40 години антиблокираща система ABS на Bosch

23 януари 2019, 13:00

През 1978 г. Bosch за първи път започва серийното производство на електронната система за безопасност, разработена съвместно с автомобилната индустрия

  • Благодарение на ABS спирачният път се намалява и автомобилът остава напълно управляем в случай на пълно спиране.
  • Начало и основа за разработване на допълнителни системи за безопасност при шофиране
  • В рамките на 40 години Bosch произвежда около 457 милиона ABS и ESP спирачни системи

Надеждното спиране винаги е било ключова характеристика на безопасното шофиране. В случай на прекомерна спирачна сила обаче, колелата могат да се блокират. Това оставя автомобила неуправляем и може да доведе до плъзгане. През 1978 г. Bosch е първият доставчик, който пусна на пазара антиблокиращата спирачна система (ABS), разработена съвместно с автомобилната индустрия. Електронната система открива тенденцията на колелата към блокиране на ранен етап и намалява целенасочено налягането на спирачките. В резултат на това, автомобилът остава управляем дори при пътни настилки с различно сцепление. Дори в случай на аварийно спиране, водачът може да избегне препятствията и безопасно да спре превозното средство. В продължение на 40 години ABS по този начин допринася за предотвратяване на произшествия и значително повишаване на пътната безопасност.

Като най-нови разработки, ABS за първи път е използван в леки автомобили от висок клас, като Mercedes A-class или BMW 7-series. Скоро той стана и стандартно оборудване за компактния клас – първоначално срещу допълнително заплащане, а след това стандартно. До 1990 г. около 6 милиона автомобила в световен мащаб вече бяха оборудвани с ABS на Bosch. Неговият ефект върху повишената пътна безопасност е толкова очевиден, че кара производителите на автомобили да се ангажират да оборудват всички пътнически автомобили, построени от средата на 2004 г., с ABS като стандартно оборудване. Към началото на 1991 г. камиони с общо тегло над 3,5 тона и автобуси с повече от 8 места могат да бъдат регистрирани само ако са оборудвани с ABS. И накрая, за мотоциклетите станаха достъпни и антиблокиращи спирачни системи, като по този начин се предотвратяват сериозни аварии, причинени от блокиране на колелата. От началото на 2016 г. ABS стана задължителен за всички нови мотоциклети с работен обем над 125 cm³. А от 2017 г. насам всички новорегистрирани велосипеди трябва да бъдат оборудвани с ABS.

През 2018 г. Bosch пусна на пазара еБике ABS – това е първата антиблокираща спирачна система за велосипеди с електрическо задвижване, готова за серийно производство. Тя позволява безопасно и контролирано спиране при тежки условия.

Непрекъснато по-нататъшно развитие на компонентите на Bosch ABS

След като датчикът за скоростта информира управляващия блок за предстоящо блокиране на колелото, последният изпраща сигнал към хидравличния модулатор, което води до намаляване на спирачното налягане. Това предотвратява блокирането на колелата. През последните 40 години Bosch непрекъснато напредва с ABS: компонентите на системата стават все по-малки, по-компактни и по-мощни.

Същевременно ABS постави основите за разработването на допълнителни съвременни системи за безопасност на шофирането. Системата за контрол на сцеплението (TCS) и електронната програма за стабилност (ESP®), например, са базирани на ABS. Но дори и спирачните течности трябва да отговорят на нарастващите изисквания на модерните спирачни системи. По този начин Bosch предлага ENV6 – високо динамична спирачна течност с нисък вискозитет и едновременно висока точка на кипене, специално разработена за настоящи и бъдещи спирачни системи. Подготвяйки системите за управление на спирачките ABS и ESP®, които Bosch доставя през последните 40 години, общият брой води до огромен брой близо 457 милиона системи, инсталирани в световен мащаб до 2018 година.

Източник: BOSCH

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!