BORG Automotive: Ноу-хау е ключът към възстановяването на авточастите

6 ноември 2020, 7:00

Автомобилните части стават все по-сложни. Това представлява предизвикателство за преработването и възстановяването: преработвателите трябва да разберат подробно компонентите, за да могат да ги възстановят в ново състояние. Ето защо BORG Automotive разчита на активно сътрудничество с научните изследвания и на изграждането на европейска общност за мехатроника.

BORG Automotive възстановява употребявани оригинални части повече от 40 години. Със своите стартери, алтернатори, климатични компресори, EGR клапани, спирачни апарати, кормилни помпи и кормилни колони, датската компания изгради лоялна и непрекъснато нарастваща клиентска база в Германия и се превърна в най-големия независим преработвател в Европа. В момента той продава повече от два милиона възстановени резервни части годишно в цяла Европа и тенденцията се увеличава.

Всички се възползват от това: сервизът може да ги купува по-евтино и да работи по-изгодно благодарение на доброто съотношение цена-качество. Собственикът на автомобила получава резервна част с двугодишна гаранция, която е не по-малка от тази на новата оригинална част. И не на последно място, възстановяването спестява голяма част от енергията и суровините, които биха били необходими за производството на нова резервна част. Възстановяването защитава климата и околната среда от промени.

Нарастващата сложност затруднява възстановяването

Има тенденция, която затруднява работата на преработвателите: компонентите стават все по-сложни, както лесно може да се види от броя на електронните компоненти в автомобила. Само преди няколко години електронните спирачки за паркиране бяха нишово приложение. Днес те се считат за стандарт. Същото се отнася и за електронните кормилни колони и волани. Или към модерни климатични компресори, при които управлението на двигателя може да адаптира мощността към текущото натоварване на автомобила.

Изграждането на ноу-хау отнема време

„За преработвателите като BORG Automotive е важно да не изостават от подобно развитие“, обяснява Ларс Ханлайн, ръководител в BORG Automotive. Но проблемът: изграждането на ноу-хау отнема време и персонал. Тези, които не определят курса навреме, скоро ще се окажат в неблагоприятна пазарна позиция.

„В BORG Automotive още рано разбрахме, че трябва да инвестираме в хора и мехатронно ноу-хау. Ето защо сега разполагаме с център за научни изследвания и разработки със специалисти, които са в състояние да анализират дори сложни продукти и да извлекат индивидуален процес на преработка за тях “, добави Ханлайн. “Например, ние сме в състояние да декодираме комуникационни протоколи като CAN или FlexRay – основно изискване за възстановяване на електронно контролирани компоненти.”

Освен това BORG Automotive инвестира в технологии. Датчаните наскоро стартираха собствено производство на пластмасови детайли на площадката за възстановяване в Полша. С помощта на CAD модели и 3D принтери се създават персонализирани малки резервни части за оригинални части, които трябва да бъдат преработени. Компанията е усвоила 3D печат, използвайки процесите SLA, SLS и FDM. В зависимост от въпросната резервна част може да се използва най-подходящия процес.

BORG Automotive A / S

BORG Automotive е датски производител на стартери, алтернатори, волани, серво помпи, EGR клапани, климатични компресори и спирачни апарати за автомобили. Преработвателят работи изключително с оригинални части, които почиства и ремонтира в европейските производствени съоръжения в процес, който е строго сертифициран съгласно стандарта за качество ISO 9001: 2015 и екологичния стандарт ISO 14001: 2015. Общоевропейска мрежа за услуги и доставка гарантира, че нейните продукти под марките Elstock, DRI и Lucas бързо достигат до сервизите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!