Bosch анкетира европейците за бъдещето на мобилността: мненията са в полза на разнообразието

21 октомври 2020, 7:00

57 процента от респондентите в Европа подкрепят субсидирането на възобновямите синтетични горива

  • Електрическите задвижвания се очаква да изпреварят двигателите с вътрешно горене до 2030 г.
  • Две трети от анкетираните европейци не искат да живеят без автомобили.

Според представително проучване, проведено през юни 2020 г. от института за пазарни проучвания Innofact от името на Bosch, нито един тип трансмисия не е загубила значението си – независимо дали са батерии или горивни клетки, бензинови или дизелови двигатели. Ако 2500 участници в анкетата в Германия, Франция, Италия и Великобритания трябваше да вземат решение за нов автомобил утре, всеки втори би избрал двигател с вътрешно горене за основната си кола и около всеки трети за втората си кола. На въпрос обаче коя би била най-често използваната задвижваща система през 2030 г., около 68% от анкетираните виждат електрическата задвижваща система на първа позиция, преди хибридите и двигателите с вътрешно горене. Участниците в проучването признаха потенциала на автомобилите, задвижвани с горивни клетки, като около всеки трети възприема горивната клетка като бъдещето на мобилността. „Електрическата мобилност е на път – и това е добра новина. Само тази година Bosch инвестира 500 милиона евро в тази област. В същото време непрекъснато усъвършенстваме и двигателя с вътрешно горене – защото той все още е необходим “, казва д-р Стефан Хартунг, член на управителния съвет на Robert Bosch GmbH и председател на бизнес сектора„ Мобилни решения “.

Респондентите искат стимули за всички типове двигатели

Допълнителен въпрос разкрива откритостта на респондентите към задвижващите агрегати от всякакъв тип: на въпрос дали предпочитат стимули за автомобили, оборудвани единствено с двигатели с вътрешно горене, в допълнение към многобройните държавни субсидии за електрически автомобили и хибриди, 70 процента от европейците анкетираните отговориха положително. Броят на респондентите, подкрепящи държавните стимули за закупуване на нови автомобили с конвенционален задвижващ механизъм, е най-висок в Италия – 83 процента и най-нисък в Обединеното кралство – 60 процента. Във Франция 77 процента са за; в Германия 62 процента. „Стимулирането на съвременните двигатели с вътрешно горене може да ускори обновяването на автомобилния парк, което също би помогнало за околната среда и климата“, казва Хартунг. Малко под една трета от европейците биха искали тази субсидия да достигне най-малко 9 000 евро. Това е същото като максималната отстъпка, предлагана в момента от германското правителство за закупуване на електрическа кола. Две констатации са забележителни: 72% от жителите на градовете в четирите анкетирани европейски държави смятат, че ДВГ заслужава субсидия. От друга страна, по-голямата част (80 процента) от 18 до 29 годишните също подкрепят стимулите за автомобили с двигатели с вътрешно горене. Дори автомобилите с конвенционални двигатели могат да работят по неутрален за климата начин. Ключът към това са възобновяемите синтетични горива (RSF), които се произвеждат от възобновяеми водород и CO₂, уловени от околния въздух. Средно 57% от участниците в проучването на Bosch се съгласиха, че RSF трябва да се възползва от данъчни облекчения. „Просто няма начин да заобиколим възобновяемите синтетични горива, ако искаме да постигнем нашите климатични цели“, казва Хартунг. „Само с RSF повече от един милиард превозни средства, които вече са в движение по света, могат да помогнат за ограничаване на глобалното затопляне.“

Не може да се живее без кола: анкетираните в Европа са единодушни

В Европа статутът на автомобила и неговото значение за мобилността е малко вероятно да се променят скоро. Около 60% от анкетираните в Германия, Франция, Италия и Великобритания не могат да си представят, че ще живеят без кола като цяло. И ясното мнозинство от останалите 40 процента са готови да оставят колата си след известно време. „В обозримо бъдеще автомобилът ще остане транспортно средство номер едно – и има отлични перспективи да стане още по-благоприятен за климата“, казва Хартунг. Целта на Bosch е хората да могат да останат мобилни по достъпен и екологичен начин.

Бъдещето на силовия агрегат: Bosch защитава електромобилността и технологията с изгаряне

Bosch се стреми да направи транспорта възможно най-щадящ ресурсите и преследва визията за неутрална CO₂ и практически без емисии мобилност по няколко начина. От една страна, Bosch се стреми да стане лидер на пазара в областта на електромобилността с превозни средства, захранвани с батерии и горивни клетки. Електрическите превозни средства са неутрални към климата, ако зареждащата енергия и водородът се доставят от възобновяеми източници. От друга страна, Bosch продължава да усъвършенства двигателите с вътрешно горене, за да ограничи глобалното затопляне и да защити околната среда във възможно най-голяма степен. Ако работят на RSF, бензиновите и дизеловите двигатели също могат да бъдат неутрални по отношение на климата. Bosch очаква около една трета от всички новорегистрирани превозни средства в света да бъдат чисто електрически до 2030 г. Две трети от всички нови превозни средства все още ще бъдат задвижвани от двигател с вътрешно горене, много от тях като хибриди.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!