Не следвайте кода за неизправност – следвайте димните сигнали

17 декември 2020, 7:00

Успешната поправката на DPF означава, че трябва да следвате уликите чак до източника на проблема

Когато този Opel Insignia (2010) пристигна наскоро в нашия сервиз, ни беше зададен често срещаният въпрос: „Колко струва почистването на моя DPF?“ Както винаги, информирахме клиента, че първото нещо, което трябва да направим, е оценка, за да можем да определим защо колата има проблеми с DPF и какво се изисква за отстраняването му. Тази оценка е много повече от четене на код за грешка, често възприемано като „диагностика“ и това подчертава разликата. Кодовете за неизправности, присъстващи на автомобила, са „P2453 DPF датчик за налягане A Обхват на веригата“ и „P2458 ефективност на MAF сензора“.

Отваряйки капака, не бяхме изненадани да видим нов MAF сензор и нов сензор за налягане на DPF. Това е разочароващо, тъй като собственикът е платил тези части да бъдат сменени ненужно въз основа на това, че „компютърът е казал, че са дефектни“.

Разглеждайки първо повредата на датчика за налягане DPF, ECU съобщава за неизправност в обхвата на веригата. Това може да изглежда като дефектен сензор, но всъщност е причинено от прекомерно налягане на DPF. Налягането се измерва от сензора. Сигналът се изпраща обратно към ECU като напрежение, така че свръхналягането предизвиква сигнал за прекомерно напрежение и на свой ред ECU отчита каквото може да види. Обратното налягане на DPF беше над 150 милибара на празен ход, което показва, че трябва да почистим DPF след отстраняване на причината за проблема.

Преминаваме към повреда в работата на MAF сензора. Отново ECU отчита само това, което счита за неправилно; в този случай неправилен въздушен поток. Това е очевидно, когато анализираме данни на живо, така че следващата ни стъпка беше тестване на всмукателната система за течове, за да потвърдим подозренията си. Както можете да видите, имаше значително изтичане от тръбата за интеркулера. Открихме причина за двата проблема. Разцепената тръба първоначално е причинила повреда на MAF, но от своя страна би довела до повреда на сензора за налягане на DPF поради прекомерното количество сажди, произведени с голямото изтичане.

След консултация с клиента ремонтирахме автомобила, като сменихме интеркулерната тръба. Сега вече се захванахме с почистването на DPF. Нашият начин за почистване на DPF е с химикали на JLM. Първоначални го оставихме да кисне с химикала за няколко минути. След това пуснахме двигателя за няколко минути, и го промихме с DPF flush.

След почистването имахме здравословното 6 милибара обратно налягане в DPF и дефектът на сензора за налягане беше отстранен. Удължен пътен тест потвърди корекцията.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!