Има ли ясно разбирателство между водач и автомобил?

20 ноември 2020, 13:00

Вие ли ще шофирате ли или аз? Вместо просто да предаде ключовете на колата на пасажера, този въпрос все по-често се задава между човека и машината.

Щефан Кьос, инженер по системи за безопасна мобилност (DIAS) в централния отдел за предварителна разработка в ZF, описва как взаимодействието работи.

Тук има адаптивен круиз контрол, там има система за предупреждение за напускане на лентата, има система за предупреждение за сляпо място – дали количеството асистенти в съвременните автомобили вече не е прекалено?

Напротив. Тези, които са сериозно ангажирани с Vision Zero за нулеви пътни инциденти, трябва да разчитат на електронни асистенти и автоматизация. Тъй като провалът е човешки и се смята, че е отговорен за над 90 процента от всички катастрофи. Системите могат да предотвратят това или да смекчат последиците. Как тези помощници се представят и комуникират с водача днес, понякога не е идеалното решение.

Може ли сложността на системите за помощ да бъде неразбираема?

Случва се. Очевидно спонтанни предупредителни тонове, хаптични съобщения на волана или на седалката, контролни интервенции, които не могат да бъдат разбрани веднага – мнозина със сигурност са преживели нещо подобно. Всичко това може да обърка водача. Тогава за съжаление бързо се открива празнина между възприетата и действителната полза в безопасността. Освен това водачите често дори не знаят кои електронни помощници имат на борда си. Или как да ги настроят така, че да осигуряват възможно най-добрата подкрепа. Но ако асистентите са твърде досадни или твърде сложни за вас, можете да ги изключите. Мисловната стъпка на водача от „Не разбирам това“ до „Не ми трябва“ е кратка.

Това не звучи като най-добрите новини за автоматизирано шофиране

Когато човек предаде контрола на компютъра, всичко трябва да е ясно в комуникацията. Важи и обратното, разбира се, ако автомобилът поиска от водача да поеме обратно управлението. И докато шофирате, винаги трябва да има съгласие кой какво прави и за кои контролни задачи отговаря.

Това са много високи изисквания. Как могат да бъдат приложени?

В ZF ще направим водачите и електронните асистенти най-добри приятели. Всеки, който в бъдеще седне на волана, трябва да се ориентира, да се разбира безпроблемно с електронните асистенти на борда и да им се доверява. Нашият кокпит за безопасно човешко взаимодействие или накратко SHI Cockpit, който разработихме заедно с партньора ни Faurecia, показва, че това може да работи. В допълнение към сигурността, ние сме увеличили и комфорта.

Как изглежда карането с кола с пилотска кабина SHI Cockpit?

Да предположим, че колата сигнализира за готовността си за автоматизирано шофиране и аз искам да го направи. След това свалям ръце от волана, воланът се движи нагоре и напред. В това положение той вече не се завърта, когато предните колела завиват, управлението по кабел го прави възможно. Седалката се движи забележимо назад и надолу едновременно, накланя се по-силно. Мога да се отпусна и да релаксирам, а воланът и педалите все още да са наблизо.

Какво ще стане, ако системата реши да ми върне волана?

Тогава всичко остава спокойно. Кокпитът SHI буквално ме връща към моите шофьорски задължения. Седалката и воланът се придвижват автоматично в положение за ръчно шофиране. Като поддържаща информация за водача освен съобщенията на дисплея, ние използваме човешки глас, светлинна лента и вибрация в предпазния колан. Кокпитът SHI комбинира тези сигнали по различни начини и с нарастваща интензивност, в зависимост от това колко добре и бързо водачът следва указанията.

Да предположим, че водачът пренебрегва всичко, което асистента иска да направи?

В този случай автомобилът може да бъде програмиран да спира автоматично в подходяща точка – поддържа бордовите сензорни системи, които следят околността на автомобила. За нас сигурността обикновено е съществена предпоставка за автоматизация. С променени позиции на седалката и волана, ние поддържаме високото ниво на защита на пътниците в кокпита на SHI. Някои от въздушните възглавници и активните колани са интегрирани в седалката. Седалката е изцяло преосмислена с нашия партньор за сътрудничество Faurecia. Мисля, че тук се различаваме от много други интериорни концепции, посветени на асистираното и автоматизирано шофиране. За практически тестове сме създали не само статичен демонстратор, но и тестово превозно средство.

Ами новите удобни функции, които споменахте?

Те също бяха приети изключително добре. Те работят преди дори да започнете шофирането. Седалката чака в наклонено положение. Изправният волан се е преместил и леко се е завъртял. И двете заедно правят качването много по-удобно. Тогава интериорната камера се активира: Тя разпознава ръста на човека. Седалката и воланът привеждат водача в положение за ръчно управление. Всичко се връща в удобна позиция за лесно излизане. Решението, съвместно разработено от ZF и Faurecia, предлага на водача възможно най-добрия комфорт при влизане и излизане.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!