Задвижвани от ремък старт-стоп двигатели: страничен обтегач и други иновации

12 март 2023, 11:00

Спомняте ли си добрите стари времена, когато трябваше да спрете на червена светлина или да закъсате в задръстване и да изключите двигателя, за да спестите гориво? Усещането да правиш нещо за нашата планета беше просто прекрасно – и все още е, разбира се. За щастие, грижата за околната среда стана по-лесна от всякога. В крайна сметка производителите на автомобили са успели да направят деактивирането и активирането автоматично. Това беше значително подобрение, но в началото беше придружено от разочароващо тракане. В следваща стъпка бяха изчистени нещата. Това допълнително повиши комфорта при шофиране, но все пак остана обезпокоителен шум. Любопитно защо това вече не е така при модерните старт-стоп двигатели и какво общо има Гейтс с него?

Използване на генератора като двигател?

През 2003 г. Гейтс пусна първата си система за спиране и стартиране с ремък. Тази иновация е вдъхновена от идеята, че генераторите и електрическите двигатели всъщност не са толкова различни. Единият се задвижва механично и доставя електрическа енергия (генератора), докато другият поема електрически заряд и го преобразува в механично движение (електродвигателя). Инженерите осъзнаха, че само с малка модификация генераторът всъщност може да изпълнява и двете функции. Така че защо да не използваме генератора като двигател? Тъй като ремъкът вече свързва всичко, просто го използвайте за предаване на мощност!

Мотор-генератор (MGU – Motor-Generator Unit): удивителни резултати

В първия задвижван от ремък старт-стоп двигател, MGU блока, наречен сега BSG (Belt-Driven Starter Generator), стартира двигателя. Благодарение на по-доброто съотношение на предаването между MGU и шайбата на коляновия вал, в сравнение с конвенционалния стартер, двигателят стартира много по-бързо. Отнемаше по-малко от 0,3 секунди, за да се задвижи двигателя над обичайната скорост на запалване при около 300 об / мин до почти оборотите на празен ход. Освен това шофьорът вече почти не е забелязал старта, поради намаляването на шума.

И така, защо да не използваме генератора по време на нормално шофиране? Ако искате да ускорите колата, комбинирайте двата двигателя, за да получите повече мощност. Освен това не губите повече ценна енергия, когато спирате колата. В днешно време и двете операции се постигат чрез режимите „усилване“ и „възстановяване“, които намаляват замърсяването и разхода на гориво.

Временно решение: Два обтегача

Старт-стоп двигателите, задвижвани с ремък, карат ремъка да се опъва от редуващи се страни, което никога преди не се е случвало. В края на краищата, когато се използва стартерът, стартирате от коляновия вал, но когато колата се загрее и режимът стоп-старт е активиран, стартирате от ролката на генератора. С други думи, опънатите и отпуснати страни на ремъка сега варират. Това затрудняваше едно устройство за опъване да контролира колебанията на усилията. През 2007-2008 г. идеята беше просто да се използват два обтегача, но това решение дойде с няколко недостатъка. Не само заемаше повече пространство; това също означава, че производителите на автомобили трябва да разработят две различни оформления за един и същ двигател, тъй като версията със системата старт-стоп изисква допълнителни точки на закрепване. И накрая, беше известно, че директното физическо взаимодействие на двата обтегача ще намали необходимото ниво на опън в ремъка, за да намали загубата на триене и да контролира приплъзването на ремъка.

Страничен обтегач: най-новата технология

В наши дни обтегачите на двигателите предлагат функционални режими като ускоряване, стартиране, генериране на ел. енергия чрез предните аксесоарни ремъци на двигателя. Страничният обтегач е инсталиран на алтернатора / генератора. Той управлява BSG чрез две отделни ремъчни шайби, които не се движат независимо една от друга. Това гарантира оптимално опъване на ремъка с минимални натоварвания на лагерите, което означава по-малко износване в системата и по този начин дълъг експлоатационен живот на компонентите.

Някои варианти:

Пистови ремъци E-START ™

Очевидно всички тези нови технологии поставят ремъка под много по-голямо натоварване: ремъците за автомобили, оборудвани със старт-стоп система, са подложени на значителни динамични и вибрационни натоварвания. Днес електрическият мотор доставя до 80 Nm на малка ролка, което води до срязващи сили в ребрата, които са до десет пъти по-високи. И тук е направен скок в развитието, за да предложи отлична реакция и да бъде в крак с изискванията. Тъй като използването на обичайните стандартни ремъци би довело до отказ, Gates разработи специален ремък Micro-V ® E-Start  . Той се отличава с арамидна основа, която увеличава якостта на опън. Освен това, Micro-V ® E-Start  ремъкът е изработен от специална свързваща гума, която осигурява необходимата му стабилност.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!