Двойно усилване на кормилното управление: ZF стартира следващото поколение AKC система за активно управление на задната ос в серийно производство

6 декември 2022, 13:00

  • Най-новото поколение AKC предлага ъгъл на управление отзад до десет градуса
  • “Steer-by-wire” управление на задния мост подобрява маневреността на по-дългите електрически превозни средства
  • Серийното производство ще започне през декември 2020 г. в луксозен автомобил

Второто поколение активно управление на задния мост AKC (Active Kinematics Control) на ZF е подобрено с целенасочени технически разработки. По-големият ъгъл на завиване до десет градуса увеличава маневреността на по-дългите превозни средства, а технологията “Steer-by-wire” опростява интеграцията в автоматизираните функции на шофиране. Позицията на ZF като лидер на пазара в управлението на движението на автомобила е подчертана от представянето на този продукт на престижна марка.

Активната кормилна система AKC на задната ос е история на успеха на ZF. Предлага се или с централен контролер с единичен, по-голям и централно разположен задвижващ механизъм, или с двойни задвижващи механизми (система, особено подходяща за дизайн на спортни автомобили). Системата AKC трансформира задните мостове на автомобила в допълнителни кормилни системи, спомагащи за повишаване на безопасността, комфорта и динамиката на шофиране. Системата от първо поколение (двоен задвижващ механизъм) влезе в серийно производство през 2013 г. Към днешна дата AKC е инсталирана в над 500 000 автомобила в множество международни производители на автомобили.

„В това второ поколение AKC, ние допълнително подобрихме производителността и увеличихме мрежовите възможности, правейки го подходящ за изискванията на автоматизираната и електрифицирана мобилност“, казва Инго Херманса, старши вицепрезидент на продуктовата линия за задвижване на шасита в ZF

Централните задвижващи механизми имат увеличена сила на задействане от 11 kN (преди 8 kN), което ги прави подходящи за превозни средства с тегло до 3,5 t. Подобреният ход на регулиране сега позволява на задните колела да се завъртат с до десет градуса (преди 4,5 градуса). По този начин новата система поддържа предимно превозни средства, захранвани с батерии (BEV). Благодарение на своите литиево-йонни батерии, тези превозни средства са не само по-тежки, те често имат по-дълго междуосие и блокове за съхранение на енергия, поставени между осите. Без управление на задната ос тези превозни средства биха били по-трудни за маневриране, особено в градска среда.

Друго нововъведение на това поколение AKC е системата “steer-by-wire”  (“управлявай по проводник”), която се основава на нова електронна архитектура. Благодарение на най-съвременната киберсигурност, разработеният от ZF контролен блок е защитен срещу хакерски атаки и работи заедно с настоящите асистенти за паркиране и управление. По този начин дори по-големите седани могат лесно да бъдат управлявани през тесни алеи и гаражи.

Стартиране на продукт Prestige

Д-р Питър Холдман, ръководител на отдела за технологии на шаситата на ZF, коментира началото на производството на второто поколение AKC: „Търсенето на активни системи за управление на задния мост от ZF продължава да набира скорост. За тази цел наскоро отворихме четвърта поточна линия в завода в Лебринг, Австрия. Вече можем да произвеждаме над един милион броя годишно там”.

Второто поколение AKC ще отпразнува премиерата си през декември на модел от луксозен клас от известен международен производител. Радиусът на завой на този автомобил сега е с два метра по-малък от предишното поколение. Следват и други модели с управление на задната ос.

“В най-добрия смисъл, новото поколение на нашия AKC е еволюция от доказани ZF способности. В допълнение към подобрената маневреност при ниски скорости, това също така помага да се гарантира безопасността при шофиране при по-високи скорости”, каза д-р Холдман. „Тази последна поръчка и използването на нашия продукт в моделите спортни автомобили подчертава широките възможности за приложение на нашата технология, както и позицията ни като лидер на пазара в сегмента за контрол на движението на автомобила.“

За ZF терминът Vehicle Motion Control означава свързване на всички надлъжни, странични и вертикални динамични системи в автомобила, кормилни, спирачни и амортисьорни системи, например, посредством интелигентен софтуер за управление на шасито. Чрез последователно по-нататъшно развитие в този сегмент, ZF подкрепя автомобилните производители в оптимизирането на шофирането, удоволствието от шофирането и безопасността на техните модели.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!