Решения на Blue Print: как да разпознаете повреден заден спирачен апарат?

4 септември 2023, 9:04

Fiat Talento 2, Nissan NV300 и Primastar 1, Vauxhall Opel Vivaro A & Vivaro B, Renault Trafic 2 и Trafic 3 са малки микробуси, използващи едни и същи задни спирачни апарати. Случва се тези апарати да се повредят. Специалистите от Blue Print обясняват какви са признаците за повреда на задния спирачен апарат.

Функция на спирачните апарати на задната ос

Задният спирачен апарат е един от основните компоненти на спирачната система на автомобила. Той се задейства хидравлично при задействане на работната спирачка или механично при задействане на ръчната спирачка. Чрез хидравлична или механична сила спирачният апарат упражнява натиск върху задната страна на спирачната накладка и по този начин притиска фрикционния материал на спирачната накладка към работната повърхност на спирачния диск.

Причини за повреда на задния спирачен апарат

Номерата на спирачните апарати, посочени по-горе, пасват на много популярни модели микробуси. Всички те са изложени на проблеми с работата на този елемент. Невъзможност за прибиране на спирачното бутало при смяна на накладките, по-бързо износване на фрикционния елемент на вътрешната спирачна накладка спрямо външната и неефективна работа на ръчната спирачка – това са само малка част от симптомите на задръстен спирачен апарат. Постоянното излагане на въздействието на пясъчни частици, камъчета и пътни замърсявания, както и постоянните промени в температурата могат да доведат до счупване на гумената защита покритие, предпазваща спирачното бутало. Това от своя страна позволява проникването на вода и частици, които драскат буталото. Резултатът е повреда на уплътнението на буталото и изтичане на спирачна течност. Освен това уплътнението на лоста на ръчната спирачка, преминаващ през корпуса на апарата, е предразположено към подобни проблеми, което води до неефективна работа на ръчната спирачка. Винтът и регулиращият механизъм на ръчната спирачка могат да се замърсят и задръстят. В този случай ефективността на ръчната спирачка е намалена.

Номера на части:

LH ADBP450000 RH ADBP450001
LH ADBP450014 RH ADBP450015

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!