Arnott Europe предоставя съвети за най-добри практики

9 ноември 2020, 13:00

Arnott Europe, специалист по въздушно окачване, предоставя информация за най-добрите практики за работа по системи за въздушно окачване, тъй като бизнесът отново започва да набира темпове.

Безопасност и подготовка

Когато работите по системата за въздушно окачване трябва да носите защитни очила, ръкавици и ушни предпазни средства. Уверете се, че налягането е изпуснато и захранването на компресора е изключено, преди да демонтирате въздушните маркучи и компоненти.

Визуални проверки

Няколко проблема могат да бъдат диагностицирани визуално. Ако например превозно средство падне за повече от 2,5 см за една нощ, това показва теч в системата. Ако автомобилът е по-нисък в единия ъгъл или не е изравнен, това може да бъде причинено и от дефектен клапан. Изгорял компресор може да бъде потвърден от миризмата и цвета на металния корпус. Кафявите етикети на компресорния блок също са добри показатели.

Намаляване на налягането

Намаляването на налягането в системата може да се извърши или от страна на компресора, или отдолу от въздушните мембрани. Никога не премахвайте напълно въздушния фитинг бързо, вместо това го отстранявайте постепенно, за да облекчите налягането. В зависимост от марката и модела на превозното средство може да е необходим диагностичен инструмент за активиране на соленоидите, за да се намали налягането във въздушните пружини. Можете да разпознаете това по наличието на съединител на въздушната пружина.

Режим на подемник

Проверете дали превозното средство има „режим на повдигане“. Ако е налице, използвайте го, за да предотвратите изпускането на въздуха отдолу при повдигане на колата. Ако не присъства, автомобилът може да бъде повдигнат без никакви предпазни мерки. Някои системи автоматично разпознават, че автомобилът е повдигнат и поддържат желаното количество налягане във въздушните пружини.

 

Напомпване

Никога не спускайте напълно автомобила с повдигащото устройство, когато системата за въздушно окачване е с понижено налягане, тъй като въздушната пружина може да се разгъне неправилно и кримпващият пръстен може да се измести. Релето може да се повреди или компресорът може да изгори в опита си да постави системата под налягане до оперативно ниво.

Въздушните пружини трябва да бъдат монтирани по начина, по който са излезли от кутията. Не ги разтягайте и не ги натискайте предварително, тъй като по време на надуването те могат да се сгънат неправилно и да се повредят.

Затягане на VOSS фитингите за въздух

Фитингите VOSS обикновено не се нуждаят от затягане, т.к. това може да повреди резбата и да причини изтичане на въздух. Винаги спазвайте спецификациите на въртящия момент на производителя, тъй като прекомерното натягане може да доведе до повреда или счупване на резбите.

Не просто подменете – намерете първопричината за проблема

Винаги сменяйте релето, когато монтирате нов компресор. Често релето „залепва“, което кара новия компресор да работи непрекъснато. Това в крайна сметка ще причини изгарянето му. Не забравяйте, че компресорът обикновено не е действителната причина за неработеща система с въздушно окачване, а по-скоро последица от голямо изтичане в друга част на системата. Следователно поставянето на правилната диагноза е от решаващо значение. Проверете всички тръбопроводи, връзки и въздушни пружини за течове, след като компресорът работи отново.

Амортисьори и опори

Проверете внимателно опората на въздушното окачване или амортисьора за изтичане на масло, когато подменяте изпускаща въздушна пружина. Маслото разлага гумата на въздушната пружина и драстично намалява продължителността на живота на детайла. Ако амортисьорът вече не изпълнява правилно задачата си, въздушната пружина претоварва и бързо ще се повреди.

Диагностични инструменти

След тестовото шофиране се уверете, че в системата не се въвеждат отново кодове за грешки. Проверете параметрите на сензора за височина с диагностичен инструмент и коригирайте, ако е необходимо; това гарантира правилната височина във всеки ъгъл на превозното средство, което позволява на системата да реагира правилно на входните сигнали при шофиране. Освен това извършете реглаж на преден и заден мост при смяна на амортисьора или опората.

Винаги извършвайте актуализация на софтуера, ако това се изисква в ръководството за инсталиране. Пренебрегването му ще доведе до неправилна работа на компресора, което може да доведе до го повреди.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!