Отново за солта

15 януари 2019, 14:00

Зима. Превозните средства за почистване и разпръскване на соли се използват непрекъснато. В резултат: агресивна пътна сол, от която страда конструкцията на превозното средство. Сега колите се нуждаят от специална зимна грижа. В допълнение към адекватната защита срещу замръзване на течностите, боята и шасито са също на дневен ред. Пет съвета от експерти на TÜV SÜD.

Пътната сол атакува боята, уплътненията, джантите и най-вече шасито. Специалната грижа сега гарантира запазването на автомобила и техническата му изправност. „Ако полагате за колата си необходимата зимна грижа, ще можете да се наслаждавате на качествата и при минусови температури и да поддържате стойността“, казва Еберхард Ланг от TÜV SÜD. Не само технически са зимните проблеми. Лакът и долната част също страдат от влага и пътна сол, казва Ланг. За дългосрочното запазване на превозното средство, собствениците на автомобили трябва да полагат грижи и за цвета и защитните слоеве.

Честа автомивка: Ако автомобилът се движи много, задължително по-често минавайте през автомивката. Обърнете внимание на правилното предварително измиване. Особено през зимата боята е покрита с мръсотия и сол. Ако замърсеният слой не е отстранен правилно, могат да се създадат малки драскотини при измиването, защото пясъкът и частиците на мръсотията се отделят механично от въртящите ролки на автомивката. Между другото: повечето системи измиват днес с текстилни ролки. За разлика от четките от преди, те защитават боята. Внимание: След автомивката се уверете, че сте изсушили гумените уплътнения на вратите и ги смажете, ако е необходимо. „В противен случай, при ниски температури, има опасност да не може да влезете в колата, защото вратите са замръзнали“, предупреждава Ланг.

Подновяване на защитния слой: Най-добрата защита срещу драскотини и повреди се осигурява от восъчен слой. Трябва да се нанася на ръка веднъж или два пъти годишно. Междувременно е достатъчно да изберете програмата за восък в автомивката, обяснява специалистът на TÜV SÜD.

Контрол на долната част: Подовите панели страдат най-много от сол и влага през зимата. Камъчета или одрасквания също могат да причинят увреждане на защитния слой. В такива места солта и водата са безпощадни. Ето защо е важно да почистите долната част и да я проверите при специалист. Професионалистите разпознават повредените места и ги защитават. „Дори и при новите превозни средства, проверката на защитата на долната част е необходима“, казва Ланг.

Премахване на драскотини: Ако пътувате много по магистрали и селски пътища през зимата, знаете как удрят камъчетата. При високи скорости, мръсотията и солта се въртят във въздуха и удрят боята. Ето защо, особено в откритите зони като капака, подкалниците или външните огледала, се появяват малки драскотини. Те трябва да бъдат третирани бързо във всеки случай. Ето защо, след всяка автомивка, проверете боята и поправете повредените места. Има и мини-ремонтни комплекти с интегрирана четка.

Източник: TÜV SÜD

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!