Autodata публикува доклада “Най-сервизираните автомобили” 2020

4 януари 2021, 19:00

Autodata, водещият в света доставчик на техническа информация за автомобилни сервизни професионалисти, публикува своя доклад за най-обслужваните превозни средства за шеста година, анализирайки тенденциите в индустрията за следпродажбено обслужване и идентифицирайки 10-те най-обслужвани автомобила в редица категории. През тази година към доклада се добави Турция, което означава, че сега докладът обхваща 21 държави за леки и лекотоварни автомобили и 22 за мотоциклети.

В международен план Opel / Vauxhall Corsa-D запазва първото си място като най-обслужван автомобил за втора година, като Ford Fiesta и Ford Focus заемат съответно второ и трето мяато. В класацията на отделните държави Volkswagen продължава да е силно присъствие на автосервизния пазар, като най-обслужваният производител за 13 от 21 изследвани страни.

Volkswagen Transporter T5 от 2004-2015 г. запази своето място като най-обслужваното лекотоварно превозно средство в международен план за четвърта поредна година, както и заема първо място за лекотоварни автомобили в повече от половината от изследваните държави. Форд Транзит от 2006 г. зае второ място за втора година, като Форд Транзит от 2012 г. измести номер 3 от миналата година, Mercedes-Benz Sprinter, за трето място. Ford Transit от 2014 г. също влезе в списъка за първи път под номер осем.

Националните производители продължават да доминират на съответните си пазари, като френските автомобили заемат всички 10 места във Франция, като 80% от заявките в Германия се приписват на немски автомобили. Топ 10 на Италия и Швеция също представиха съответно 50% и 80% италиански и шведски производители, като националните производители заеха първите три места и в двете страни.

Тази година автосервизните и технически специалисти получиха достъп до рекордните 129 милиона страници информация в платформата за автосервизи Autodata, като първите три най-търсени теми за 2020 г., бяха информацията за разпределителния вал, техническите спецификации и графиците за обслужване.

Графиците и резюметата на услугите и техническите спецификации са имали почти идентичен модел на използване през годината поради COVID-19. Драматичен спад може да се наблюдава от февруари до април, с последващ отскок през Q3 и текущи рекорди за търсенето на данни за услуги. За разлика от тях през 2019 г. се наблюдава предимно постоянно използване на тези модули. Това вероятно ще отразява периоди на блокиране и последваща поддръжка, резервирани от собственици, чиито превозни средства са били неизползвани или недостатъчно използвани. Този модел е най-екстремен в страните, които наложиха строго блокиране по време на първата вълна на вируса, но е видим и в тези, които предприеха по-малко сурови мерки, като Швеция, което вероятно отразява предпазливостта и желанието на клиентите да отложат услугата.

Поръчайте своят демо достъп до Autodat тук.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!