Еволюцията на електрическия автомобил

6 декември 2020, 8:00

Електромобилността не е изобретение, което се случва в най-новата автомобилна история: първите автомобили, задвижвани от електричество, се появяват преди почти 140 години. Именно пробивът в технологията на батериите направи електрическите автомобили опция за бъдеща мобилност. Най-важните етапи в електромобилността.

1881: Началото

Историците са разделени по въпроса кой е изобретил първото електрическо превозно средство. Френският изобретател Гюстав Труве дебютира през 1881 г. с електрическа триколка – триколката Труве – на Международното изложение за електричество в Париж. През същата година британските учени Уилям Айртон и Джон Пери представят триколка с електрическо задвижване, която вече постига максимална скорост от 14 км / ч и има обхват до 40 км.

1882: Електрически транспорт с въздушна линия

Самият Вернер фон Сименс, изобретява и тества “тролейбус”, който се движи без релси с електричество от въздушна линия по това, което сега е Kurfürstendamm. Този електрически задвижван „Electromote“ е родоначалник на тролейбуса, който се превръща в хит през 1900 г. в Париж. Електрически тролейбуси се движат в германския мегаполис до 70-те години; все още работят няколко модела.

Siemens Electromote – Авторско право Siemens AG

1888: Първият електромобил

Първият в света електромобил с четири колела е построен от Coburger Maschinenfabrik A. Flocken през 1888 г. Той може да се похвали със 100-килограмова акумулаторна батерия, която доставя електричество на електрически мотор от 0,7 kw, монтиран под възглавницата на седалката на водача. Каретата има максимална скорост от 15 км / ч и обхват до 40 км.

През 1897: Триумф на E-автомобилите

През 1897 г. първите електрически таксита започват да се движат по улиците на Лондон и Ню Йорк и скоро след това се появяват във Виена и Берлин. В САЩ през 1900 г. електрическите превозни средства са приблизително толкова много, колкото парните превозни средства – и значително по-многобройни от автомобилите, задвижвани с бензин. След няколко години повече от 60 000 от тези превозни средства са по пътищата в цялата страна.

1900: Първият хибриден автомобил в света

През 1900 г. Фердинанд Порше представя своята “Lohner-Porsche” – електрическа кола със задвижване от главините. Следващите модели създават глобална сензация с четирите си мотора, монтирани в главина и спирачките на четирите колела. Semper Vivus влиза в историята като първият хибриден автомобил и е един от акцентите в ранните години от кариерата на Porsche като автомобилен дизайнер.

Lohner-Porsche Semper Vivus – Авторско право F. Porsche AG

От 1912 г.: Двигателят с вътрешно горене печели

Бумът на електрическите автомобили току-що постигна своя връх, когато вече приключва. Бъдещето принадлежи на двигателя с вътрешно горене поради по-големия му пробег, по-евтиното бензиново гориво, което използва, и успеха на Model T, произведен на поточната линия от Хенри Форд. Изобретението на електрическия стартерен двигател преодолява това, което преди е било най-голямата неблагоприятна ситуация на този вид двигател, а именно досадното въртене на манивелата. Към 1920 г. електрическите превозни средства са почти изцяло изчезнали по пътищата.

1970: VW навлиза в полето за електромобилност

В средата на 70-те години Volkswagen започва своята изследователска работа по електромобилност. Първите VW Golf CityStromers започват пробна експлоатация при няколко големи доставчици на електроенергия през 1980 г. Те са последвани от малък парк от електрически модели на VW Transporter T2. Започвайки през 1992 г., Golf I, със своя 20 kw / 27 к.с. e-мотор, е наследен от малки серии e-версии на Golf II и Golf III. Тези модели също не се предлагат в търговската мрежа; те се експлоатират единствено в автопаркове.

1996: General Motors произвежда малка електрическа серия

През тази година автомобилният гигант в Детройт предизвика революция на автомобилния пазар в САЩ с EV1. GM предоставя около 1000 модела на този компактен автомобил на избрани клиенти чрез лизингови договори. Само след няколко години обаче тя връща тези модели и ги бракува при спорни обстоятелства.

2003: Основана е Тесла

Tesla Motors не е основана от Илон Мъск, а от Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг, немски разработчици на софтуер, които вярват в бъдещето на електрическия автомобил. През следващите няколко години Мъск участва в младата компания като инвеститор и в крайна сметка придобива по-голямата част от акциите. През 2008 г. започва производството на спортния автомобил Tesla Roadster на платформата Lotus Elise. Тяговата батерия се състои от почти 7000 конвенционални литиево-йонни батерии за лаптопи – което дава на първия електрически автомобил, подходящ за пътуване на дълги разстояния, обхват от 350 км. Двуместният обаче – популярен главно сред холивудските звезди и успешните предприемачи от Силициевата долина – все още е скъп нишов продукт.

BMW i8 – Авторско право BMW AG

2011: BMW представя i3 и i8

BMW представя изцяло електрическите разработки на своите i3 и i8 и ги пуска на пазара две години по-късно. От 2013 г. i3, малкият е-автомобил, произведен от баварския автомобилен производител, е с продажби над 150 000 бр. BMW очаква да задържи този успешен модел от поточната линия поне до 2024 г. Компанията е произвела повече от 20 000 i8 родстери и купета. Производството на тези модели спира през лятото на 2020 година.

2012: Супер бърза зарядна станция

Tesla представя Supercharger, първата станция за бързо зареждане за електрически автомобили. Батериите на е-автомобилите се зареждат безплатно за клиентите на Tesla. Сега Tesla има над 18 000 от тези станции по целия свят.

2013: Най-бързият електрически автомобил в света

С SLS AMG Coupé Electric Drive , Mercedes-Benz представя най-мощния електрически супер спортен автомобил в света. С четири електрически мотора и обща мощност от над 750 к.с., моделът може да ускори до 250 км / ч.

Най-мощният електрически супер спортен автомобил в света – Авторско право: Daimler AG

2014: Първи самоуправляващ се E-автомобил

Google представя първия прототип на самоуправляваща се електрическа кола. Малкият електрически двуместен автомобил прилича на детска играчка и няма нито волан, нито педали. С този малък самоуправляващ се автомобил технологичната компания иска да форсира развитието на свързаната градска кола на бъдещето. В момента дъщерната му компания Waymo тества автономно шофиране в различни щати на САЩ.

2018: Китай преминава границата от 1 милион

Китай, водещият пазар за електромобилност, продава за първи път повече от един милион електрически превозни средства тази година. В сегмента на е-автомобилите китайските производители на автомобили продължават да доминират на вътрешния пазар.

ID серията от VW – Авторско право – Volkswagen AG

2020: VW организира електроофанзива

Със серията ID, Volkswagen навлиза в нова автомобилна ера, като пуска първия модел на пътя, който работи изключително на електричество. Продуктовата гама се простира от компактните ID.3 до SUV като ID.4. Continental играе основна роля в това развитие като доставчик на VW.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!