Двойно задвижване осигурява комфорт и удоволствие от шофирането

17 ноември 2018, 15:00

Началото на масово производството на трансмисията на Schaeffler за електрически задвижвания бележи важен момент за бизнес отдела за Е-мобилност. Разработен и произведен в заводите в Херцогенаурах и Бюл, продуктът обещава максимално удоволствие от шофирането, като същевременно осигурява високо ниво на комфорт и оптимално представяне на шума. Скоростната кутия е налична както в паралелни, така и в коаксиални версии и предлага висок въртящ момент при ниски проектни изисквания. И двата варианта са монтирани в новия Audi e-tron. Коаксиалният вариант осигурява удобно задвижване на задните колела и изборът на варианта на паралелната ос на предната ос позволява задвижване на всички колела. Ядрото на цялата система е планетарният комплект с високопроизводителен диференциал на зъбно колело, разработен от Schaeffler.

Две оси за перфектното задвижване
Изцяло електрическото задвижване набира скорост, но електрическите превозни средства ще получат широко разпространение признание само ако предлагат същите нива на комфорт и удоволствие от шофирането, както техните колеги с двигател с вътрешно горене. Днешните автомобили следователно, поставят огромни изисквания върху техните задвижващи системи. Задвижващата система не само трябва да осигурява комфортно шофиране в градска среда, но също така трябва да може да премине към режим на спортно шофиране с голямо ускорение. Преходът от конвенционалните задвижващи механизми към хибридни или дори изцяло електрически превозни средства изисква следователно високо ниво на новаторска сила както от производителите на автомобили, така и от техните доставчици. Инженерите на Schaeffler са намерили правилното решение за новия Audi e-tron: Audi e-tron може да използва електрическата задвижваща система на всяка ос само от една от осите, която е отговорна за осигуряване на задвижването на цялото превозно средство. Задвижващата система на предната ос е електрическа осова система в паралелна ос, докато задната ос има коаксиален вариант. В комбинация с електрическото задвижване на четирите колела, двата електрически двигателя осигуряват впечатляващо шофиране и лесна работа.

“Целият екип се гордее с това нововъведение, което сме разработихме заедно с Audi”, потвърждава д-р Йохен Шрьодер, ръководител на бизнес отдела за електронна мобилност в Schaeffler. “Двете трансмисии за Audi са в масово производство от август. За в бъдеще очакваме обем на производство до 250 000 предавателни единици годишно. Благодарение на модулността на нашите продукти, ние можем да адаптираме скоростната кутия за други приложения. “Независимо дали става дума за изцяло електрически превозни средства или хибридизация на двигатели, базирани на двигатели с вътрешно горене, модулната система на Schaeffler е подготвена за всички изисквания благодарение на нова стратегия за електронна мобилност.

Планетарна предавка, определена като основа
В допълнение към акустичната оптимизация, ограничената дизайнерска обвивка на коаксиалната архитектура на задвижването поставя особено високи изисквания към разработчиците. Решаването на този проблем е силно интегрираният стъпален комплект от планетарни предавки, съчетан с иновативна диференциална ъглова предавка, разработена от Schaeffler. Независимо от изискването за аксиален дизайн от 150 милиметра, концепцията за трансмисията, монтирана в Audi e-tron, дава възможност за въвеждане на въртящ момент от 400 Nm с тегло само 16 килограма. Концепцията за конструкцията на планетарното зъбно колело бе приложена и към варианта за задвижване на паралелна ос на предния мост. Този подход не само намали времето за разработка и разходите, но и оптимизира качеството на продукта. Подобно на коаксиалния вариант, тази концепция е проектирана и за входящ въртящ момент от 400 Nm и може да се комбинира с допълнителна заключваща система за паркиране. Когато Audi e-tron се движи в нормален трафик, задвижването се извършва през задния мост. Ако е необходима повече мощност за бързо ускоряване, например е избрана системата за задвижване на паралелната ос на предната ос.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!