Дисплеят на Panasonic има за цел да промени начина, по който водачите виждат пътищата

13 януари 2021, 7:00

Head-up дисплеят, който проектира информация върху предното стъкло, се предлага в някои автомобили от 1988 г. Но докато през последното десетилетие те са преминали от сравнително прости информационни дисплеи като избор на скорост и музика, Panasonic иска да изведе нещата на друго ниво, като точно свързва символи и текст с реални предмети и пътя пред колата.

Panasonic показа своя дисплей за разширена реалност на изложението за потребителска електроника през 2021 г. В демонстрационно видео системата на Panasonic поставя сини навигационни линии, указващи посоката, по която трябва да върви водачът, върху реалния път. Жълт символ посочва велосипедист отстрани на пътя и мигащи сигнали предупреждават за коли, които се приближават твърде много.

През десетилетията, откакто направиха скок от бойни самолети към автомобили, head-up дисплеите се превърнаха в общодостъпна опция за всички видове превозни средства. Те показват информация като скорост и инструкции за навигация, върху предното стъкло на автомобила или прозрачен пластмасов екран пред него, така че водачът да не трябва да поглежда надолу към таблото в колата.

 

Цифрите и символите обикновено изглеждат така, сякаш се носят някъде точно над капака на автомобила. Някои компании са измислили как да ги накарат да лежат върху реални предмети – включително автомобили, пешеходци и велосипедисти – в реалния свят, създавайки нещо като разширена реалност за шофьора. Това е следващата голяма стъпка за head up дисплеите, а системи като тази наскоро започнаха да излизат на пазара. Mercedes ще има подобна система на новия си седан от S-клас, а Volkswagen ще включва подобна система на новия електрически SUV ID.4 на някои пазари.

Този вид реално изобразяване е трудно да се направи, защото изисква да се знае точно какви са всички характеристики на пътя във всеки момент, но също и точно къде са очите на водача през цялото време. Необходимо е да знаете и двете, защото в противен случай графиките не могат да бъдат подредени правилно.

За целта Panasonic използва технология за проследяване на очите. Система за контрол на вибрациите помага за компенсиране на неравности и други вибрации и поддържа изображенията в предното стъкло стабилни от гледна точка на водача. Радарът за изображения сканира пътя напред през поне три ленти за движение, според Panasonic.

Ако водачът използва навигационната система, дисплеят ще покаже линията на пътя, за да посочи правилния маршрут. Системата може също да подчертае избледнели линии на лентата, които може да са трудни за видимост. Ако превозното средство се приближи твърде близо до автомобил отпред, в задната част на другия автомобил почва да мига предупредителен символ, за да предупреди водача да остави повече дистанция.

Panasonic прави системата си достъпна за различни производители на автомобили, за да могат да я предлагат като опция за своите превозни средства.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!