Европа ускорява смяната на електромобилите със субсидии и забрани

21 ноември 2020, 8:00

Европа предприема безпрецедентни стъпки, за да премахне бензиновите и дизеловите автомобили и да сложи край на почти 150-годишната ера на двигателя с вътрешно горене.

Забраната на Обединеното кралство за тези автомобили до 2030 г. и четиригодишното удължаване на субсидиите за електрически превозни средства в Германия отразяват подхода, който правителствата предприемат, за да накарат автомобилните производители да възприемат електрификацията.

Регулаторният натиск вече е помогнал на електромобилите да спечелят по-голям дял от продажбите на автомобили в Европа, отколкото всеки друг развит автомобилен пазар в света.

Индустрията моли за помощ, защото продажбите отново намаляват поради пандемията. Ще има и недостатъци: необходимостта от по-малко работници да произвеждат автомобили, захранвани с батерии, ще предизвика десетки хиляди съкращения на работни места през следващите години.

И докато разходите намаляват, електромобилите все още са далеч от постигането на ценови паритет с бензиновите и дизеловите автомобили, с които потребителите са свикнали.

„В дългосрочен план дните на двигателя с вътрешно горене в Европа са преброени“, каза Колин Маккерачър, ръководител на BloombergNEF. „Докато политиката задвижва страната на предлагането, има и реално търсене на тези превозни средства. Хората, които купуват електромобили, ги обичат.“

Политическите тласъци и двигатели на инерцията на европейските продажби на електромобили, започват да привличат инвестиции в производството на батерии, които доставчиците от години не са склонни да правят. Китайската SVolt Energy Technology заяви във вторник, че ще се присъедини към по-голямата Amperex Technology при откриването на завод в Германия през следващите години.

Доставчикът на клетки на Tesla Panasonic също може започне бизнес с батерии в Норвегия .

BMW също заяви в сряда, че ще похарчи 400 милиона евро за  монтаж на електрически автомобили в основния си завод в Мюнхен. До края на 2022 г. всеки от немските заводи ще произведе поне едно изцяло електрическо превозно средство.

Докато Обединеното кралство обяви забраната си за бензинови и дизелови автомобили след десетилетие, неговият 10-точков план за насърчаване на „зелена индустриална революция“ не използва изцяло забранителен подход. Премиерът Борис Джонсън обяви почти 2,4 милиарда лири (3,2 милиарда долара) субсидии и подкрепа за инфраструктура за зареждане, развитие и производство на електромобили.

Това обезпечение само частично ще компенсира несигурността във връзка с Брекзит, която обхваща индустрията и избледнява в сравнение с помощта на Германия. Правителството на канцлера Ангела Меркел предлага на автомобилните производители и доставчици 5 милиарда евро за да преодолеят коронавирусната криза и да инвестират в електрически автомобили.

„Германия се развива като водещ пазар за електронна мобилност!“ Изпълнителният директор на Volkswagen Group Хърбърт Дийс написа в публикация в LinkedIn. „Планът на федералното правителство за електрифициране на частния транспорт работи“, каза той, посочвайки напълно електрически и плъг-ин автомобили, които завземат 17,5% пазарен дял.

Мерки за подкрепа на германската автомобилна индустрия

  • 1 милиард евро за удължаване на стимулите за покупка на електромобили
  • 1 милиард евро за програма за бракуване на автомобили
  • 1 милиард евро за фонд за подкрепа на технологични инвестиции от доставчици
  • 2 милиарда евро от съществуващите стимулиращи фондове, за да помогнат на доставчиците да адаптират производствените линии

Мерки за подкрепа на автомобилната индустрия в Обединеното кралство

  • 1,3 милиарда лири за зареждане на електрически автомобили
  • 582 милиона паунда безвъзмездни средства за закупуване на автомобили с нулеви или ниски емисии
  • Почти 500 милиона паунда за разработване и производство на EV батерии

Други в бранша са по-малко оптимистични. Електромобилите представляват само около 5 процента от продажбите във Великобритания, с непосилни разходи и недостиг на инфраструктура за зареждане, задържащи търсенето, каза Майк Хоус, главен изпълнителен директор на Обществото на производителите и търговците на автомобили.

„Всички разговори, които водим с клиенти, с шофьори, единственото, от което се тревожат, е наличността на зарядни станции“, каза Хоус в интервю за Bloomberg.

По подобен начин автомобилните производители се оттеглиха през септември, след като Европейският съюз публикува планове за определяне на по-строги граници на емисиите за следващото десетилетие. За да намали емисиите на въглероден диоксид с 55% спрямо нивата от 1990 г., а не планираните по-рано 40%, Европейската комисия смята, че производителите на автомобили трябва постепенно да премахнат двигателите с вътрешно горене.

Докато EV, включително Tesla Model 3, VW ID3 и Renault Zoe, постигат известен успех, британският автомобилен производител Jaguar Land Rover се бори да постигне продажби с електрическия си кросоувър I-Pace. Електрическите и плъг-ин хибридни автомобили са само 6% от продажбите през последното тримесечие.

„Не е наша работа да защитаваме двигателя с вътрешно горене,“ заяви главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе на събитие в сряда, организирано от вестник Sueddeutsche Zeitung . „Ще направим това, което клиентът иска да купи.“

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!