Технологични системи за подпомагане на водача

26 септември 2022, 7:00

Технологията за подпомагане на водача и функциите за безопасност се развиха значително през годините с цел да направят изживяването зад волана едновременно по-лесно и по-безопасно. И макар да не са заместител на внимателното шофиране, те със сигурност могат да ви помогнат да избегнете потенциална катастрофа. Ето някои от най-често срещаните системи, както и кратко описание на това, което прави всяка една:

Адаптивен круиз контрол

Адаптивният круиз контрол променя скоростта на вашата кола, когато открие по-бавна кола пред вас. Вместо да се налага да използвате спирачката и да изключвате круиз контрола, той автоматично намалява скоростта ви, за да държи круиз контрола включен. Много от тези системи също ще ви позволят да зададете разстояние, което да държите между вас и колата пред вас, а някои дори ще спрат колата напълно, когато е необходимо.

Активен асистент за паркиране

Активната помощ при паркиране използва радар за оценка на място за паркиране и автоматично насочване на автомобила в него. В зависимост от модела, тази система може да се прилага за успоредно, перпендикулярно паркиране или и двете. Запазете внимание за заобикалящата ви среда, докато използвате активна помощ при паркиране, защото тя може да се подлъже от околните предмети.

Активни облегалки за глава

Активните облегалки за глава автоматично се придвижват при заден сблъсък с предназначението да поемат силата на главата ви, за да помогнат за смекчаване на камшичните удари и нараняванията.

Автоматично аварийно спиране

Автоматичното аварийно спиране ви предупреждава за потенциален сблъсък отпред и ще задейства спирачките автоматично, ако не реагирате навреме и неизбежна катастрофа.

Мониторинг на сляпо място

Системите за слепене на слепи места ви предупреждават чрез индикатор на страничните ви огледала, когато във вашето сляпо място има превозно средство от двете страни, така че да знаете, че не е безопасно престрояването. Някои системи също ще предоставят вторично предупреждение, ако се опитате да се преустроите, когато открие превозно средство във вашето сляпо място.

Предупреждение за сблъсък отпред

Предупреждението за сблъсък отпред засича кога може да се случи катастрофа и ви предупреждава, така че незабавно да натиснете спирачките. В зависимост от модела, тази система може да се предлага с автоматично аварийно спиране. И в двата случая отделете време, за да разберете кога тази система се активира, за да знаете бързо да реагирате.

Предупреждение за напускане на лентата

Предупреждението за напускане на лентата ще ви предупреди, когато установи, че превозното средство е застрашено по невнимание да се отклони извън маркировката на пътната лента, така че да изправите превозното средство. Тази система понякога се комбинира с асистент за поддържане на лентата.

Асистент за запазване на лентата

Използвайки предупреждението за напускане на лентата още една стъпка напред, асистентът за задържане на лентата автоматично ще изправя превозното средство, ако започне да се отклонява извън маркировката на лентата и не реагирате достатъчно бързо. Някои превозни средства може да ви предупреждават, когато тази система се активира, но някои просто ще изправят превозното средство, без да предоставят известие.

Сензори за паркиране

Сензорите за паркиране ви предупреждават, когато вашето превозно средство е близо до контакт с друго превозно средство или предмет. Те ви помагат да се доближите до околните предмети, без да ги докосвате, за да опростите процеса на паркиране.

Откриване на пешеходци

Системите за откриване на пешеходци използват камери за разпознаване на пешеходци или велосипедисти и ви предупреждават, когато са наблизо. Някои системи също автоматично ще спират, когато открият пешеходец в непосредствена близост.

Сигнал за задно напречно движение

Сигналът за напречно движение отзад ще ви уведоми, когато открие движение зад превозното средство, докато е на заден ход. Това ви помага да определите кога е безопасно да започнете да маневрирате, особено от място на претъпкан паркинг.

Напомняне на задната седалка

Напомнянията за задни седалки ви предупреждават, че на задната седалка може да има човек, животно или предмет, преди да излезете от превозното средство. Те ще идентифицират кога задна врата се отваря и затваря преди потегляне, след което ще ви напомнят, че може да има нещо на задната седалка, когато заключвате превозното средство. Членовете на Алианса на автомобилните производители и Асоциацията на глобалните автомобилни производители, се съгласиха да добавят напомняния на задните седалки към целия си състав до 2025 година.

Снимка на Cars.com от Christian Lantry

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!