DENSO: Какво трябва да знаят механиците за свещите?

26 октомври 2020, 7:00

Като производител и доставчик на оригинално оборудване, DENSO не само предоставя на своите клиенти качествените продукти, с които е известен, но и им предоставя техническата поддръжка, от която се нуждаят, за да получат най-доброто от тях. В резултат на това техническият екип на DENSO Aftermarket винаги е готов и желае да помогне на специалистите по следпродажбено обслужване с отговорите на техните въпроси, особено по темата за свещите, като тези, представени от Praveen Kumar Saragadam, инженер по приложения и разработка, DENSO Europe

Коя е правилната свещ?

„Има много ключови фактори, които трябва да се вземат предвид, като размери, проекция, диаметър на шестограма и резбата, дължина и спецификации на материалите като никел, иридий или платина, както и топлинния диапазон. Най-лесният начин да идентифицирате правилната свещ е да се консултирате с DENSO E-каталога . Този ресурс позволява на потребителите да намират подходящите части на DENSO, въз основа на информация за марка и модел или чрез кръстосано препращане.”

Коя свещ трябва да се използва за приложения с газ (LPG)?

„Двигателите пригодени за пропан-бутан (LPG) и сгъстен природен газ (CNG) изискват свещ с по-висока производителност от бензиновите двигатели. Температурите на горене за LPG / CNG също се колебаят повече от тези при бензиновия двигател, като по този начин допринасят за намален експлоатационен живот до 30%. Затова нашата препоръка е да надградите до по-качествените свещи DENSO Iridium, които подобряват запалването и работата на двигателя, както и да удължат интервала за смяна. Гамата DENSO Twin Top (TT) предлага идеален ъпгрейд, за да отговори на тези изисквания за LPG / CNG.“

Трябва ли да се променя хлабината между електродите?

„Свещите на DENSO се произвеждат с предварително зададена хлабина. Въпреки това, при никелови свещи, особено за мотоциклети, хлабината може да се нуждае от регулиране. В този случай техниците винаги трябва да използват специален инструмент за свещи, за да променят хлабината. Никога не трябва да се променя хлабината на свещите от платина, иридий или ТТ, тъй като това ще повреди фините електроди, което обезсилва гаранцията.”

Колко често трябва да се сменят свещите?

„Като цяло интервалът за смяна се задава от производителя на автомобила – DENSO се съобразява с него. При избор на по-качествени свещи обаче интервалът може да се увеличи, а шофирането на LPG или CNG пък ще съкрати живота на свещта. Препоръчва се свещите да се проверяват редовно и трябва да се сменят, когато са „замърсени“, т.е. когато свещта е покрита с вещество, като масло, гориво или въглерод, или са се появили шупли от работа при твърде висока температура.”

Трябва ли да се нанесе смазка върху резбата на свещта?

„DENSO препоръчва да не се използват смазочни материали за резба, които могат да причинят повреда на свещта и вибрациите да доведат до разхлабване. Само в няколко изключителни случая, като мотокари, задвижвани с пропан-бутан,  е необходимо малко количество смазка.“

Може ли многоелектродна свещ да бъде заменена с едноелектродна?

„Многоелектродните свещи са предпочитани от някои производители на автомобили поради удължения експлоатационен живот на допълнителните заземителни електроди. Удължаването на сервизния интервал на свещта, без използването на благородни метали, е много рентабилно решение.

Многоелектродните свещи са проектирани специално за дълъг експлоатационен живот, а не за повишена ефективност, но замяната на многоелектродна свещ с едноелектродна ще подобри ефективността за сметка на намален експлоатационен живот.

Надстройването на многоелектродна свещ до дълготрайна иридиева свещ, като DENSO Iridium TT, обаче ще комбинира както производителност, така и издръжливост.“

Проблем ли са фалшивите свещи?

„Накратко, да. Тъй като пазаруването в интернет и електронната търговия станаха толкова популярни, шофьорите и техниците вече имат достъп до глобален пазар за компоненти за превозното средство и за съжаление фалшивите артикули често са сред тях.

Моля, имайте предвид, че фалшивите продукти са произведени с евтини некачествени материали и могат да доведат до сериозни повреди на двигателя. Следователно DENSO няма да поеме отговорност за искове, причинени от фалшиви продукти.”

Как да избегнем фалшиви свещи?

„За да демонстрира разликите между автентичните продукти и фалшификатите, DENSO създаде няколко сравнения, за да помогне на техниците да идентифицират истинска запалителна свещ DENSO.

Един от най-големите признаци на фалшификат е разликата в това как може да изглежда продуктът. Простите неща, като марката, съдържаща правописни грешки, са индикация за неистинска част. Истинската свещ DENSO трябва да има равномерна изолаторна форма, да е бяла на цвят, а ширината на заземяващия електрод да бъде постоянна.

Опаковката може да съдържа и някои очевидни признаци, че свещта не е оригинална. Свещите DENSO се произвеждат само в Япония, Индонезия, Китай или САЩ. Така че, ако свещта е с марка DENSO, но е произведена извън тези зони, тогава тя не е истинска.

Друг елемент за проверка е баркодът и производственият код. Продуктите на DENSO имат пълна проследимост по веригата на доставки, а несъответстващите производствени кодове в запечатана опаковка или четири или 10 свещи вероятно показват, че са фалшификати. Техниците също трябва винаги да проверяват номерата на баркода и производствения код и ако има съмнения, трябва да се обадят на местния представител на DENSO, който може да ги посъветва.

И накрая, всички свещи DENSO преминават през строг производствен процес, така че проверката спрямо официалните спецификации в каталога на DENSO е прост и ефективен метод за идентифициране на фалшификат.“

Препоръчват се следните проверки:

  • С хлабиномер може да се измери разстоянието между електродите. Точното разстояние ще бъде посочено в спецификациите на DENSO.
  • С шублер може да се измери диаметъра на керамичната част. Ако това не е в съответствие с официалните спецификации на DENSO, частта не е оригинална.
  • Може да се оцени и ъгълът на заземяващия електрод. Ако той се отклонява от правилния ъгъл, функционалността на искрата ще бъде нарушена.
  • Измерването на хлабината между уплътненителния пръстен и корпуса на свещта, проверката на дължината на резбата на свещта също ще идентифицират фалшификат, ако не е в съответствие със спецификациите на DENSO.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!