5-те големи грешки при разработване на автосервиз

30 май 2020, 7:00

5-те големи грешки при разработване на автосервиз. Кои са те и как да ги избегнете, ако искате да изградите успешен автосервиз?

Независимо дали ви тече бензин във вените и искате да навлезете в света на автомобилните ремонти или сте специалист в индустрията, ще се сблъскате с много предизвикателства, когато създавате автосервиз. От самото начало ще трябва да намерите подходящ гараж с достатъчно паркинг пространство, който е в близост до потенциални клиенти. А това не е всичко, за което трябва да се притеснявате. Най-голямото ви предизвикателство ще бъде създаването на жизнеспособен бизнес.

Мнозина са започвали бизнес с ремонт на автомобили, само за да попаднат в същите капани като предшествениците си и да затворят врати в последствие. Провеждането на авторемонти е съпътствано от много разходи, така че трябва да държите „юздите“ на разходите си здраво, ако искате да постигнете дългосрочен успех. Ще трябва да покриете наема, сметките за комунални услуги и да изхвърлянето на всички отпадъци, които сте натрупали. Стигаме до това кои са и как да се избегнат 5-те големи грешки при разработване на автосервиз…

1. Не сте си поставили ясни цели

Много гаражи за ремонт на автомобили тръгват от любители, които често имат необходимите технически познания, но не успяват да си поставят ясни бизнес цели. Без конкретни цели за персонала и работилницата, бизнесът няма посока. Разбиването на целите на дневни, седмични и месечни може да ви помогне да преодолеете разликата в нивото, на което е вашият бизнес в момента и там където искате да бъде.

Поставяйки някои цели и обсъждайки със служителите си какво трябва да се направи за постигането им ще изплаща дивиденти в дългосрочен план. Просто задаването на цели за дневен оборот, ефективност, брой и качество на клиентелата ви поставя в позиция да бъдете много по-продуктивни и целенасочени в бизнеса на всяко ниво, започвайки от администрацията и стигайки до техниците, отколкото ако оставите всичко на автопилот.

2. Постоянно висите на главите на служителите си

Докато повечето собственици на автосервизи са експерти по технически проблеми, такива са и техните автотехници. Не е рядкост собствениците на сервизите да се намесват в работата на своите служители. Въпреки че това е с намерението да се помогне, това често подкопава дългосрочната производителност. Като собственик на бизнес трябва да се фокусирате върху по-голямата картина, а не да затъвате в ежедневните дребни технически проблеми.

Това, че сте твърде ангажирани в работата на вашите служители, означава, че не се концентрирате върху собствените си отговорности. Създаването на динамично работно място, където служителите се сблъскват и решават проблеми самостоятелно, може да бъде много по-благоприятно за производителността. Вашият персонал може да се справи с импровизацията без вас и ще можете да се концентрирате върху управлението на бизнеса си.

3. Не подкрепяте служителите си

В същото време много собственици на сервизи не успяват добре да подкрепят служителите си. Когато стартирате нов бизнес се натрупва голямо първоначално напрежение, така че е лесно да попаднете в капана да бъдете прекалено критични и да реагирате на технически грешки. Това обаче идва с цената на морала на вашия екип. Коментирането на малки недостатъци в работата им може да бъде невероятно смущаващо и да доведе до понижаване на мотивацията.

Вместо това коментирайте и насърчавайте нещата, които вашите служители правят правилно. Просто разпознаването на добре свършена работа може да направи чудеса, за да мотивира и вдъхнови вашия екип. Не струва нищо да благодарите на вашия персонал за усилена работа и ще ви се изплати чрез създаването на по-положителна работна среда. Да имаш разведрен персонал е основната съставка на продуктивен и прогресиращ бизнес. Не забравяйте да обучавате вашия екип и да го поддържате в крак с най-новите автомобилни технологии, системи и тенденции.

4. Липсва ви финансов план

Докато целите и обслужването на клиентите са изключително важни, стабилният финансов план е основата на вашия бизнес. Определянето на бюджет и спестяването е разликата между автосервизите, които работят като фино смазана машина или пропадат през първите 12 месеца. Извършването на наблюдения и внимателното проследяване на вашите приходи и разходи може да ви помогне да покривате всичките си разходики. Добре е да наемете счетоводител, за да сте сигурни, че сте финансите ви са разпределени адекватно.

5. Не умеете да се „предложите“ на пазара

Много стартиращи автосервизи допускат голяма грешка, мислейки, че не е необходимо да предложат своите услуги на пазара. За съжаление, те не биха могли да направят по-голяма грешка. Въпреки че стойността и качеството на вашата услуга може да е очевидна, има много други конкуренти, които се съревновават за един и същи „пай“ на пазара. Потенциалните клиенти могат да не съумеят да ви открият, разграничат и оценят спрямо останалите в такава среда.

Създаването на солидна търговска марка и в крак с най-новите тенденции в офлайн и онлайн маркетинга е чудесен начин да се откроите от конкуренцията и да се установите като лидер в индустрията. Винаги трябва да отделяте част от бюджетите си за вашата маркетингова стратегия. Не правете грешката, като мислите, че има смисъл да плащате за реклама чак когато се развиете и наложите на пазара, тъй като без маркетинг ще спънете потенциалния си растеж.

Пускането на успешен автосервиз може да се окаже предизвикателство, когато се опитвате да превърнете страстта в бизнес. Може да се окаже трудно да се откажете от ежедневната си страст за ремонти и да се пренасочите към действително управляване на бизнес. Главата ви може да се замае от сметки, но това трябва да се прави, за да се гарантира че бизнесът ви работи безпроблемно. Упражняването на самодисциплина ще гарантира, че вашият бизнес не само успява да оцелее през тази решаваща първа година, но и процъфтява.

Прочетете още от The Garage Mentor::

Организация и оптимизация на автосервиза

Автосервиза по време на криза

Владислав Гергинов, основател на The Garage Mentor, дългогодишен автотехник, мениджър и собственик на автосервиз. Специалист по бизнес, рекламни стратегии и онлайн маркетинг. Отделящ основно внимание на израстване на индустрията на автосервизното обслужване, развитието на екипите и внедряването на модерни концепции и бизнес инструменти.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!