Трябва ли да се екипираме със зимни гуми през студения сезон?

22 декември 2022, 13:00

Каква е разликата между зимните и всесезонните гуми?

Настъпването на зимата е време на разправии за шофьорите. С това ръководство с препоръки зимните гуми вече няма да имат никакви тайни за вас и вие ще можете да се движите по замръзналите и заснежени пътища тихо и безопасно.

7-те основни причини за оборудване със зимни гуми

1. Зимните и всесезонните гуми са по-устойчиви на студ

Технически за летните гуми започва да става студено, когато външните температури спаднат под 7°C. Каучуковата смес, която се използва за летните гуми, започва да става твърда от момента, в който термометърът падне под тази температура. В резултат на това те стават твърди и има риск от напукване. Зимните гуми, за разлика от летните, запазват еластичността на каучука, от който са направени и по този начин позволяват по-добро сцепление и в същото време не влошават показателите си при ниски температури.

2. Зимните гуми осигуряват по-добър контрол при шофиране

Зимните гуми, за разлика от летните, са с ламинирана конструкция на протектора. Това им позволява отлично сцепление, както и ефективно спиране по заледени или заснежени пътища. Така комфортът и безопасността при шофиране през зимата ще бъдат на високо ниво и ще избегнете отрицателните емоции по време на шофиране по наклонен път, когато се качвате нагоре или спускате надолу, както и в завоите.

3. Защото ще избегнете инциденти

През зимата 60% от инцидентите се случват на сух път, но студен или замръзнал. Това се дължи на материала на гумата, която става твърда и следователно е една от основните причини за инциденти през зимните месеци. При тези условия, ако лятната гума остане с много малко сцепление, зимната гума гарантира контрол на автомобила дори при ниски температури, специфични за студения сезон.

4. Осигуряват по-ефективно спиране

На сняг или заледени пътища спирачният път е много по-кратък при зимните гуми. Те могат да намалят спирачния Ви път при скорост 80 км/ч с няколко десетки метра, при намалена скорост, няколко метра могат да Ви помогнат да избегнете пешеходна катастрофа. .

5. Зимните гуми са високоефективни дори при дъжд

Зимните гуми не се представят добре само при ниски температури или в заледени или заснежени пътни условия. Те се оказват по-безопасни и на мокри пътища. Структурата на протектора, специфичен за зимните гуми, с раздалечени и V-образни гумени блокчета, осигуряват по-добро и ефективно оттичане на водата от пътя. И в резултат сцеплението и спирането на мокра настилка ще бъдат по-добри.

6. Избягвате необходимостта от монтиране на вериги при зимни условия

Със зимни гуми в добро състояние, монтирани на вашия автомобил, обикновено няма нужда да поставяте стандартни или текстилни вериги, за да можете да шофирате при по-тежки зимни условия. Единственото възможно изключение са пътищата, където ще срещнете знака на задължителните вериги за гуми, но дори в тези случаи често има допълнително уточнение за „разрешени зимни гуми“, при условие че зимните гуми са монтирани на всичките колела.

7. Ще можете да направите финансови спестявания

Предвиждайки прехода към зимния сезон и по този начин редувайки оборудването на автомобила с гуми, подходящи за сезона, съответно летни или зимни, ще можете да постигнете дългосрочни икономии. По този начин летните гуми ще имат много по-дълъг живот, като се използват само през горещия сезон и в същото време, ще имате гаранцията и безопасността да се възползвате по всяко време от подходящи гуми на вашия автомобил. Освен това, ако решите да изберете в студения сезон зимни гуми с малко по-малки размери, но одобрени от производителя на вашия автомобил, ще постигнете допълнителни икономии. Но не забравяйте да вземете предвид необходимите джанти в случай на различен размер на гумите в зависимост от сезона.

Различни мнения:
Никога не вали сняг в района, където живея и следователно нямам нужда от зимни гуми!

Грешка:  Летните гуми изобщо не отговарят на ниските температури, специфични за зимния сезон. Всъщност каучукът, от който се правят летните гуми, става твърд и по този начин те губят своите характеристики, когато температурите спаднат под 7°C. Следователно, дори при липса на сняг, зимните гуми ще бъдат много по-добри в сравнение с летните гуми, при заледяване, студен дъжд или зимни условия, поради профила на протектора, както и термохарактеристиките на каучука, използван при тяхното производство.

Мога да карам целогодишно със зимни гуми!

Истина:  Нищо не ви пречи да държите зимните си гуми на колата си през цялата година, но все пак може да срещнете някои проблеми. По този начин зимните гуми са много по-малко ефективни на сухи пътища при летни температури. Също така, поради каучука, от който са направени, зимните гуми ще се износват много по-бързо през горещия сезон. И не на последно място, благодарение на оптимизирания профил на протектора за зимата, те имат много по-високо ниво на шум при търкаляне, в сравнение с летните гуми. Което може да бъде доста проблематично в случай, че обичате да шофирате през лятото с отворени прозорци.

Не ми трябва комплект от 4 зимни гуми; Трябват ми само две за задвижващите колела!

Грешка:  Ако от правна и техническа гледна точка не е проблем да се монтират само две зимни гуми на теглещия мост, това не се препоръчва. По този начин, независимо дали вашето превозно средство има задвижване на предните или задните колела, оста, която няма да бъде оборудвана със зимни гуми, ще страда от очевидна липса на сцепление. И следователно ще имате значителен риск от дисбаланс между двете оси и следователно много голяма вероятност от плъзгане и загуба на контрол над автомобила.

Гумите за сняг са по-добри от зимните гуми!

Грешка:  Гумите за сняг и зимните гуми са абсолютно един и същ тип. “Зимните гуми” всъщност е най-новото наименование, използвано от производителите на гуми, за да се обърне внимание на факта, че тези гуми са ефективни на мокри и заледени пътища, специфични за студения сезон. Сред зимните гуми можем да намерим определени категории като скандинавски гуми, предназначени за използване при екстремни зимни условия или с шипове, за още по-висока ефективност на сняг или дори лед.

Има зимни гуми за мотоциклети!

Грешка:  Понастоящем няма зимни гуми за мотоциклети, които да им позволят да се движат безопасно по заснежени пътища. Трябва да се спомене обаче, че последните поколения гуми и по подразбиране гуменият състав, от който са направени, позволяват по-добра адаптивност към ниските температури през студения сезон. Също така, като зимните автомобилни гуми, можете да намерите мотоциклетни гуми с маркировка M + S, съответно “Mud & Snow”, което означава кал и сняг.

Всесезонните гуми са достатъчни за зимния сезон!

Вярно: Преди всичко трябва да се спомене, че всички всесезонни гуми са одобрени за зимно движение и по този начин, в съответствие с действащото законодателство. Всъщност най-новото поколение всесезонни гуми има отстрани като маркировка, в допълнение към M + S, логото 3PSMF, което е представено от символ с три планински върха. Освен това като дълголетие те обикновено са по-устойчиви в сравнение със зимните гуми. Трябва да се отбележи обаче, че тяхното представяне не достига до нивото на зимните гуми, особено на сняг, и съответно на летните гуми в условията на летния сезон. Като предупреждение също така е фактът, че някои всесезонни гуми за джипове и 4х4 имат маркировка M + S (кал и сняг), но те не са проектирани за зимния сезон. От правна гледна точка можете да ги използвате през зимата, но те ще бъдат по-малко ефективни през студения сезон от одобрените от 3PMSF. Всъщност някои държави, като Германия, сега налагат законово задължение да имате зимни гуми с маркировка 3PMSF, в допълнение към M + S, за да имате право да шофирате по заледени или заснежени пътища.

Имам кола 4х4 и затова няма нужда да монтирам зимни гуми!

Грешка:  Когато се обсъждат зимните условия, най-важният аспект несъмнено е сцеплението на автомобила. И този аспект включва и джипове / 4х4, особено като се има предвид, че той има по-голямо тегло от средния автомобил и че това високо собствено тегло се усеща при спускане. SUV и 4×4 превозни средства са по-трудни за управление през зимата в завои и спиране. Това още повече прави монтирането на комплект от 4 зимни гуми силно препоръчително.

Зимните гуми са задължителни в планината!

Грешка:  Можете да отидете в планината с летни гуми (но обърнете внимание на законодателството в случай на зимни условия) или с всесезонни гуми. Внимавайте обаче, че рискувате да бъдете глобени или да се наложи да оборудвате гумите си с вериги, в последния момент, когато метеорологичните условия са трудни. Ако живеете в планински район или редовно пътувате до планините през зимата, оборудването със зимни гуми ще ви позволи да спестите както финанси, така и време.

Ако имам зимни гуми, няма нужда да монтирам вериги за сняг!

Грешка:  В някои области можете да намерите знак, който посочва задължението за инсталиране на вериги за автомобили, поне на задвижващите колела, дори ако те вече са оборудвани със зимни гуми. Това ограничение обаче не важи, ако имате зимни гуми, а знакът има и допълнителна табела с надпис “зимни гуми разрешени”.

За предпочитане е да закупите комплект от 4 пълни комплекта, джанти и зимни гуми!

Истина:  Съответно това ще позволи инсталирането на по-малки гуми през зимата и на съвместими джанти и по този начин можете да постигнете средносрочни и дългосрочни финансови икономии. Не забравяйте обаче, че трябва да спазвате одобренията за гуми за вашия автомобил. И второ, можете да изберете стоманени джанти, които са по-евтини и по този начин да запазите алуминиевите си за летния сезон, когато са по-малко изложени на износване поради сняг, солеви разтвори на пътя или в случай на монтиране на вериги на колела.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!