Правилен монтаж на спирачни накладки – въпроси и отговори

19 ноември 2020, 7:00

Въпрос: Има ли правилен и грешен начин за монтиране на спирачни накладки, които имат пружина на накладката, монтирана в горната част на накладката, за разлика от тези без?

Отговор: Определено да! Ако имате комплект от четири накладки – две с пружини и две без – важно е спирачните накладки с пружината да са монтирани от страната на буталото на спирачния апарат. Това е, за да се осигури най-ефективната функция на спирачните накладки. Поставянето на спирачните накладки от грешната страна води до шум, повишено износване и евентуално намалени спирачни характеристики. TRW полага изключителни усилия при тестване на продукти, за да гарантира, че спирачните накладки осигуряват оптимална производителност без шум.

Положение на спирачната накладка с пружина

В. Някои от накладките на TRW, имат два вида кабели за индикация за износване и две накладки с отвори, пробити на различни места за монтиране (например: накладки GDB1542 за MERCEDES-BENZ E-CLASS). Има ли причина за това?

О. Първо, това е точно същата настройка като системата за OE; TRW винаги следва OE спецификациите. Едната накладка има отвор, който е за 50% индикация за износване. Ако дискът влезе в контакт с този сензор, износването на накладката е достигнало 50%. Тази информация ще се съхранява в ECU, но водачът няма да получи индикация.

 

Другата накладка има пробит отвор за индикация за максимално износване. Когато монтираният тук индикатор влезе в контакт с диска, накладката е достигнала предварително зададената максимална граница на износване и предупредителната лампа в арматурното табло на автомобила ще свети постоянно. След това накладките ще трябва да се сменят възможно най-скоро.

Забележка: Индикаторите имат различни съединителни щепсели, за да се предотврати неправилното им свързване.

В.: Ако спирачната накладка има скосяване само на единия ръб, по какъв начин трябва да се монтира?

О. Общото правило е, че фаската трябва да бъде водещият ръб на накладката спрямо въртенето на диска напред. Фаската е там, за да сведе до минимум шума и ако е монтирана неправилно, със сигурност ще чувате ненужен шум от спирачките. TRW също има насочена стрелка на своите спирачни накладки с фаски, за да посочи въртенето напред на диска, за да помогне за правилното монтиране.

Накладка с фаска

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!