5-те причини, поради които автономните превозни средства не са смартфони на колела

2 декември 2021, 8:00

Понастоящем софтуерът е един от основните двигатели на технологичното развитие в автомобилния свят, тъй като автомобилите стават много повече от транспортно средство и напредъкът на автономното шофиране ги превръща в сложни машини, които събират и обработват големи количества данни.

Когато това се случва, започват да се появяват сравнения с други пазари и устройства като смартфони.

Докато автомобилните производители разработват самоуправляващи се превозни средства, този ход води до промяна в нагласите на повечето автомобилни компании. Партньорствата, придобиванията и рисковите инвестиции са нещо обичайно в наши дни. Полученият софтуерен подход към разработването на автомобили неизбежно е довел до използването на термини като „смартфон на колела“ или „подвижни центрове за данни“.

Този тип мислене е неизбежно, ако производителите на автомобили искат да разработят нови бизнес възможности и начини за осигуряване на приходи от транспорта, освен просто транспортиране и да се разграничат от конкурентите.

Изчислено е, че пазарът на софтуер, свързан с автомобилостроенето, ще се удвои до 469 милиарда долара през следващите 10 години, показват изследвания от McKinsey. Приблизително 90 процента от иновациите на автомобилите през този период ще включват софтуер.

Следователно не е изненада, че производителите на автомобили и доставчиците искат да участват в тaзи неочакванa ситуация и никой не иска да бъде изоставен.

Но от гледна точка на софтуерното съхранение, сравняването на автомобили и смартфони може да бъде подвеждащо по много причини.

Автомобилната индустрия е трудна среда и ако компаниите искат да избегнат забавяне на продукта или софтуерни проблеми, които са измъчвали компании, включително Tesla и Volkswagen, тогава, от гледна точка на софтуера за съхранение, те трябва да помнят, че някои присъщи характеристики на софтуерния дизайн на превозното средство го правят много различен от смартфон поради следните причини.

Производителност

Всеки е изпитвал закъснение при възпроизвеждане на видео на смартфон или приложение, което замръзва без видима причина на устройството си.

Няма място за грешки при превозно средство. Реакциите в реално време са от съществено значение, особено при автономно шофиране.

Няколко фактора играят роля в производителността на софтуера, като например размера на файла, начина на разделяне на устройството, самите реализации на файловата система и противно на общоприетото разбиране – фрагментацията.

Автомобилните системи трябва да обработват множество потоци от данни, като видео от табла, сензорни данни, GPS данни и регистрационни файлове, които се записват едновременно. Този тип натоварване при интензивен запис фрагментира паметта в голяма степен, бързо влошавайки производителността.

Следователно е от съществено значение производителите на автомобили да търсят решения, които предотвратяват фрагментацията и да поддържат постоянна производителност за дълги периоди от време при интензивни операции.

Капацитет за съхранение

Докато повечето водещи смартфони имат среден капацитет на паметта от 256 GB, изискванията за съхранение за автомобили с автономност Level 4 или Level 5 повишават тази цифра до 5 TB.

Камери, радар, сензори, инфотейнмънт и приложения за свързаност на превозното средство са само част от причините, които стоят зад това увеличение на паметта.

Температура

Автомобилните компоненти трябва да издържат на работни температури от -40 до 125 по Целзий, докато потребителските електронни устройства трябва да работят в диапазон от 0 до 70 C.

Температурата оказва значително влияние върху издръжливостта на компютърното устройство и задържането на данни. SSD устройствата съхраняват данни в оксидни слоеве, които са засегнати от температурата. Колкото по-гореща е температурата, толкова по-голям е рискът от грешки.

По същия начин екстремните ниски температури причиняват собствени проблеми с производителността. SSD трябва да може да коригира и да се справя с индуцирани от температурата грешки. Автомобилните SSD дискове прилагат допълнителни техники за коригиране на грешки, за да предотвратят това и да осигурят целостта на данните.

Има обаче компромис, но това означава повече програми и операции за изтриване, което от своя страна скъсява живота на софтуерните устройства.

Подмяна на части

Докато потребителите сменят смартфоните си на всеки две до три години, те очакват техните превозни средства да издържат поне 10 години.

Като такъв, Съветът за автомобилна електроника (AEC) приема целевия живот на продукта от 15 години в техните спецификации за енергонезависими модули памет за използване в автомобилна среда.

За да се постигне толкова дълъг експлоатационен живот, софтуерът с флаш и файловите системи играят критична роля, която често се пренебрегва.

Обработка на данни

Потребителските електронни устройства имат ограничения върху своите възможности, които могат да бъдат подобрени чрез мобилни облачни услуги. Това се постига чрез разтоварване на обработката и съхранението на данни извън устройството.

При автономните превозни средства обаче тази концепция е отложена в полза на обработката в автомобила и в резултат на това данните от сензорите ще представляват приблизително 90% от данните на борда на превозно средство.

Това означава, че системите за превозни средства трябва да отговарят на задачите и да бъдат оборудвани с файлови системи и инструменти за управление на съхранението, които използват пълноценно хардуерните му възможности, като същевременно оптимизират консумацията на процесора.

Накратко, сравняването на развитието в автомобилната индустрия със смартфоните е подвеждащо, тъй като автомобилите и техните технологии са пълни с особености, които не се срещат в други устройства.

Софтуерът за съхранение е един от аспектите, които могат лесно да бъдат пренебрегнати, но е от решаващо значение за безопасността, производителността и потребителския опит на превозното средство.

Ясно е, че автомобилната индустрия преживява революция, подобна на която не е виждана от раждането на автомобила преди повече от век.

Успехът очаква производителите и доставчиците, които могат да се възползват от тези нови възможности, като същевременно разбират, че представляват много различни предизвикателства.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!