Признаци на повреди на ремъчния обтегач

, 7 декември 2020, 13:00

Обтегачите на ремъците са изключително важни за правилната работа на системата на ремъчното задвижване. Обтегачът поддържа правилното ниво на опъване на ремъка през цялото време на неговия работен цикъл. Той също така помага да се предпазят други компоненти като алтернатора и водната помпа от ненужно напрежение и преждевременна повреда. Освен това обтегачът е относително евтина част за подмяна. Така че, всеки път, когато подменяте пистовия ремък, не забравяйте да смените обтегача .

Освен това, когато обтегачът достигне края на своя експлоатационен живот, Gates препоръчва всички износващи се части да се сменят едновременно, за да се осигури най-доброто дългосрочно решение.

Защо е важно правилното натягане на ремъка

Ако опъването на ремъка е твърде ниско, той ще се плъзга, причинявайки шум, изключително високи температури и преждевременно износване, като всичко това може да доведе до лошо функциониране на задвижваните от ремъка аксесоари. Ако опъването е твърде голямо, това ще доведе до прекомерно износване на задвижваните от ремъка аксесоари.

Как да открием скорошен отказ обтегача ремъка

Следните признаци показват, че обтегачът трябва да бъде заменен:

1. Ръжда и пукнатини

Признаци: Ръжда между рамото и основата на обтегача. Също така проверете обтегача за пукнатини или повреда на рамото, корпуса и конзолата. Някои повреди не могат да се видят, освен ако обтегачът не е отстранен.

Причина: Корозията е признак на износване на вътрешните компоненти. Най-често пукнатините възникват при „стоперите“ на обтегача и монтажните болтове.

Решение: Сменете обтегача.

2. Износване на лагерите на ролката

Признаци: При изключен двигател и свален ремък, завъртете ръчно ролката. Ако забележите шум, стържене или неравномерност, проблемът вероятно е износването на лагерите на ролката.

Причина: Дефектен лагер и / или ролка.

Решение: Сменете обтегача. Не се опитвайте да подмените износената ролка в използвания обтегач, а винаги го подменяйте целия, тъй като неизправността на останалите части неизбежно ще последва бързо.

3. Износване на ролката

Ролките са изработени от пластмаса или стомана и имат или гладка, или набраздена повърхност.

Признаци: Гладките повърхности трябва да нямат издатъци, пукнатини и вдлъбнатини. Набраздените повърхности не трябва да съдържат стружки, пукнатини, и вградени отломки в каналите. Високите точки на каналите не трябва да са износени и да са с еднаква височина. Пластмасовите ролки имат перки в страничните стени, които не трябва да се напукани или счупени.

Причина: Износване на ремъка в ролката.

Решение: Сменете целия обтегач. Не се опитвайте да подмените износената ролка в използвания обтегач, а винаги подменяйте целия обтегач, тъй като неизправността на останалите части неизбежно ще последва бързо.

4. Несъосност на обтегача

Признаци: Ненормално движение на ремъка по обтяжната ролка.

Причина: Изкривена или несъосност на монтажна повърхност, неправилен монтаж на обтегача или корозия / замърсяване между основата на обтегача и монтажната повърхност.

Решение: Несъосността е лесна за диагностика с лазерните инструменти Gates DriveAlign. Ако несъосността продължава, сменете обтегача.

5. Шум от обтегача

Признаци: Скърцане и дрънчене, идващи от обтегача.

Причина: Неизправността на лагерите или шарнирната зона ще доведе до прекомерен шум.

Решение: Сменете обтегача.

6. Несъосност между корпуса и рамото на обтегача

Външен вид: Ненормално движение на ремъка по обтяжната ролка. Лъскави, гладки ивици или улеи в обтегача или корпуса на обтегача.

Причина: Контакт от метал – метал между рамото и пружината в корпуса.

Решение: Ако несъосността на рамото на обтегача е очевидно, втулката е износена и обтегачът трябва да бъде сменен.

7. Прекомерно вибриране на рамото на обтегача

Признаци: Люлеене на обтегача по време на работа.

Причина: Ако се появят големи отклонения или са налице непрекъснати трептения, амортисьорната система или момента на пружината най-вероятно са извън нормите. Друга възможна причина може да бъде повреда на демпферната шайба ролката за свободен ход на алтернатора.

Решение: Ако се наблюдават прекомерни трептения, сменете обтегача. Обърнете специално внимание на състоянието на демпферната шайба на коляновия вал или ролката за свободен ход на алтернатора.

8. Затягане или стържене при движението на обтегача

Признаци: Прекарайте обтегача (монтиран на двигателя) през целия обхват на движение (от стопор до стопор) чрез прилагане на въртящ момент върху рамото с гаечен ключ. Обтегачът трябва да се движи плавно и свободно.

Решение: Ако забележите задържащо, блокиращо или стържещо рамо на обтегача, обтегачът трябва да бъде сменен.

9. Загуба на усилие в пружината

Признаци: Преместете рамото на обтегача (обтегачът е монтиран на двигателя) през целия му обхват на движение с гаечен ключ. Трябва да има съпротива срещу това движение. Ако няма такава, пружината е отпусната или счупена. Други индикатори са свирене на ремъка от приплъзване или загуба на въртене на задвижван от ремъка компонент.

Решение: Ако някое от тях е налице, сменете обтегача.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!