO2, дизелите все още играят основна роля за постигането на тези цели“, съветва Вилшрай. Емисиите на NOx на двигателите също са по-ниски от всякога. „Много дизелови превозни средства, построени през последните години, са оборудвани с технология за селективна каталитична редукция (SCR). „Инжектират се малки количества AdBlue – течен разтвор на карбамид – в дизеловите отработени газове, превръщайки 85% от наличния NOx в безвредни водни пари и азот.“
Всъщност, независими проучвания, проведени от немската автомобилна асоциация ADAC върху най-новите дизелови модели от производители на автомобили като Mercedes-Benz, Opel и BMW разкриха, че повечето от тестваните автомобили са имали емисии на NOx, които са били значително под 168 mg / км, разрешени в момента от правилата Euro 6d-TEMP. Някои от тестваните автомобили отделят по-малко NOx от бензиновите им еквиваленти. Според ADAC при Mercedes C-Class C220d дори е установено, че излъчва едва измеримо количество по-малко от 1 mg NOx по време на пътни тестове.

Основната роля на подгревните свещи

За разлика от бензиновите двигатели, които се нуждаят от запалителна свещ, дизеловите двигатели се самозапалват. Въздухът се всмуква в цилиндрите на двигателя и се компресира силно, бързо достигайки температури до 900°C. Когато се впръсква гориво, то се самозапалва. В студени условия обаче топлината излиза към стените на цилиндъра, предотвратявайки запалването. Допълнителната необходима топлина се осигурява от подгревни свещи.

„Те действат точно като нагревател“, потвърждава експертът. „Така нареченото „предварително подгряване “генерира повишаване на температурата, от което се нуждаят всички дизелови двигатели, за да могат да работят в студено време.“

Целогодишната роля на подгревните свещи

  • Междинно подгряване: Подгревните свещи помагат да се поддържа чист клапанът за рециркулация на отработените газове (EGR). Когато температурата на отработените газове спадне, например при шофиране надолу по наклон, подгревните свещи помагат за намаляване на натрупването на въглерод. Чрез генериране на „междинно подгряване“, те предотвратяват падането на температурата на отработените газове под критичното ниво.
  • Регенеративно подгряване: Подгревните свещи са ключови за поддържането на чист филтъра за твърди частици (DPF). За да се предотврати натрупването на сажди, подгревните свещи извършват т. нар. „регенеративно подгряване“, достигайки температура над 1000°C, за да изгорят уловения въглерод.
  • Последващо подгряване: Днешните свещи дори допринасят за по-чисти емисии чрез температурата на отработените газове. Чрез генериране на „последващо подгряване“ в продължение на няколко минути след запалването, дизеловото гориво изгаря напълно по време на фазата на загряване.

Възможности за афтърмаркет пазара

Продуктовата линия с OE качество е създадена, за да предостави изключителни възможности за продажби на вторичния пазар. „Ние предлагаме всяка ключова технология с подгревни свещи и покриваме 4000 приложения – еквивалентно на 86% от автомобилите в Европа. Това означава, че почти винаги има подгревна свещ NGK, специално проектирана за автомобила на всеки клиент “, казва Торстен Шмайнг, продуктов мениджър за следпродажбено обслужване EMEA.
„Ние от NGK SPARK PLUG вярваме в продължаващия потенциал на дизела и нарастващата роля на подгревните свещи за намаляване на емисиите. Ние се ангажираме да инвестираме в развойна дейност, за да подобрим още повече продуктовото си портфолио. Подгревните свещи са и ще бъдат важна възможност за продажби за резервния пазар сега и в бъдеще”, заключава експертът.

Три съвета за поддръжка на подгревни свещи за надеждно функциониране

  • Потърсете дефекти: Редовно проверявайте подгревните свещи за правилна работа. Използването на инструмент за сканиране на кодове за проблеми може да помогне, но имайте предвид, че по-старите системи не се наблюдават. Поради това се препоръчва да се измерят показателите на подгревната свещ.
  • Тест с мултицет: Използвайте амперметъра за проверка на тока. Проверете всяка подгревна свещ поотделно. При по-новите системи е задължително да активирате системата с подгревни свещи с инструмент за сканиране. Само включването на запалването не винаги ще активира подгревните свещи.
  • Внимателен демонтаж и монтаж: За да осигурите безпроблемно отстраняване, сложете в гнездата на подгревните свещи малко масло и шофирайте няколко дни. Това избягва срязването на подгревните свещи. Когато двигателят е с работна температура, първо отхлабете внимателно старата свещ и отстранете замърсяванията със сгъстен въздух; след това я развийте. Използвайте динамометричен ключ, който може да измери въртящия момент на разхлабване и се уверете, че максималният въртящ момент не е превишен, за да се избегне срязването. Отстранете всички отлагания на въглерод в отвора на подгревната свещ с разширител. За да инсталирате новата подгревна свещ, завийте я на ръка, след което настройте динамометричния ключ на правилния момент на затягане, посочен в кутията на подгревните свещи NGK. Поставете гайката върху подгревната свещ и я затегнете.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!