Защо пускането на климатикa на автомобила през зимата е добра практика

28 януари 2022, 7:00

Студените зимни дни наближават бързо. За много шофьори това означава да изключат климатика в колата си за следващите 6 месеца. Повечето експерти обаче са съгласни, че пускането на климатик в колата ви през по-студените месеци удължава живота на автомобила ви и може да предотврати появата на проблеми, когато времето отново се затопли.

Климатичната система: Използвайте я или ще я повредите

Климатичната система на автомобила е изработена от части, които са предназначени да се движат. Системата е пълна с хладилен агент и масла, които трябва да циркулират, за да поддържат подвижните части смазани. Ако не го използвате няколко месеца, смазката не може да достигне до тези части, което води до течащи уплътнения и скъпи ремонти. Пускането на климатика на всеки няколко седмици за около 10 минути в студеното време е достатъчно, за да го поддържате в добро състояние. Това позволява на охлаждащата течност да циркулира през системата и да поддържа смазаните гумени уплътнения и тръбни системи.

Намалете влагата

Използването на климатика премахва влагата от въздуха, което е особено добре през зимните месеци. Той помага да запазите предното си стъкло и прозорците си чисти от влага и замръзване. Освен това изсушава въздуха, предотвратявайки появата на мухъл и бактерии във вентилационните отвори.

Използвайте отоплението и климатика си едновременно

Ако не искате да измръзнете, като извършвате тази рутинна поддръжка на колата си, можете да включите климатика и отоплителя си едновременно. Това позволява на частите на вашата охладителна система да се движат и да работят, смазвайки системата, докато изсушават въздуха. Това ще ви помогне да се чувствате комфортно, като вкарвате топъл въздух в колата си. Това е чудесна превантивна мярка за удължаване живота на климатика.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!