Поддръжка на аксесоарната система за ремъчно задвижване

11 септември 2023, 7:00

Разработките на ниво OE означават, че различните модели от една и съща гама превозни средства могат да бъдат оборудвани с различни системи за синхронно задвижване с ремъци, които изискват специфични набори от инструменти за извършване на работата. Макар че това изисква допълнителни инвестиции в сервиза, които трябва да бъдат възстановени, въвеждането на нови компоненти в задвижващата аксесоарна система вероятно ще увеличи значително общите разходи за ремонти на ремъчната система.

Що се отнася до поддръжката на аксесоарната система, нещата не опират само до опъването на ремъка. Клиентите на сервиза се стремят да минимизират цената на частите и ремонта на автомобила и е трудно да ги убедите да похарчат сега и да спестят по-късно.

Гейтс, един от най-големите производители на OE ремъци и обтегачи, твърди, че ако даден симптом бъде излекуван, но причината за проблема остане неоткрита, автомобилът ще се върне за рекламация. И тогава проблемът може да е по-сериозен.

Контрол на вибрациите

За да се справят с многото вибрации в ремъчната система, съвременните двигатели са оборудвани с технологии като ремъчни шайби със свободен ход (OAP) и демпферни шайби (TVD). Доскоро тези компоненти рядко се срещаха, да не говорим за проверката им по време на смяна на ремъка. Сега се срещат във все по-голям брой модели, те са скъпи за подмяна, но дори стават още по-скъпи, ако не бъдат заменени като част от обслужването на ремъчната система.

Функция и роля

TVD шайбите играят важна роля в съвременните автомобили. За да удължат експлоатационния живот на компонентите, задвижвани от ремъка, те абсорбират вибрациите от коляновия вал. Ако TVD се повреди или способността му да абсорбира вибрациите намалява от износване, съществува значителен риск от повреда на ремъка и евентуално задвижваните аксесоари. Ако не бъде сменена демферната шайба навреме, счупеният колянов вал става съвсем реална възможност.

OAP са по-нови допълнения към технологията на ремъчната система. Те са проектирани да преодолеят вариациите в различните скорости на компонентите в задвижването. Ролките за свободен ход са специални видове ролки, които позволяват на алтернаторите да продължат да работят, когато скоростта на двигателя намалее. Това намалява възможността за приплъзване на ремъка по ролката на алтернатора. Намалените шум / вибрации / грубост (NVH) и увеличения живот на компонентите са важни предимства.

Последица от повреда

Чрез поглъщане на вибрациите и позволяване на двигателя да работи с истинския си потенциал, OAP и TVD неизбежно са обект на износване и започват да се повреждат.

Например, ролка за свободен ход, която се представя слабо, генерира вибрации, които влияят неблагоприятно на гладкото движение на ремъка. Кумулативният ефект е да се увеличи напрежението върху обтегача, който започва да изпитва умора на материала. Крайната последица е разрушаване на обтегача.

Анализите на прегледите от Gates показват, че счупването, свързано с износването на OAP, ще се извършва винаги в една и съща точка: срязването се извършва точно над връзката на обтегача със скобата с хидравличния амортисьор. В такива случаи срязването на опъващата скоба е симптом на допълнителните вибрации, генерирани от износения OAP, а не причина за преждевременната повреда на ремъка.

Грешна идентификация

Непознати с компонентите, механиците често объркват симптомите, генерирани от износването на тези компоненти, като проблеми с ремъка. Това е особено вярно след планово обслужване, когато OAP не е бил подменен едновременно с ремъка.

Клиентите трябва да бъдат уведомени за потенциалните рискове за задвижващата система, ако те не бъдат заменени.

Заключение и препоръки

OAP, както и TVD не са предназначени да работят през целия жизнения цикъл на автомобила. Те са артикули за обслужване и подмяна. Така че има смисъл да ги подменяте едновременно с ремъка на аксесоарната ремъчна система.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!