Добавките в двигателното масло

9 ноември 2020, 7:00

Днес моторното масло е направено от два основни компонента: базово масло и добавки. Но това не винаги е било така. През 30-те години някой решава да добави модификатори на парафина към базовото масло, за да реши проблема с остатъците му след процеса на рафиниране. По този начин започна практиката на поставянето на добавки в моторно масло, за да се повишат качествата на базовото масло.

Добавки в моторното масло

Добавките в моторното масло имат три основни функции:

  • Защитават металните повърхности
  • Разширяват обхвата на приложение на маслото
  • Удължават живота на маслото
Добавки за повърхностна защита

Добавките в автомобилните моторни масла решават пет вида проблеми по отношение на повърхностите:

  • Намаляват триенето и износването, като същевременно помагат за предотвратяване на задиране или блoкиране .
  • Инхибиторите на корозия и ръжда помагат за предотвратяване им по вътрешните части на двигателя .
  • Детергентите неутрализират нагар и утайки, за да поддържат повърхностите чисти и без остатъци .
  • Диспергаторите помагат да се запазят неразтворимите замърсители, разделени в маслото. Полярното привличане свързва замърсителите с диспергиращите молекули, предотвратявайки тяхното натрупване.
  • Модификаторите на триене помагат за намаляване на триенето и максимизиране на горивната ефективност .

Активни добавки

Добавките в моторното масло също се използват за подобряване на способността на маслото да тече студено, за защита на уплътненията и повишаване на стабилността на вискозитета.

  • Депресантите на точката на протичане модифицират образуването на парафини, за да подпомогнат маслата да текат при по-ниски температури и да осигурят по-добра защита от износване при стартиране.
  • Средствата за раздуване на уплътненията помагат за набъбването на еластомерните уплътнения, за да се предотврати протичането.
  • Модификаторите на вискозитета помагат за намаляване на скоростта на промяна на вискозитета, когато температурите се повишават или падат . Това помага на маслото да осигури по-добри характеристики в по-широк температурен диапазон.
  • Полимерите и съполимерите на олефините са склонни да се разширяват с повишаване на температурата, противодействайки на тенденцията на маслото да намалява вискозитета.

Защитни добавки

В моторното масло има и добавки, класифицирани като „защитни“, които подобряват защитните свойства.

Въртящите се части на двигателя или зъбните колела могат да смесват въздух с маслото, което води до образуване на пяна. Когато мехурчетата от пяна се спукат, металните компоненти могат да влязат в контакт, което ще доведе до износване.

  • Антипенните добавки намаляват повърхностното напрежение на мехурчетата от пяна и ускоряват тяхното спукване.
  • Антиоксидантните добавки разлагат пероксидите и прекратяват реакциите на свободните радикали, за да забавят окисляването и да удължат живота на маслото.
  • За да забавят окисляването, химиците използват и метални дезактиватори, за да намалят каталитичния ефект на металите върху скоростта на окисление.

Моторното масло е сложна система

Както можете да видите, добавките в моторното масло са част от сложна система, в която всеки компонент е хармонично настроен, за да осигури на двигателя възможно най-добрата защита. Химиците, които проектират моторно масло, внимателно обмислят как различните базови масла и добавки ще взаимодействат помежду си и ще функционират в двигателя и маслената система. Неправилното изчисление може да намали ефективността на маслото.

Един пример е битката между инхибитори на корозията и добавки против износване. Понякога тези добавки си противодействат на металната повърхност. Използването на твърде много инхибитор на корозията може да намали противоизносните свойства на маслото.

Самите добавки в моторното масло могат да имат недостатъци, ако се използват неправилно. Ето няколко примера за негативните ефекти, които добавките могат да причинят.

  • Детергентите и добавките против износване могат да насърчат образуването на отлагания в области с висока температура
  • Детергентите и диспергентите могат да минимизират ефективността на антипенните добавки
  • Някои добавки могат да причинят корозия, когато са изложени на високи температури
  • Твърде много антипенна добавка сама по себе си ще доведе до пяна

Моторното масло и другите смазки са фино балансирани системи, които са чувствителни към добавянето на други химикали.

За най-добра защита и най-дълъг живот на маслото следвайте следните указания:

Избягвайте смесването на смазочни материали – Макар че почти всички конвенционални и синтетични моторни масла са съвместими, избягвайте да ги смесвате, ако можете. Разбира се, доливането на двигателя с друга марка масло няма да доведе до повреда на двигателя, но най-добре е просто да използвате едно и също масло през цялото време. Ако трябва да смесите смазочни материали, сменете цялото масло възможно най-скоро.

Избягвайте да използвате добавки – Рафтовете на магазините са осеяни с добавки, които обещават да увеличат икономията на гориво, да намалят износването или да възстановят стария двигател като нов. Добавянето им към вашето масло нарушава химията на маслото и може да намали способността му да защитава двигателя. Когато използвате добро моторно масло, няма нужда да го модифицирате с добавки.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!